Lenkų vyskupai į kovą su kunigų pedofilija stojo per vėlai

Lenkijos vyskupų konferencija (LVK) pirmą kartą paskelbė bendrą oficialią nuomonę dėl kunigų pedofilijos. Varšuvos žiniasklaida vyskupų pareiškimą įvertino kaip teigiamą, bet pavėluotą ir neryžtingą.

Nors vyskupų žingsnis buvo sveikintinas, lenkai mano, kad jis – pavėluotas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nors vyskupų žingsnis buvo sveikintinas, lenkai mano, kad jis – pavėluotas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Nov 24, 2018, 6:26 PM

Daug metų tvirtinę, kad kunigų nusižengimai dažni tikėjimą praradusiose Vakarų valstybėse, bet ne katalikybės bastione Lenkijoje, dvasininkai pagaliau pripažino problemos rimtumą.

„Prašome Dievo, visų seksualinės prievartos aukų, jų šeimų ir visos Bažnyčios bendruomenės atleidimo už visą skausmą, kurį vaikams ir jaunuoliams bei jų šeimoms sukėlė kunigai, tikintieji, Bažnyčios įdarbinti pasauliečiai“, – pareiškime parašė kunigai.

„Esame tvirtai pasiryžę apsivalyti nuo nuodėmių ir nusikaltimų. Toks noras yra natūralus, bet ilgai brandintas“, – žurnalistams pareiškė LVK pirmininkas, arkivyskupas Stanislawas Gadeckis.

Dienraštis „Rzeczpospolita“ pareiškimą pavadino skambių frazių rinkiniu, kuriame vyrauja jau anksčiau nekart girdėti pažadai netoleruoti tokių nusikaltimų ir melstis už aukas.

Leidinys priminė, kad Vatikanas prieš ketverius metus nurodė visų katalikiškų šalių bažnyčioms paruošti kovos su kunigų pedofilija programas ir informuoti apie tokius nusikaltimus popiežių, tad Lenkijos vyskupai privalėjo radikaliems veiksmams ryžtis gerokai anksčiau.

Už tai naujove įvardintas raginimas, kad pedofilijos nusikaltimus padarę kunigai apie tai patys prisipažintų.

Be to, vyskupai pagaliau nusprendė įvesti maldos už pedofilijos aukas dieną bažnyčioje.

Nauja bus ir tai, kad visos parapijos iki šio mėnesio pabaigos privalės surinkti duomenis apie kunigų įvykdytus tokius nusikaltimus ir anketas pateiks LVK. Iki tol nei LVK, nei šalies prokuratūra nekaupė ir neviešino duomenų apie kunigų pedofiliją.

Manoma, jog Bažnyčia suskubo rinkti duomenis dėl to, kad prieš mėnesį taip daryti nusprendė kelios visuomeninės organizacijos. Pastarosios paskelbė internetinį kunigų pedofilijos žemėlapį – jame yra nurodytos vietovės, kuriose dirbo ar tebedirba tokie dvasininkai.

Šiaip ar taip, politinio portalo „naTemat“ nuomone, tokį pareiškimą Lenkijos bažnyčia privalėjo paskelbti prieš kelerius metus, kai į kovą su pavaldinių pedofilija stojo popiežius Pranciškus.

Dabar esą sunku atsikratyti nuomonės, kad pareiškimas buvo priverstinis, padarytas spaudžiant vietos visuomenei bei Vatikanui.

Spėjama, kad Bažnyčia išsigando masinės tikinčiųjų kritikos, kuri pasigirdo pasirodžius filmui „Kunigai“, demaskavusiam dvasininkų pedofilijos mastą ir pagerinusiam žiūrovų lankomumo rekordus.

Filmą keli vyskupai pasmerkė kaip šmeižikišką, bet atsirado ir tokių, kurie jį išgyrė, atsiprašė tikinčiųjų ir ryžosi paviešinti duomenis apie tokius nusikaltimus savo parapijose.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ vyskupų pareiškimą sukritikavo kaip tolesnį siekį išvengti atsakomybės, mat Bažnyčia ir vėl atmetė pasiūlymą mokėti materialinę kompensaciją aukoms už patirtas skriaudas ir gydymo išlaidas.

LVK vadovas S.Gadeckis tvirtino, kad už padarytą žalą aukoms materialiai atsakingi yra konkretūs kunigai, o ne Bažnyčia.

Bet kai kam tai pasirodė kaip pasišaipymas iš aukų, nes kunigai neturi turto, o materialiai atlyginti yra pajėgi tik Bažnyčia.

Tai ji paprastai ir daro Vakarų valstybėse.

Fasadinę vyskupų kovą su pedofilija galutinai demaskavo ir Vatikano kritiką užtraukė tiriamosios žiniasklaidos portalas „OKO.press“, prieš dvi savaites atskleidęs, kad Lenkijos bažnyčia toliau simuliuoja pedofilijos netoleravimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.