Donaldas Trumpas pašalino dar vieną kliūtį kelyje

Jau seniai atrodė, kad JAV vadovo nemalonę užsitraukusio generalinio prokuroro Jeffo Sessionso atleidimas – tik laiko klausimas. Dabar, kai jam teko palikti postą, Donaldo Trumpo užmojai gąsdina.

J.Sessionsas generalinio prokuroro pareigas ėjo mažiau nei 2 metus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Sessionsas generalinio prokuroro pareigas ėjo mažiau nei 2 metus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, BBC, AP ir „Lietuvos rytas“

Nov 9, 2018, 3:09 PM

Tiek demokratai, tiek respublikonai vakar pareiškė nerimą, kad privertęs atsistatydinti J.Sessionsą JAV prezidentas dabar galės netrukdomas sustabdyti tyrimą dėl galimų jo administracijos ryšių su Rusija.

Trečiadienį J.Sessionsas sulaukė skambučio iš Baltųjų rūmų personalo vadovo Johno Kelly, kuris paragino generalinį prokurorą atsistatydinti.

Po kelių valandų jis pranešė apie savo pasitraukimą ir paliko Teisingumo departamentą lydimas darbuotojų plojimų.

J.Sessionsą laikinai pakeitė buvęs jo administracijos vadovas Matthew Whitakeris, o naujas generalinis prokuroras bus paskirtas vėliau.

49-erių M.Whitakerio paskyrimas sukėlė nemažai nerimo tarp demokratų, mat jis anksčiau yra raginęs nutraukti specialiojo prokuroro Roberto Muellerio vykdomą tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus.

„Labai svarbu, kad Teisingumo departamento darbas būtų tęsiamas, o R.Muellerio tyrimas vyktų netrukdomai“, – Baltuosius rūmus įspėjo Jutos senatoriaus rinkimus ką tik laimėjęs buvęs respublikonų kandidatas į prezidentus Mittas Romney.

71-erių J.Sessionsas buvo vienas pirmųjų D.Trumpo rėmėjų prieš rinkimus, bet vos paskirtas Teisingumo departamento vadovu pateko į prezidento nemalonę.

Buvęs Alabamos senatorius supykdė D.Trumpą pernai kovą nusišalindamas nuo tyrimo dėl Rusijos vaidmens Vašingtono reikaluose. Tai jis padarė paaiškėjus, jog prieš rinkimus jis dukart slapta susitiko su tuomečiu Rusijos ambasadoriumi JAV Sergejumi Kisliaku.

Nuo to laiko tyrimas vyko be J.Sessionso, bet D.Trumpas už nusišalinimą jį labai kritikavo, aiškindamas, kad vietoj to generalinis prokuroras turėjo apginti prezidentą nuo tyrimo, kurį pavadino raganų medžiokle.

O naujojo Teisingumo departamento vadovo ir šalies lyderio nuomonės apie R.Muellerio tyrimą sutampa.

M.Whitakeris yra raginęs nutraukti specialiojo prokuroro finansavimą ir teigė, kad jis negali domėtis D.Trumpo nuosavybe.

„R.Muelleris priartėjo prie raudonos linijos ir yra pavojuje ją peržengti“, – anksčiau kalbėjo jis.

Pasak Harvardo universiteto konstitucinės teisės profesoriaus Laurence’o Tribe’o, J.Sessionso atleidimas iš esmės gali būti palaikytas prie prezidento apkaltos vedančiu prasižengimu: „Ši teisės viršenybės krizė yra lėtai artėjanti katastrofa.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.