Migrantų rojuje veriasi pragaras: tūkstančiams žmonių gali tekti išsikraustyti

Pabėgėliams sienas uždariusioje Italijoje suimtas ir svetingumu migrantams garsėjęs Riačės meras Domenico Lucano. Dėl jam mestų kaltinimų tūkstančiams atvykėlių gali tekti palikti šį miestelį.

Prie D.Lucano namų vyksta palaikymo protestai.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Prie D.Lucano namų vyksta palaikymo protestai.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Italija

Oct 27, 2018, 12:21 PM

Kalabrijos regione įsikūrusi Riačė, turinti apie 2 tūkst. gyventojų, išgarsėjo visame pasaulyje, kai meras miestelyje priglaudė tūkstančius imigrantų, suteikė jiems ne tiktai prieglobstį, bet ir darbą.

Tačiau naujoji šalies valdžia nusprendė imigrantų rojų uždaryti ir pareiškė, kad meras pažeidė įstatymus ir pelnėsi iš imigracijos.

Paskyrė namų areštą

Svetingasis miestas – toks ženklas kabo prie įvažiavimo į Riačę, kurios mero pažiūros suskaldė visą Italiją.

D.Lucano spalio pradžioje buvo paskirtas namų areštas. Pabėgėliais rūpinęsis meras, anot šalies valdžios, ne kartą pažeidė įstatymus, viršijo savo įgaliojimus ir skatino nelegalią imigraciją.

Kol jo laukia teismo procesas, Vidaus reikalų ministerija, vadovaujama kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Matteo Salvini, pareiškė, kad miestelyje prieglobstį radę pabėgėliai bus iškeldinti kitur.

Miesto vykdomas unikalus imigrantų integracijos projektas jau sustabdytas. Valdžia nebeskiria jam finansavimo nuo pernai.

Pabėgėliai skundžiasi nebegaunantys jiems priklausančios 35 eurų kasdienės pašalpos, uždarytos jų krautuvėlės, miestelyje nebepriimami ir mero specialiai imigrantams sukurti kuponai.

Kas klysta – susimoka

„Aš esu sugniuždytas, niekuo nebepasitikiu, – kalbėjo Riačės meras. – Žmonės nėra prekės. Kaip juos gali iškeldinti iš vietos, kurioje jie sunkiai ir kantriai dirbdami susikūrė naują gyvenimą?

Mūsų prašo atsiskaityti už visas išlaidas. Bet ar jie žino, kad to, ką mes čia darėme, nėra surašyta jokiose jų taisyklėse. Čia mes kūrėme globalų miestą.“

Tačiau, kaip teigė vidaus reikalų ministras M.Salvini, kas klysta, turi už tai sumokėti.

„Mes negalime toleruoti netvarkos, ypač ten, kur naudojami valstybės pinigai. Tai, kad jie išleidžiami pabėgėliams, negali būti pagrįstas pasiteisinimas“, – mero suėmimo motyvus aiškino ministras M.Salvini.

Ant miesto mero pečių gula sunkūs kaltinimai: esą jis įteisino fiktyvią santuoką, taip suteikdamas galimybę Italijoje likti nelegaliems imigrantams.

Teigiama, kad jis neatsiskaitė už lėšas, gautas imigrantų integracijos projektams.

Vidaus reikalų ministerijos parengtuose dokumentuose iš viso nurodyta daugiau kaip 30 Riačės mero galimai padarytų nusižengimų.

Tikisi mero atsakymų

Valdžios sprendimą uždaryti imigrantų rojaus vartus sveikino ne visi. Kai kurie politikai pareiškė, kad su miesto meru buvo susidorota dėl valdantiesiems neįtinkančių jo politinių pažiūrų, o imigrantų iškeldinimas būtų tolygus išsiuntimui.

Buvusi Italijos Parlamento pirmininkė, Demokratų partijos atstovė Laura Boldrini piktinosi, kad M.Salvini sprendimas nehumaniškas: „ Nuo 2013 metų esu Riačės garbės pilietė, bet pažinau ir įsimylėjau šį unikalų miestelį daug anksčiau.“

„Siekiu, kad šalyje vienodos taisyklės galiotų visiems. Ir vienintelis skirtumas būtų ne tarp juodų ir baltų, o tarp sąžiningų ir nesąžiningų“,– kaltinimus rasizmu atmetė M.Salvini.

Jis taip pat aiškino, kad tyrimą dėl Riačės miestelio mero veiklos pradėjo dar buvusios centro-kairės vyriausybės vidaus reikalų ministras.

Vidaus reikalų ministerija užtikrino, kad nė vienas imigrantas iš Riačės nebus iškeldintas prievarta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste