Ukrainos prezidentas atsisakė atleisti generalinį prokurorą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka penktadienį atsisakė patenkinti generalinio prokuroro Jurijaus Lucenkos prašymą leisti atsistatydinti dėl incidento, kai viena kovos su korupcija aktyvistė mirė po šiurpaus jos apliejimo rūgštimi, pranešė prezidentūra.

 Ukrainos prezidentas Petro Porošenka penktadienį atsisakė patenkinti generalinio prokuroro Jurijaus Lucenkos prašymą leisti atsistatydinti dėl incidento, kai viena kovos su korupcija aktyvistė mirė po šiurpaus jos apliejimo rūgštimi, pranešė prezidentūra.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ukrainos prezidentas Petro Porošenka penktadienį atsisakė patenkinti generalinio prokuroro Jurijaus Lucenkos prašymą leisti atsistatydinti dėl incidento, kai viena kovos su korupcija aktyvistė mirė po šiurpaus jos apliejimo rūgštimi, pranešė prezidentūra.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2018, 11:50 AM, atnaujinta Nov 10, 2018, 11:53 AM

Šis pranešimas buvo paskelbtas praėjus kelioms valandoms po vieno aukšto rango Europos Sąjungos pareigūno paraginimo Ukrainos valdžiai surasti ir nubausti atsakinguosius už minėtą nusikaltimą, sukrėtusį šalį.

Buvusi pietinio Chersono miesto mero patarėja Kateryna Handziuk per liepą surengtą išpuolį buvo aplieta maždaug litru rūgšties ir sunkiai sužalota. Sekmadienį ši 33 metų moteris, kuriai buvo atlikta daugiau kaip dešimt operacijų, mirė ligoninėje .

Pilietinės visuomenės aktyvistai kaltina valdžią nesugebant užbaigti tyrimo ir išsiaiškinti, kas užsakė šią ataką.

Dėl šio incidento J. Lucenka anksčiau šią savaitę įteikė P. Porošenkai atsistatydinimo raštą.

Tačiau P. Porošenkos kanceliarijos atstovas sakė, kad prezidentas nesutiko leisti generaliniam prokurorui pasitraukti iš pareigų ir pabrėžė, kad per anksčiau šią savaitę vykusį balsavimą Aukščiausioje Radoje įstatymų leidėjai irgi nepritarė siūlymui jį atleisti.

„Jo laukia svarbios užduotys“, – sakoma penktadienį naujienų agentūrai AFP atsiųstame prezidento atstovo elektroniniame laiške.

Aštrėjantis skandalas kelia naujų rūpesčių provakarietiškų pažiūrų Ukrainos lyderiui, tikriausiai sieksiančiam antros kadencijos per ateinančiais metais vyksiančius rinkimus.

„Smarkiai sukrėsta“

Keliomis valandomis anksčiau ES plėtros komisaras Johannesas Hahnas per vizitą Kijeve pareiškė, kad tarptautinė bendruomenė yra „smarkiai sukrėsta“ šios tragedijos.

„Šito negalime priimti“, – jis sakė per spaudos konferenciją ir paragino Ukrainos vyriausybę išsiaiškinti, kas užsakė išpuolį prieš K. Handziuk, bei nubausti kaltininkus.

„Visi turime uoliai dirbti, kad išnarpliotume šį nusikaltimą, – pabrėžė komisaras. – Tarptautinė bendruomenė kreipia dėmesį.“

Policija du asmenis suėmė, o dar trys laikomi namų arešte, bet manoma, kad šio išpuolio pagrindinis sumanytojas tebėra laisvėje.

Du ukrainiečių žurnalistai užsiminė, kad vieno įstatymų leidėjo iš P. Porošenkos partijos padėjėjas galėjo būti atakos tarpininkas.

Padėjėjas Ihoris Pavlovskis patvirtino, kad buvo apklaustas kaip liudytojas, bet neigė esąs kaip nors susijęs su išpuoliu.

K. Handziuk buvo žinoma kaip korupcijos teisėsaugos institucijose balsinga kritikė. Kai buvo aplieta rūgštimi, ji nudegė daugiau kaip 30 proc. kūno, įskaitant liemens viršutinę dalį, rankas ir veidą.

Jos mirtis paskatino iš naujo atkreipti dėmesį į virtinę išpuolių, per kelis pastaruosius mėnesius surengtų prieš kitus kovos su korupcija aktyvistus.

Ukraina, kurios rytiniame regione teberusena karas su prorusiškais separatistais, svajoja tapti Europos Sąjungos nare.

P. Porošenkos naujoji vyriausybė siekė pertvarkyti teisėsaugos agentūras ir vykdyti kitas ambicingas reformas, bet kritikai sako, kad korupcija tebėra plačiai įsišaknijusi ir kad daugelis atakų prieš aktyvistus ir žurnalistus lieka nenubaustos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.