Jungtinė Karalystė pagrasino Saudo Arabijai, jeigu kaltinimai dėl žurnalisto pasitvirtins

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas ketvirtadienį perspėjo, kad Saudo Arabijai gresia „rimtos pasekmės“, jeigu pasitvirtins Turkijos pareigūnų įtarimai, kad žurnalistas Jamalas Khashoggi (Džamalas Chašogis) buvo nužudytas, kai įėjo į Saudo Arabijos konsulatą Stambule.

Žinių iš Saudo Arabijos žurnalisto J.Khashoggi niekas nesulaukia jau savaitę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Žinių iš Saudo Arabijos žurnalisto J.Khashoggi niekas nesulaukia jau savaitę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Žurnalistas J.Khashoggi
Žurnalistas J.Khashoggi
Žymus Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi veikiausiai buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žymus Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi veikiausiai buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule.<br>AFP/Scanpix nuotr.
59 metų J.Khashoggi, pastaruoju metu ra<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
59 metų J.Khashoggi, pastaruoju metu ra<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 11, 2018, 5:05 PM, atnaujinta Oct 11, 2018, 5:06 PM

„Žmonės, kurie ilgai save laikė Saudo Arabijos draugais, sako, jog tai yra labai labai rimtas reikalas, – sakė J. Huntas naujienų agentūrai AFP. – Jeigu visi šie kaltinimai yra pagrįsti, laukia labai rimtos pasekmės, nes mūsų draugystė ir partnerystė yra grindžiama bendromis vertybėmis.“

„Esame labai sunerimę“, – pridūrė jis.

Britanijos diplomatijos vadovas kalbėjosi su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru Adeliu al Jubeiru (Adeliu Džubeiru) ir jam pasakė, „kokia labai labai susirūpinusi yra Jungtinė Karalystė“.

Londonas yra svarbus Rijado sąjungininkas ir prekybos partneris.

Tuo metu Saudo Arabija patiria vis didesnį spaudimą pateikti įtikinamą paaiškinimą dėl žurnalisto dingimo.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino Saudo Arabiją paskelbti filmuotą medžiagą, kuri patvirtintų Rijado žodžius, kad J. Khashoggi išėjo iš Saudo Arabijos konsulato Stambule.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas taip pat reikalauja Saudo Arabijos pateikti atsakymus dėl pastaruoju metu Amerikoje gyvenusio žurnalisto dingimo.

JAV dienraštis „The Washington Post“, kuriam žurnalistas rašė straipsnius, pranešė, kad Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas  asmeniškai nurodė „privilioti“ šį kritikos Rijado vyriausybei nevengusį žurnalistą namo.

59 metų J. Khashoggi dingo spalio 2 dieną, kai užėjo į konsulatą atsiimti santuokai reikalingo oficialaus dokumento. Nuo tada apie jį neturima jokių žinių.

Saudo Arabija tvirtina, kad žurnalistas gyvas ir sveikas išėjo iš pastato. Tačiau šaltiniai Turkijos vyriausybėje sako, jog policija mano, kad J. Khashoggi nužudė specialiai į Stambulą iš Saudo Arabijos atsiųsta smogikų komanda.

Šis paslaptingas žurnalisto dingimas prikaustė pasaulio dėmesį. Jis taip pat kelia grėsmę pakenkti trapiems Turkijos ir Saudo Arabijos santykiams ir karalystės sosto įpėdinio pastangos pataisyti šalies įvaizdį vykdomomis reformomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.