Premjero lenktynininkui išsakyti įžeidžiantys žodžiai grįžo atgal bumerangu

Lenkiją dar prieš savivaldo rinkimus sudrebino įžeidžiantys premjero Mateuszo Morawieckio žodžiai apie garsiausią šalies sportininką, buvusį „Formulės 1“ lenktynininką Robertą Kubicą. Politikui dabar teko atsiprašyti.

R.Kubica (dešinėje) pabrėžė, kad ant M.Morawieckio danties negriežia.
R.Kubica (dešinėje) pabrėžė, kad ant M.Morawieckio danties negriežia.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytas“, Varšuva

Oct 27, 2018, 10:33 AM, atnaujinta Oct 27, 2018, 10:34 AM

Lenkus nuliūdino, jog dabartinis šalies premjeras ne užjautė, bet džiaugėsi nelaime, kai prieš septynerius metus į tragišką avariją patekusiam R.Kubicai dėl rankos funkcijų sutrikimo teko nutraukti karjerą.

33-ejų R.Kubica prieš dvylika metų tapo pirmuoju lenku, startavusiu vienose prestižiškiausių automobilių sporto pasaulyje, „Formulės 1“ lenktynėse.

2008 metais R.Kubica laimėjo lenktynių etapą Kanadoje, buvo išrinktas metų sportininku tėvynėje ir čia buvo dievinamas.

M.Morawieckis žodžius „Laimė, kad jis susilaužė ranką. Kartą, antrą...“ ištarė ne dabar, o prieš penkerius metus, tačiau į viešumą patekęs įrašas sukrėtė ir papiktino daugybę tautiečių.

Tąsyk M.Morawieckis omenyje turėjo tai, jog jo valdomas ispaniškas bankas sutaupys milijonus, skirtus lenktynininkui palaikyti.

Kai į viešumą iškilo jo pokalbius atskleidžiantys įrašai, dienraštis „Rczeczpospolita“ užsakė apklausą. Ją atliko tyrimų bendrovė „SW Research“. Rezultatai parodė, kad už tai, kad premjeras liktų eiti pareigų, yra tik 24,2 proc. lenkų.

Gali pakenkti įvaizdžiui

Siekdamas gelbėti autoritetą, premjeras dar vakar skubiai susitiko su R.Kubica, atsiprašė sportininko ir pažadėjo paremti jo siekius grįžti į „Formulės 1“ lenktynių trasą.

Po susitikimo su ministru pirmininku R.Kubicą priėmė naftos koncerno „PKN Orlen“ vadovai ir, kaip spėjama, pažadėjo šiam solidžią finansinę paramą.

Lenktynininkas po to socialiniame tinklalapyje „Instagram“ įdėjo susitikimo su premjeru nuotrauką ir parašė: „Be nuoskaudų ir važiuojame toliau, Lenkija visada remia saviškius.“

Valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) premjerą buvo padariusi partijos pagrindiniu rinkimų lokomotyvu. Jis nepailsdamas keliavo po regionus ir ragino balsuoti už TTP kandidatus.

TTP skelbia, kad kitos partijos yra susijusios su sovietmečiu ar korumpuotos, o šalies gerovę gali užtikrinti tik jaunatviška ir moderni TTP.

Koją pakišo įrašai

50-metis M.Morawieckis kilęs iš legendinės opozicionierių šeimos, studijavo Vakaruose, sėkmingai vadovavo dideliam bankui BZ WBK, tad privalėjo simbolizuoti TTP veržlumą ir sėkmę.

Deja, tokius planus sužlugdė populiariausiame šalies tinklalapyje „Onet“ pasirodę nauji vadinamosios klausymosi aferos įrašai.

Prieš penkerius metus du padavėjai politikų pamėgtame restorane „Sowa i przyjaciele“ slapta padarė kelis šimtus įrašų, kurių viešinimas sukėlė politinę krizę.

Jiems išlindus į viešumą paaiškėjo, kad tuo metu valdančios Piliečių platformos partijos (PPP) atstovai vykdo korupcinius sandorius su verslininkais bei valdininkais. Dėl to PPP triuškinamai pralaimėjo rinkimus.

Afera padėjo valdžią perimti opozicinei TTP, kuri tautiečius įtikino, kad yra sąžiningesnė ir nešvaistys valstybės pinigų brangiuose restoranuose.

Tačiau paaiškėjo, kad ne visi įrašai buvo išklausyti. Ir kas kiek laiko pasirodantys nauji sukelia skandalus.

Nauji smūgiai premjerui

Prieš kelias savaites „Onet“ paviešino iki tol nežinomą įrašą, kuriame kelneriai įrašė M.Morawieckį.

Premjeras PPP draugijoje ne tik riebiai keikėsi, bet ir kalbėjosi su vienu verslininku dėl nekilnojamojo turto įsigijimo per statytinius asmenis – apgaunant savo banką ir nesumokant valstybei mokesčių.

M.Morawieckis sakė, kad „gailisi tik dėl keiksmažodžių, o visa kita yra mafijos bei nedraugiškų užsienio jėgų siekis jį sukompromituoti keršijant už kovą su šešėline ekonomika“.

Panašiais žodžiais premjerą gynė ir TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis, pareiškęs, jog M.Morawieckis yra labai geras vyriausybės vadovas, galintis užtikrinti sėkmingą šalies vystymąsi.

Bet lenkus dar labiau nuliūdino M.Morawieckio žodžiai apie R.Kubicą.

Privačiame politikų bei finansininkų pokalbyje tokie prieš penkerius metus pasakyti žodžiai sukėlė juoką, o dabar – pasipiktinimų audrą.

Seimo vicepirmininkas Stanislawas Tyszka pareiškė: „Kokiu reikia būti žmogumi, kad džiaugtumeisi, jog kažkas dukart susilaužė ranką?“

PPP tarybos narys, buvęs gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas parašė, jog keiksmažodžių gausumu bei tokiais žodžiais apie R.Kubicą premjeras „atskleidė chamišką TTP veidą“.

O žurnalo „Newsweek“ redaktorius Tomaszas Lisas pareiškė, kad tauta nusipelnė kito premjero, nes tokiais žodžiais M.Morawieckis susitepė tautiečių akyse.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ teigimu, kilus skandalui vyriausybės darbuotojai ėmė baimintis, kad M.Morawieckis bus atleistas ir jie taip pat neteks darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.