Rusijos naujienų portalo „Meduza“ vadovas atsistatydino dėl skandalo redakcijoje

Rusijos naujienų portalo „Meduza“ vadovas atsistatydino dėl skandalo redakcijoje (papildytas) Maskva, lapkričio 9 d. („Interfax“-AFP-BNS). Latvijoje registruoto naujienų rusų kalba portalo „Meduza“ vyriausiasis redaktorius Ivanas Kolpakovas penktadienį atsistatydino dėl redakcijoje kilusio lytinio priekabiavimo skandalo, penktadienį paskelbta leidinio tinklalapyje.

 Ryga yra tapusi vienu iš centrų, kur gali dirbti nepriklausoma Rusijos žiniasklaidai.<br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
 Ryga yra tapusi vienu iš centrų, kur gali dirbti nepriklausoma Rusijos žiniasklaidai.<br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2018, 4:17 PM, atnaujinta Nov 9, 2018, 7:19 PM

„Kolpakovo atsistatydinimas susijęs su kaltinimais, kuriuos jam iškėlė vieno iš leidinio darbuotojų sutuoktinė“, – pažymima „Meduza“ pranešime.

Jame patikslinama, kad savo sprendimą 34 metų I. Kolpakovas paskelbė penktadienio dieną.

Jo pareigas laikinai eina Tatjana Eršova, anksčiau dirbusi portalo vykdomąja redaktore.

Leidinys priminė, kad per vėliausią direktorių valdybos posėdį buvo nuspręsta, kad I. Kolpakovas liktų vyriausiuoju redaktoriumi, bet žurnalistas vis tiek atsistatydino.

„Tai vienintelis būdas nutraukti krizę redakcijoje ir kiek įmanoma sumažinti žalą reputacijai“, – pareiškė I. Kolpakovas, kurio žodžiai cituojami tinklalapyje.

I. Kolpakovas yra vienas iš „Meduza“ įkūrėjų ir vadovavo šiam portalui nuo 2016-ųjų.

Spalio 25-ąją jis laikinai atsistatydino iš vadovo pareigų, vieno iš redakcijos darbuotojų žmonai apkaltinus jį nederamu elgesiu įmonės vakarėlyje.

Anot portalo, smarkiai apsvaigęs I. Kolpakovas įžnybė moteriškei į užpakalį ir pareiškė: „Šiame vakarėlyje esi vienintelė, prie kurios galiu priekabiauti, ir nieko man už tai nebus.“

Pats I. Kolpakovas teigia nieko nepamenantis, bet viešai atsiprašė už savo „bjaurų“ elgesį. Direktorių valdybai grąžinus jį į ankstesnes pareigas, darbuotojas, prie kurio žmonos buvo priekabiauta, vėliau išėjo iš darbo.

„Meduza“, įsikūręs Europos Sąjungos narėje Latvijoje, kad apeitų cenzūrą Rusijoje, dažnai rašo apie lytinį smurtą ir priekabiavimą.

Ryga yra tapusi vienu iš centrų, kur gali dirbti nepriklausoma Rusijos žiniasklaidai, kuriai sunku veikti pačioje Rusijoje. Tarp šių žiniasklaidos priemonių yra 2014 metais įkurta svetainė „Meduza“, kurią tvarko buvę Rusijos naujienų svetainės Lenta.ru žurnalistai.

Rusijoje nėra įstatymų, ginančių moteris nuo lytinio priekabiavimo namuose ir darbovietėse.

Vienintelis aukšto rango rusų pareigūnas, viešai apkaltinas priekabiavimu – parlamentaras Leonidas Sluckis – anksčiau šiemet nesureikšmino teiginių, kad jis esą grabinėjo žurnalistes ir žemino jas nešvankiais komentarais.

Parlamento etikos komisija vėliau nusprendė, kad jis nepadarė jokių pažeidimų, o pats deputatas pareiškė, kad šis skandalas iš tikrųjų „paskatino mane būti rimtesnį“.

Kaip bebūtų, „Meduza“ pripažino neturinti gairių, kaip elgtis susidūrus su tokiais pažeidimais.

Atsistatydinamas I. Kolpakovas pabrėžė, kad tokį sprendimą priėmė tik todėl, kad nori apsaugoti leidinį nuo didėjančios kontroversijos.

„Kategoriškai atsisakau pripažinti kaltinimus priekabiavimu“, – parašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

„Išeinu, nes man skauda stebėti, kaip jūs naikinat viską, ką sukūriau“, – pareiškė jis, kreipdamasis į kritikus.

Nemažai liberalių maskviečių mano, kad „Meduza“ save diskreditavo, nes atsisakė atleisti vyriausiąjį redaktorių iškart po incidento.

Kiti įsitikinę, kad šis įvykis buvo perdėtai išpūstas.

Pavyzdžiui, žinomas rusų žurnalistas ir aktyvistas Mitia Aleškovskis pareiškė, kad I. Kolpakovo veiksmus galima apibūdinti kaip „nevykusį pokštą, chuliganizmą ar nederamą elgesį“.

„Galit vadinti tai kaip norit, bet tai nėra priekabiavimas“, – paskelbė jis „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.