Gelbėtojo ieškantys brazilai duris pravėrė diktatūros šalininkui

Brazilijoje sekmadienį vykusiuose prezidento rinkimuose buvęs armijos kapitonas surinko beveik pusę balsų. Ekspertams beveik nelieka abejonių, kas vadovaus aštuntai pagal dydį pasaulio ekonomikai.

J.Bolsonaro beveik triuškinamai prezidento rinkimus laimėjo jau pirmajame ture. Be šalies lyderio, sekmadienį brazilai rinko apie 1,6 tūkst. valstybės pareigūnų.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
J.Bolsonaro beveik triuškinamai prezidento rinkimus laimėjo jau pirmajame ture. Be šalies lyderio, sekmadienį brazilai rinko apie 1,6 tūkst. valstybės pareigūnų.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
J.Bolsonaro beveik triuškinamai prezidento rinkimus laimėjo jau pirmajame ture. Be šalies lyderio, sekmadienį brazilai rinko apie 1,6 tūkst. valstybės pareigūnų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Bolsonaro beveik triuškinamai prezidento rinkimus laimėjo jau pirmajame ture. Be šalies lyderio, sekmadienį brazilai rinko apie 1,6 tūkst. valstybės pareigūnų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„The Guardian“, „The Washington Post“, „Lietuvos rytas“

2018-10-09 08:24, atnaujinta 2018-10-12 14:09

Jairas Bolsonaro, kuris dažnai dėl savo manierų ir populistinių kalbų yra lyginamas su Donaldu Trumpu, sekmadienį šventė.

Į valdžią 63-ejų vyras iškilo su pasipiktinimo korupcija politinėje klasėje banga.

Rinkimuose balsą už jį atidavė 46 proc. brazilų ir jis vos nelaimėjo prezidento posto jau per pirmąjį turą.

Tačiau absoliučios daugumos palaikymo jis negavo, ir po trijų savaičių lauks kova su Darbininkų partijos atstovu Fernando Haddadu, surinkusiu daugiau negu 29 proc. balsų.

Pirmas už borto su 12,5 proc. balsų liko Demokratinės darbo partijos atstovas Ciro Gomesas.

Stipri pozicija visais klausimais ir palankumas karinei diktatūrai daugumai žmonių kėlė dvejonių, kad Brazilija gali atsitraukti nuo demokratijos kelio.

Tačiau buvęs kariškis, prieš porą dešimtmečių garsiai kalbėjęs, kad šalyje turi būti vėl įvesta karinė valdžia, šį kartą neigė tokius ketinimus.

„Žmogui iš mažos partijos, be televizijos eterio ir lėšų, pastarąjį mėnesį praleidusiam ligoninėje, tai yra didi pergalė“, – apie save kalbėjo J.Bolsonaro.

Rinkimų kampaniją jis vykdė daugiausia socialiniuose tinkluose. Ir nors J.Bolsonaro kalbos apie moteris, etnines mažumas ir LGBT bendruomenę dažnai skaldė brazilus, žmonės vis tiek už jį balsavo.

„Atsibodo, kad politikai yra visada tokie pat. Net jeigu jis ir pakvaišęs, kažkas turi atnešti į šalį pokyčių“, – teigė 63 metų namų šeimininkė Maria Aparecida de Oliveira.

O pokyčius J.Bolsonaro žada svarbiausiose srityse: ekonomikoje, tramdant korupciją ir mažinant nusikalstamumo lygį.

Politikas pasirengęs sumažinti valstybės aparato dydį apkarpant ministerijų skaičių ir vaidmenį parduodant visas pagrindines valstybei priklausančias kompanijas.

„J.Bolsonaro yra keistas fenomenas. Sunku suprasti jo judėjimą, nes tai neturi precedento Brazilijoje, – tvirtino politikos analizės įmonės „Arko Advice“ direktorius Lucas de Aragao. – Net kai kurie Luizo Inacio Lulos da Silvos palaikytojai balsavo už J.Bolsonaro, nes jiems patinka išgelbėtojai.“

L.I.Lula da Silva milijonus žmonių ištraukė iš skurdo, o Brazilija jam valdant išgyveno ekonominį pakilimą.

Baigiantis antrajai kadencijai L.I.Lulą da Silvą palaikė 90 proc. brazilų. Jis norėjo dalyvauti šiuose rinkimuose, tačiau dėl kaltinimų korupcija balandžio mėnesį 12 metų atsidūrė kalėjime.

Jį pakeitė F.Haddadas, kuris, nepaisydamas beveik 17 proc. atsilikimo, išlieka optimistiškas.

„Antrasis turas yra auksinė galimybė mums. Privalome ja pasinaudoti!“ – kalbėjo F.Haddadas.

Kad laimėtų, F.Haddadui reikia surinkti visų C.Gomesą ir ketvirtoje vietoje likusį Geraldo Alckminą palaikiusių žmonių balsus.

Tai, ekspertų nuomone, yra neįmanoma.

„F.Haddadas bandys taikytis į centro rinkėjus ir kalbės apie demokratijos išsaugojimą.

Bet tai jau tapo chaoso ir silpnumo šalyje sinonimu, tad vargu ar kas nors dar jį išgirs“, – tvirtino „Americas Quarterly“ redaktorius Brianas Winteris.

Antrasis prezidento rinkimų turas numatytas spalio 28 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.