Turkijoje dėl ryšių su kalinamu aktyvistu sulaikyti keli mokslininkai

Turkijos policija penktadienį sulaikė daugiau nei dešimt žmonių, tarp jų kelis mokslininkus iš dviejų Stambulo universitetų, susijusius su fondu, kuriam vadovauja kalėjime esantis žmogaus teisių aktyvistas Osmanas Kavala, pranešė valstybinė naujienų agentūra.

 Turkijos policija penktadienį sulaikė daugiau nei dešimt žmonių, tarp jų kelis mokslininkus iš dviejų Stambulo universitetų, susijusius su fondu, kuriam vadovauja kalėjime esantis žmogaus teisių aktyvistas Osmanas Kavala, pranešė valstybinė naujienų agentūra.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Turkijos policija penktadienį sulaikė daugiau nei dešimt žmonių, tarp jų kelis mokslininkus iš dviejų Stambulo universitetų, susijusius su fondu, kuriam vadovauja kalėjime esantis žmogaus teisių aktyvistas Osmanas Kavala, pranešė valstybinė naujienų agentūra.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-16 14:50, atnaujinta 2018-11-16 14:53

Policija paskelbė iš viso 20 žmonių arešto orderius. Jie figūruoja tyrime dėl fondo „Anadolu Kultur“ (Anatolijos kultūra), kurio pirmininkas O. Kavala jau ilgiau nei metus laikomas už grotų, nors kaltinimai jam iki šiol oficialiai nepareikšti, nurodė Anatolijos naujienų agentūra.

Anot agentūros, jau areštuota 12 žmonių. Jie buvo sulaikyti penktadienį paryčiais per kelis vienu metu surengtus reidus.

Tarp sulaikytųjų yra prestižinio Bosforo universiteto profesorė Betul Tanbay ir privataus universiteto „Bilgi“ dekano pavaduotojas profesorius Turgutas Tarhanli.

Šie akademikai susiję su „Anadolu Kultur“.

Per operaciją taip pat buvo sulaikyti „Anadolu Kultur“ vadovai, tarp jų pirmininko pavaduotojas Yigitas Ekmekci, valdybos narys Ali Hakanas Altinay, vyriausioji koordinatorė Asena Giunal ir konsultantės Cigdem Mater bei Meltem Aslan.

Kol kas neaišku, kuo konkrečiai kaltinami šie asmenys.

„Vėl sulaikymai“

Didžiausios opozicinės Respublikos liaudies partijos (CHP) parlamentaras Sezginas Tanrikulu socialiniame tinkle „Twitter“ sukritikavo šiuos areštus.

„Vėl penktadienis, vėl sulaikymai... Visi, besitikintys iš šio režimo normalizacijos, gali toliau svajoti“, – sakė jis, turėdamas galvoje prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdančiąją Teisingumo ir plėtros partiją (AKP).

O. Kavala, filantropas ir vienas iš leidyklos „Iletisim Yayinlari“ įkūrėjų, gerai žinomas tarp Turkijos bei užsienio intelektualų, kaltinamas „mėginęs sugriauti konstitucinę tvarką ir nuversti vyriausybę“.

Pasak jo advokatų, turkų pareigūnai įtaria O. Kavalą sąsajomis su 2016 metų liepą surengtu nesėkmingu puču, taip pat antivyriausybinių demonstracijų finansavimu per 2013 metais vykusius protestus.

O. Kavala buvo sulaikytas 2017 metų spalio 18 dieną, o lapkričio 1-ąją – suimtas.

Jo fondas „Anadolu Kultur“, siekiantis per kultūrą ir meną mažinti visuomenės susipriešinimą, ragino gerinti santykius su kaimynine Armėnija.

Ankara nepalaiko diplomatinių santykių su Armėnija. Viena pagrindinių priežasčių – šalių ginčas dėl armėnų žudynių Osmanų imperijoje. Jerevanas tuos įvykius laiko genocidu.

O. Kavala, raginęs pripažinti šias žudynes genocidu, Turkijos provyriausybinės žiniasklaidos dažnai lyginamas su JAV milijardieriumi filantropu George'u Sorosu.

Po nesėkmingo pučo Turkijoje dėl tariamų ryšių su perversmininkais buvo areštuota daugiau kaip 50 tūkst. žmonių, tarp jų daug mokslininkų, žurnalistų, parlamentarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.