Londone bręsta sukilimas dėl premjerės nuolaidų „Brexit“ klausimais

Keli Jungtinės Karalystės ministrai grasina trauktis iš vyriausybės dėl nuolaidų, kurias premjerė Theresa May ketina padaryti Europos Sąjungai dėl „Brexit“, penktadienį pranešė šalies spauda.

 Keli Jungtinės Karalystės ministrai grasina trauktis iš vyriausybės dėl nuolaidų, kurias premjerė Theresa May ketina padaryti Europos Sąjungai dėl „Brexit“, penktadienį pranešė šalies spauda.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Keli Jungtinės Karalystės ministrai grasina trauktis iš vyriausybės dėl nuolaidų, kurias premjerė Theresa May ketina padaryti Europos Sąjungai dėl „Brexit“, penktadienį pranešė šalies spauda.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2018, 1:25 PM, atnaujinta Oct 12, 2018, 1:28 PM

Pranešimai apie vyriausybėje bręstantį sukilimą pasirodė artėjant kitą savaitę Briuselyje vyksiančiam svarbiam ES susitikimui, kuriame bus bandoma susitarti dėl visų „skyrybų“ sąlygų detalių.

Kiek anksčiau šią savaitę premjerė taip pat sulaukė grasinimų iš savo politinių sąjungininkų – nedidelės Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP), nuo kurios paramos parlamente yra priklausoma jos konservatorių vyriausybė.

DUP pagrasino atšaukti savo paramą ir imtis žingsnių inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo premjere, o tai galėtų atvesti šalį į pirmalaikius rinkimus.

Kaip rašo britų spauda, mažiausiai du ar trys ministrai gali pasitraukti iš vyriausybės dėl Th. May nuolaidų, susijusių su sąlygomis, kurios leistų po ateinančių metų kovo 29 dieną numatyto „Brexit“ išlaikyti atvirą sieną tarp britų Šiaurės Airijos provincijos ir ES narės Airijos.

Anot dienraščio „The Telegraph“, tokią galimybę svarsto euroskeptiškų pažiūrų tarptautinės plėtros sekretorė Penny Mordaunt ir pensijų reikalų sekretorė Esther McVey.

„The Guardian“ rašo, kad vyriausybės atstovei Bendruomenių Rūmuose Andreai Leadsom taip pat kelia susirūpinimą Th. May numanomi ketinimai sutikti, kad Britanija po išstojimo neapibrėžtą laiką liktų ES muitų sąjungoje.

Briuselis spaudžia Londoną sutikti su siūlymu dėl muitų sąjungos, nes tokiu būdu būtų galima išlaikyti atvirą sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, jei nebūtų sudarytas joks konkretus susitarimas dėl prekybos.

Euroskeptikai reikalauja, kad būtų apibrėžtas konkretus terminas, kiek laiko Britanija turės laikytis ES muitų taisyklių ir kada jau galės sudaryti nepriklausomus prekybinius susitarimus su naujais partneriais.

Briuselis nori, kad šis terminas būtų ilgesnis, jei derybos žlugtų. Pranešama, kad Th. May jau informavo savo aukščiausio rango ministrus, kad yra pasirengusi sutikti su ES sąlygomis.

Tuo tarpu DUP nuogąstavimus kelia kita idėja, kuri, partijos nuomone, sukeltų grėsmę Jungtinės Karalystės vientisumui.

Antra plano dalis numato, kad Šiaurės Airija liktų muitų sąjungoje ir ES bendrojoje rinkoje. Tokiu atveju reikėtų įvesti kažkokią prekių, keliaujančių per Airijos jūrą, patikrą. Tačiau toks sprendinys leistų išsaugoti atvirą sausumos sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos – būtent to ir siekia visos pusės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.