Skripalių apnuodijimą tyręs ir pats nukentėjęs pareigūnas papasakojo apie savo išgyvenimus

Nuodingąja medžiaga „Novičiok“ šių metų kovą apsinuodijo ne tik buvęs Rusijos dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra, bet ir pareigūnas Nickas Bailey, kuris vienas pirmųjų atvyko į apnuodytųjų namus Solsberio mieste.

 Skripalių apnuodijimu įtariami du Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai. <br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
 Skripalių apnuodijimu įtariami du Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai. <br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
 Skripalių apnuodijimu įtariami du Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai. <br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
 Skripalių apnuodijimu įtariami du Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai. <br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
 Skripalių apnuodijimu įtariami du Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Skripalių apnuodijimu įtariami du Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 8:48 PM

Po to pareigūnas stipriai sunegalavo, pateko į reanimaciją. Nors pirmajame savo interviu dabar jis tikino fiziškai atsigavęs, tačiau jaučia psichologinius to įvykio padarinius, rašo „The Guardian“.

N.Bailey teigė netekęs amo, kai sužinojo, kad jis apsinuodijo kovine chemine medžiaga „Novičiok“.

„Fiziškai, man atrodo, pasveikau gana greitai. Tačiau emocinė būsena yra visai kas kita. Atsigauti prireikia daug daugiau laiko. Pavadinčiau tai stipriu emociniu sukrėtimu“, – kalbėjo N.Bailey.

Jis taip pat pasakojo, kad dėl atakos, kurios metu buvo panaudota cheminė medžiaga „Novičiok“ galėjo žūti tūkstančiai niekuo dėtų žmonių.

Komisaro pavaduotojas Deanas Haydonas pareiškė, kad detektyvai aptiko gana didelį kiekį cheminės medžiagos kvepalų buteliuke, kuris buvo rastas praėjus trim mėnesiams nuo Skripalių apnuodijimo.

Pareigūnas teigė, kad nuo to galėjo nukentėti net tūkstančiai žmonių. Manoma, kad nusikaltėliai įvežė cheminę medžiagą į Jungtinę Karalystę pasinaudodami būtent kvepalų buteliuku. Vėliau gi papurškė jos ant Skripalių namo durų rankenos.

D.Haydonas taip pat papasakojo daugiau apie tai, kaip pavyko nustatyti ataką surengusius asmenis ir vėliau išsiaiškinti, kad tai Rusijos karinės žvalgybos GRU tarnautojai.

„Mes išanalizavome daugiau nei 11 tūkst. valandų stebėjimo kamerų vaizdo įrašų. Tai – didžiulis darbas. Žiūrėjome tuos įrašus ir staiga supratome – štai jie. Manau, jie nesitikėjo, kad juos užfiksuos stebėjimo kameros“, – pasakojo D.Haydonas.

Pasak jo, naudoti cheminę medžiagą „Novičiok“ buvo visiškai neprotinga. Tiesa, jis pasakė, kad būtina išsiaiškinti, kas dar prisidėjo prie šios atakos.

Šią savaitę Jungtinės Karalystės pareigūnai paviešino dar tris įrašus, kuriuose užfiksuoti įtariamieji, galimai įvykdę ataką Solsberyje. Juose matoma kaip įtariamieji atvažiavo į geležinkelio stotį, vėliau praėjo šalia degalinės, esančios netoli Skripalių namų. Pareigūnai mano, kad po kelių minučių jie papurškė cheminės medžiagos ant jų namų durų rankenos ir pasišalino.

Praėjus trim mėnesiams po Skripalių apnuodijimo, „Novičiok“ medžiaga apsinuodijo du kiti britai – Charlie Rowley ir Dawn Sturgess. Pastaroji nuo apsinuodijimo mirė. Ch.Rowley išgyveno, tačiau sakė, kad jo gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis.

Tuo metu N.Bailey pasakojo, kad jo šeima neteko visko.

„Mes ne tik netekome namų, viso turto, automobilių. Mes netekome visko ir prie to sunku priprasti“, – tikino pareigūnas.

Jis kartu su dviem kitais pareigūnais po Skripalių apnuodijimo apsirengė specialius kostiumus ir jų namuose atliko kratą.

„Įėjau į namus pirmas. Turėjome patikrinti, ar daugiau niekas nenukentėjo. Viskas atrodė gana normaliai. Nieko įtartino nebuvo“, – pasakojo N.Bailey.

„Mane išpylė karštis, stipriai prakaitavau“, – prisiminė pareigūnas.

Iš pradžių jis tiesiog sugrįžo į savo namus, tačiau vėliau greitoji jį išgabeno į ligoninę. Jis jau sunkiai laikėsi ant kojų.

N.Bailey nepamena, kaip galėjo apsinuodyti chemine medžiaga, galbūt ji pateko per pirštines, galimai „Novičiok“ į jo organizmą pateko tada kai vyras pasitaisė akinius ir apsauginę kaukę. Jis teigė labai supykęs dėl įvykdytos atakos, nes nuo jos galėjo nukentėti daugybė žmonių.

Ligoninėje N.Bailey gulėjo gretimoje palatoje su Skripaliais. Jis sakė, kad juos saugojo policija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.