JAV prezidentas reiškia susirūpinimą dėl dingusio Saudo Arabijos žurnalisto

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl iškilaus Saudo Arabijos žurnalisto ir Rijado režimo kritiko Jamalo Khashoggi likimo.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl iškilaus Saudo Arabijos žurnalisto ir Rijado režimo kritiko Jamalo Khashoggi likimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl iškilaus Saudo Arabijos žurnalisto ir Rijado režimo kritiko Jamalo Khashoggi likimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl iškilaus Saudo Arabijos žurnalisto ir Rijado režimo kritiko Jamalo Khashoggi likimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl iškilaus Saudo Arabijos žurnalisto ir Rijado režimo kritiko Jamalo Khashoggi likimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-09 08:44, atnaujinta 2018-10-09 08:47

Žurnalistas, nevengęs kritikuoti šalies vyriausybės, dingo praėjusią savaitę užėjęs į karalystės konsulatą Stambule.

„Man neramu. Man nepatinka tai girdėti. Reikia tikėtis, kad tai išsispręs“, – sakė D. Trumpas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.

„Šiuo metu niekas nieko apie tai nežino. Sklando išties negerų kalbų. Man tai nepatinka“, – pridūrė jis.

Leidimą gyventi Jungtinėse Valstijose turėjęs J. Khashoggi pastaraisiais metais parašė virtinę straipsnių, kuriuose kritikavo Saudo Arabijos sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną.

Praėjusį antradienį, savo vestuvių su turke išvakarėse, žurnalistas užėjo į konsulatą atsiimti santuokai reikalingo oficialaus dokumento. Nuo tada apie jį neturima jokių žinių.

Turkkios pareigūnai tvirtina, kad J. Khashoggi buvo nužudytas konsulate. Rijadas tai kategoriškai neigia ir sako, kad žurnalistas išėjo iš konsulato.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo taip pat išreiškė susirūpinimą J. Khashoggi dingimu ir paragino Saudo Arabiją nuodugniai tai ištirti.

„Raginame Saudo Arabijos vyriausybę palaikyti nuodugnų pono J. Khashoggi dingimo tyrimą ir užtikrinti skaidrų jo rezultatų paskelbimą“, – sakoma pirmadienį paskelbtame M. Pompeo pranešime.

J. Khashoggi dingimas gali rimtai pakenkti Saudo Arabijos sosto įpėdinio santykiams su D. Trumpo administracija, kuri iki šiol buvo linkusi pro pirštus žiūrėti į žmogaus teisių pažeidimus karalystėje ir jos bombardavimų kampaniją prieš husių sukilėlius Jemene, per kurią žuvo tūkstančiai civilių.

D. Trumpas sutelkė dėmesį į bendrą JAV ir Saudo Arabijos tikslą – didinti spaudimą šiitiškam Iranui.

Tačiau du prezidento Respublikonų partijos aukšto rango senatoriai pirmadienį įspėjo, kad geriems Vašingtono ir Rijado santykiams gali iškilti grėsmė, jei kalbos apie J. Khashoggi dingimą pasitvirtins.

Respublikonų senatorius Lindsey Grahamas sakė, kad Rijadas privalo pateikti „garbingus atsakymus“.

Pasak L. Grahamo, jo poziciją palaiko Senato užsienio santykių komiteto pirmininkas Bobas Corkeris ir įtakingas šio komiteto demokratas Benas Cardinas.

„Mes sutariame, kad jei įtarimuose dėl Saudo Arabijos vyriausybės nusikaltimo yra tiesos, tai padarytų niokojamą poveikį JAV ir Saudo Arabijos santykiams“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė L. Grahamas. Jis pridūrė, kad tokiu atveju teks sumokėti „didelę kainą – ekonominiu ir kitais atžvilgiais“.

„Mūsų šalies vertybės turėtų būti ir privalo būti mūsų užsienio politikos kertinis akmuo ir priešininkų, ir sąjungininkų (atžvilgiu)“, – pabrėžė L. Grahamas.

B. Corkeris taip pat įspėjo vyriausybes nerengti išpuolių prieš žurnalistus užsienyje.

„Aš asmeniškai iškėliau Jamalo dingimo klausimą per susitikimą su Saudo Arabijos ambasadoriumi. Laukiame daugiau informacijos, tačiau privalu žinoti, kad atitinkamai reaguosime į bet kokios valstybės atakas prieš žurnalistus užsienyje“, – pažymėjo jis.

Dienraštis „The Washington Post“, kuriam pastaruosius metus straipsnius rašė J. Khashoggi, pernai pabėgęs į Jungtines Valstijas, kad išvengtų arešto, taip pat paragino administraciją ištirti žurnalisto dingimą.

„Jei ponas J. Khashoggi buvo nužudytas konsulate, tai Saudo Arabijos režimą ir de facto valdovą sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną nušvies kitokioje, susirūpinimą keliančioje šviesoje ir pareikalaus nuodugniai persvarstyti JAV ir Saudo Arabijos santykius“, – rašo leidinys.

59 metų J. Khashoggi daug metų Saudo Arabijoje dirbo žurnalistu ir aukščiausio rango pareigūnų patarėju.

Tačiau pernai karalystės vairą faktiškai perėmus 33 metų sosto įpėdiniui, J. Khashoggi ėmė atvirai kritikuoti monarchiją.

Žurnalistas tvirtino, kad princo inicijuotos reformos yra tuščios, o jį patį kaltino davus pradžią naujai „baimės, bauginimo, areštų ir viešo juodinimo erą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.