Indijoje po ilgai trukusių paieškų nušauta tigrė žmogėdra

Indijoje po ilgai trukusių paieškų nušauta tigrė žmogėdra, per dvejus metus nužudžiusi daugiau nei 10 žmonių, tačiau kilo abejonių, ar ji buvo nudobta teisėtai.

 Indijoje po ilgai trukusių paieškų nušauta tigrė žmogėdra, per dvejus metus nužudžiusi daugiau nei 10 žmonių, tačiau kilo abejonių, ar ji buvo nudobta teisėtai.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
 Indijoje po ilgai trukusių paieškų nušauta tigrė žmogėdra, per dvejus metus nužudžiusi daugiau nei 10 žmonių, tačiau kilo abejonių, ar ji buvo nudobta teisėtai.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2018, 2:26 PM, atnaujinta Nov 3, 2018, 2:28 PM

Viena iš daugiausia atgarsio Indijoje sulaukusių tigrų medžioklių baigėsi vėlų penktadienio vakarą. Dviejų 10 mėnesių tigriukų motina, medžiotojų vadinama T1, o laukinės gamtos mylėtojų – Anvi, buvo nušauta džiunglėse Maharaštros valstijoje.

Daugiau nei 150 žmonių komanda T1 ieškojo daugelį mėnesių. Tigrės paieškai buvo pasitelktas parasparnis ir dešimtys infraraudonųjų spindulių kamerų, taip pat drambliais jodinėjančių snaiperių.

Žiniasklaidai pranešus, kad tigrė buvo nušauta Javatmalio miške net nepabandžius jos užmigdyti, šalyje įsiplieskė ginčai.

Indijos Aukščiausiasis Teismas rugsėjį davė leidimą sumedžioti dėl 13 žmonių mirčių kaltinamą tigrę, jei nepavyks jos užmigdyti. Prieš šį nuosprendį buvo pateikti keli skundai.

Dienraštis „Times of India“ ir kitos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad T1 buvo nušauta naktį, kai neleidžiama naudoti raminamaisiais preparatais užtaisytų strėlyčių.

Pranešama, kad žvėrį nušovė Ashgaras Ali Khanas – garsiausio Indijos medžiotojo, kuris turėjo vadovauti medžioklei, bet tą penktadienio vakarą joje nedalyvavo, sūnus.

Miškininkai ir medžiotojas neatsiliepė į naujienų agentūros AFP, norėjusios sužinoti daugiau apie tigrės medžioklę, skambučius.

Vyriausiasis miškininkas A.K. Mishra laikraščiui „The Indian Express“ sakė, kad apie 11 valandą vakaro vienam iš miškininkų pavyko strėlyte su raminamaisiais pataikyti į tigrę.

„Tačiau ji puolė komandą ir privertė Ashgarą šauti, – sakė pareigūnas. – Tigrė krito negyva nuo vieno šūvio.“

Savigyna ar „nužudymas“?

Kiti pranešimai nepatvirtino A.K. Mishros pasakojimo, o daugelis grupių pasmerkė tai, kaip buvo nušauta tigrė.

„The Times of India“, remdamasis medžioklėje dalyvavusiais šaltiniais, pranešė, kad strėlytė su raminamaisiais galėjo būti įsmeigta į tigrę, kai ji jau buvo nugaišusi. Anot šaltinių, strėlytė nebuvo iššauta.

Miškininkai Indijos žiniasklaidai patvirtino, kad medžioklės metu nebuvo nė vieno veterinaro, nors to reikalavo Aukščiausiojo Teismo nutartis.

Teismo leidimą sumedžioti tigrę apskundęs veterinaras iš Karnatakos valstijos Jerrylas Banaitas pavadino jos nušovimą „šaltakraujišku nužudymu“.

„Avni buvo nudėta neteisėtai, tenkinant medžiotojo kraujo troškimą“, – pareiškė Kovos už gyvūnų teises organizacijos PETA Indijos skyrius.

Skyrius teigia, kad buvo nepaisoma Indijos laukinės gamtos apsaugos akto ir Nacionalinės tigrų išsaugojimo administracijos nustatytų taisyklių, ir reikalauja ištirti šį „nusikaltimą“.

Nušauta tigrė buvo nugabenta į Nagpuro miesto zoologijos sodą, kur bus atliktas skrodimas.

Tuo tarpu aplink Pandarkavdos miestą esančių kaimų gyventojau lengviau atsikvėpė, sužinoję, kad tigrė buvo sumedžiota.

Pirmoji T1 auka buvo moteris, kurios lavonas buvo rastas medvilnės lauke 2016-ųjų birželį. Dauguma vėlesnių jos aukų buvo vyrai piemenys.

Indija vykdo didelio masto kampaniją tigrų populiacijai pagausinti. 2014-aisiais atlikto surašymo duomenimis, šių gyvūnų padaugėjo nuo mažiau nei 1,5 tūkst. iki 2,2 tūkstančio.

Vis dėlto augant Indijos gyventojų skaičiui, jau siekiančiam 1,25 milijardo, ir plečiantis miestams laukinių gyvūnų teritorija vis mažėja.

Kaip rodo vyriausybės statistika, nykstantys drambliai ir tigrai šalyje kasdien vidutiniškai nužudo po vieną žmogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.