Rusijos tribunolas paliko galioti bausmę už kankinimus nuteistiems saugumo pareigūnams

Rusijos karinis teismas patvirtino sprendimą nuteisti už žmogžudystę ir kankinimus kelis Šiaurės Kaukazo regiono aukšto rango saugumo pareigūnus, penktadienį informavo vienas žmogaus teisų gynėjas ir pavadino šį nuosprendį retu įvykiu.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2018, 8:32 PM

Kaip naujienų agentūrai AFP pranešė žmogaus teisių grupės „Agora“ vadovas Pavelas Čikovas, tribunolas ketvirtadienį paskelbė tokią nutartį, pakartotinai išnagrinėjęs „vieno nužudymo, smurto ir pinigų prievartavimo“ bylą, iškeltą Ingušijos respublikoje.

Iki 10 metų laisvės atėmimo bausmės buvo skirtos keliems Ingušijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnams bei vienam Federalinės saugumo tarnybos (FSB) skyriaus pareigūnui. Taip pat buvo nuteistas vietos kovos su ekstremizmu centro vadovas.

„Šeši žmonės, įskaitant FSB pareigūną, gavo realias laisvės atėmimo bausmes“, o dar vienas policijos pareigūnas buvo nuteistas lygtinai, sakė P. Čikovas.

„Tai pirmas toks nuosprendis dėl kurio nors Rusijos kovos su ekstremizmu centro vadovybės (veiksmų). Ir tai pirmasis nuosprendis dėl kankinimų Rusijos kovos su ekstremizmu centruose“, – pridūrė aktyvistas.

„Iki šiol šis Vidaus reikalų ministerijos padalinys buvo laikomas neliečiamas“, – nurodė jis.

Pareigūnai buvo nuteisti už sulaikytųjų kankinimą elektroimpulsiniais prietaisais ir kitomis priemonėmis šiame Rusijos regione, kur daugumą gyventojų sudaro musulmonai.

Remiantis valstybinės naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešimu, viena iš aukų, 50 metų vyras, per tardymą buvo uždusintas.

Pareigūnai taip pat privertė kai kuriuos nukentėjusiuosius perduoti jiems pinigų ir net automobilį, grasindami paskleisti apie juos kompromituojančios informacijos.

Pietiniame Rusijos mieste Rostove prie Dono įsikūręs karinis tribunolas atmetė buvusių pareigūnų, kuriuos žemesnės instancijos teismas nuteisė dar liepos mėnesį, apeliaciją.

Ingušijos Vidaus reikalų ministerijos kovos su ekstremizmu centro vadovas nuteistas kalėti septynerius metus.

Vienas jo pavaldinių, majoras, pasiųstas už grotų 10 metų, o dar vienas FSB pareigūnas, specializavęsis kovos su terorizmu srityje, kalės penkerius metus, informavo teisės naujienų agentūra „Pravo.ru“.

Anot P. Čikovo, ši byla yra „itin svarbi Šiaurės Kaukazui“, nes joje pirmą kartą figūruoja už kovą su terorizmu atsakingų teisėsaugos atstovų.

Ingušijos saugumo pajėgos neretai kaltinamos kankinančios žmones ir siekiančios tokiu būdu priversti juos prisipažinti, kad dalyvauja islamo ekstremistų veikloje.

P. Čikovo nuomone, tribunolo verdiktas galėtų paskatinti teisėsaugą pradėti naujų tyrimų. Jis taip pat pažadėjo, kad „Agora“ padės aukoms iš Ingušijos pareikšti ieškinių policijai ir saugumo tarnyboms.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ vienas tyrėjas pareiškė šį mėnesį, kad jį Ingušijoje pagrobė ir žiauriai sumušė saugumo pajėgų atstovais prisistatę vyrai. Jie taip pat esą grasino jo šeimos nariams, privertė jį nusirengti lauke ir visa tai nufilmavo.

Be to, pernai pasirodė pranešimų, kad kaimyninėje Čečėnijoje mušami ir įkalinami gėjai. Pranešta, kad vienas iš nukentėjusiųjų, viešai prabilusių apie tokius incidentus, vėliau pabėgo iš Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.