Nepale nuo Gurdža Himalo šlaitų evakuoti 9 žuvusių alpinistų kūnai

 Tarp devynių alpinistų, praeitą penktadienį žuvusių smarkią pūgą pūgą Nepalo kalnuose, yra pietų korėjietis, kuris nenaudodamas  deguonies atsargų yra įkopęs į visas 14 aukštesnių nei 8 km Himalajų kalnų viršūnes.

Alpinistai ketino kopti į 7 193 metrų aukščio Gurdžos viršukalnę rudens sezonu. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Alpinistai ketino kopti į 7 193 metrų aukščio Gurdžos viršukalnę rudens sezonu. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-15 08:30, atnaujinta 2018-10-15 12:50

Vienas Pietų Korėjos alpinistų klubo „Corean Alpine Club“ (CAC) atstovas informavo, kad Kim Chang-ho ir dar keturių žuvusių korėjiečių kūnai bus nugabenti į jų tėvynę trečiadienį.

Per pūgą, penktadienį nušlavusią šios ekspedicijos bazinę stovyklą Himalajų Gurdžos kalne, taip pat buvo keturi vedliai nepaliečiai.

Gelbėtojai paėmė laipiotojų kūnus sekmadienį, pagerėjus orams. Vieno iš vedlių kūnas buvo išgabentas į jo kaimą, o kitų aštuonių žuvusiųjų palaikai išskraidinti į Katmandu.

„Tai buvo neįsivaizduojama ir didžiausia per pastaruosius kelerius metus su alpinizmu susijusi nelaime Nepale“, – pareiškė Rameshworas Niraula (Ramešvoras Niraula) iš Nepalo alpinizmo departamento, kuris išduoda kopimo leidimus ir prižiūri ekspedicijas.

Pasak R. Niraulos, tebemėgina išsiaiškinti visas incidento aplinkybes, bet, kaip teigia gelbėtojai, bazinėje stovykloje buvę alpinistai buvo nusviesti nuo skardžio stipraus vėjo šuoro.

Vienas korėjiečių alpinistų komandos narys pūgos metu buvo kaime, esančiame gerokai žemiau nei jų bazinė stovykla.

Vienas CAC pareigūnas, pageidavęs likti anonimas, nes neturėjo leidimo bendrauti su žurnalistais, atskleidė kitų žuvusių korėjiečių vardus: Yu Yeong-jik, Im Il-jinas, Jeong Jun-mo ir Lee Jae-hoon.

Pranešama, kad Yu Yeong-jikas buvo atsakingas už Kim Chang-ho laipiojimo įrangą; Im Il-jinas buvo kino kūrėjas, specializavęsis kurti dokumentinius filmus apie alpinizmą. Remiantis naujienų agentūros „Yonhap“ pranešimu, aukšto rango CAC pareigūnas Jeong Jun-mo nebuvo Kim Chang-ho komandos narys – jis tiesiog lankė alpinistus, kai jų stovyklą ištiko nelaimė.

Keista audra yra daugiausiai gyvybių pareikalavęs alpinizmo incidentas Nepale nuo 2015 metų, kai 18 žmonių žuvo Everesto bazinėje stovykloje per galingo žemės drebėjimo sukeltą laviną.

Tuo tarpu 2014-aisiais 16 šerpų žuvo ant Everesto šlaitų, lavinai nusiritus per Khumbu ledokritį. Tų pačių metų spalį per pūgą Anapurnos regione žuvo daugiau kaip 40 turistų; dėl šios nelaimės buvo kaltinamas prastas orų prognozavimas ir silpni saugumo standartai.

Himalajuose yra visos 14 aukštesnių kaip 8 000 metrų viršukalnių. Tik kelios dešimtys alpinistų yra sėkmingai ir patikimai į jas visas įkopę. Kim Chang-ho vienu iš jų tapo 2013 metais.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, 2016-aisiais Nepale lankęsis pėsčiųjų žygių mėgėjas, išreiškė užuojautą ir pažymėjo, kad aukos pasižymėjo „didžia dvasia, kurios prasmė yra gerbti gamtą ir tuo pat metu mėginti ją įveikti“.

„Pūga visam laikui nusinešė į kalnus devynis laipiotojus, bet jų drąsa ir kovinga dvasia, mėginusi skinti naują kelią, niekada nebus palaidota“, – socialiame tinkle „Facebook“ sekmadienį parašė prezidentas laikydamasis Paryžiuje.

Tuo tarpu Nepalo alpinizmo asociacijos pareigūnas Santa Lama, padėjęs koordinuoti gelbėjimo operaciją, pareiškė, kad sunku tiksliai nustatyti, kaip ir kada įvyko šis incidentas, kadangi žuvo visi devyni ekspedicijos nariai ir nėra gyvų išlikusių liudininkų.

Ekspedicija siekė įkopti į 7 193 m aukščio Gurdža Himalo kalno viršūnę, kurį nėra viena aukščiausių, sudėtingiausių ir populiariausių Nepale.

Gedintys artimieji susirinko Tribhuvano universitetinėje ligoninėje Nepalo sostinėje, kur bus atliktas palaikų skrodimas, o vėliau kūnai bus perduoti šeimoms.

Pietų Korėjos URM informavo žurnalistus, kad smarkus vėjas penktadienį nubloškė bazinėje stovykloje buvusius alpinistus nuo skardžio. Žinia apie nelaimę buvo gauta šeštadienį ryte – tuomet buvo pasiųsti gelbėtojų sraigtasparniai. Dėl nepalankių orų jie negalėjo nusileisti stovykloje, bet pastebėjo žuvusiųjų kūnus.

Alpinistai ketino kopti į Gurdžos viršukalnę rudens sezonu. Nepale palankiausios sąlygos kopti į kalnus būna pavasarį ir rudenį, nes vasarą paprastai atslenka musonai, o žiemos būna labai atšiaurios.

Anot vieno CAC atstovo, žuvusių korėjiečių palaikai anksti trečiadienį bus atgabenti į Pietų Korėjos Inčono oro uostą „Korean Air“ lėktuvu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.