JAV ambasadorė JT Nikki Haley atsistatydina

JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley antradienį pateikė atsistatydinimo pareiškimą ir tapo naujausia prezidento Donaldo Trumpo komandos nare, pasitraukusia iš posto.

 N.Haley JAV ambasadorės Jungtinėse Tautose pareigas ėjo nuo 2017-ųjų sausio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N.Haley JAV ambasadorės Jungtinėse Tautose pareigas ėjo nuo 2017-ųjų sausio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-09 17:33, atnaujinta 2018-10-09 23:42

Susitikęs su N.Haley Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete D.Trumpas pareiškė, kad ji „dirbo fantastiškai“, o savo pareigas dar vykdys iki šių metų pabaigos.

„Prieš kokį pusmetį ji man pasakė: „Noriu šiek tiek pailsėti“, – nurodė JAV vadovas.

N.Haley neatskleidė savo atsistatydinimo priežasčių. Ji tik pasakė, kad „svarbu suprasti, kada laikas trauktis“.

Ji taip pat pabrėžė, kad neketina 2020-aisiais dalyvauti prezidento rinkimuose, kur jai tektų susigrumti su D.Trumpu, nors N.Haley būtų laikoma nuosaikesne respublikonų alternatyva.

D.Trumpas antradienį pareiškė, kad kiek vėliau N.Haley užims kitą postą jo administracijoje.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad prezidentas N.Haley įpėdinį paskirs per artimiausias dvi ar tris savaites.

N.Haley, buvusi Pietų Karolinos gubernatorė, JAV ambasadorės prie JT darbo ėmėsi turėdama nedaug patirties užsienio politikoje, bet greit tapo garsiu dažnai nepopuliarios D. Trumpo darbotvarkės balsu šioje organizacijoje.

N.Haley stūmė karingą poziciją dėl Irano, teisino JAV sprendimą sumažinti užsienio pagalbą, o anksčiau šiais metais vadovavo JAV pasitraukimui iš JT Žmogaus teisių tarybos ir kaltino ją nusistatymu prieš Vašingtoną bei Izraelį.

Per neseniai įvykusią JT Generalinės Asamblėjos sesiją N.Haley žengė aukšto rago diplomatui labai neįprastą žingsnį ir prisidėjo prie gatvės protesto prieš Venesuelos prezidentą Nicolas Maduro. Ji per megafoną šaukė, kad šis kairiųjų lyderis turėtų trauktis iš savo posto.

Imigrantų iš Indijos duktė N.Haley ilgai buvo laikoma kylančia žvaigžde Respublikonų partijoje, labai norėjusioje su moterų ir etninių mažumų atstovų pagalba patraukti savo pusėn ne vien tradiciškai ją remiančius baltuosius.

N.Haley, kurios tikrasis vardas yra Nimrata Randhawa, 2010 metais buvo išrinkta respublikonus tvirtai palaikančios Pietų Karolinos gubernatore. Per 2016 metų rinkimų kampaniją ji kritikavo D.Trumpą dėl komentarų apie imigrantus, bet vėliau jie politiškai susitaikė.

N.Haley yra toli gražu ne pirmas pareigūnas, atsistatydinęs iš D.Trumpo Baltųjų rūmų, kuriuose dirba jau trečias prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais ir antras valstybės sekretorius, nors dar nė neįvyko kadencijos vidurio rinkimai.

JT generalinis sekretorius giria iš pareigų besitraukiančią JAV ambasadorę

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas antradienį pareiškė, kad, nepaisydamas nesutarimų, yra „giliai susižavėjęs puikiu bendradarbiavimu ir parama“ iš JAV ambasadorės prie JT Nikki Haley, kuri anksčiau šiandien pareiškė besitraukianti iš šio posto.

JT atstovas Stephane'as Dujarricas žurnalistams sakė, kad JT ir JAV santykiai bei ryšiai tarp A. Guttereso ir N. Haley yra „labai kritiški“.

Jo teigimu, JT generalinio sekretoriaus ir JAV ambasadorės „darbo santykiai buvo labai produktyvūs ir stiprūs“. Be to, pasak S. Dujarrico, jiedu „sunkiai dirbo, kad skatintų konstruktyvius ryšius tarp Jungtinių Tautų ir Jungtinių Valstijų“.

JAV administracijos ir JT nesutarimai „yra atviri ir matomi visiems“, pridūrė JT atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.