ES ataskaita: Čekijos premjeras Andrejus Babišas supainiojo privačius ir viešus interesus

ES teisės tarnybos viename svarbiame dokumente daroma išvada, kad Čekijos premjeras Andrejus Babišas, vadovaudamas vyriausybei ir užsiimdamas verslu, supainiojo privačius ir viešus interesus .

Čekijos prezidentas trečiadienį vėl prisaikdino milijardierių Andrejų Babišą premjeru.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čekijos prezidentas trečiadienį vėl prisaikdino milijardierių Andrejų Babišą premjeru.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Babišas kaltinamas viešų ir privačių interesų supainiojimu.<br>Socialinių tinklų nuotr.
A. Babišas kaltinamas viešų ir privačių interesų supainiojimu.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2018, 4:43 PM

Ataskaita, su kurios turiniu susipažino naujienų agentūra AFP, dar labiau padidins spaudimą A. Babišui – premjerui milijardieriui, praėjusią savaitę atlaikiusiam balsavimą dėl nepasitikėjimo Čekijos parlamente, surengtą dėl ankstesnių kaltinimų ES subsidijų pasisavinimu.

Lapkričio 19-ąją parengtoje konfidencialioje ataskaitoje ES teisininkai priėjo išvadą, kad A. Babišo ryšiai pažeidžia Bendrijos įstatymus, taigi, iš Čekijos vyriausybės gali būti pareikalauta grąžinti subsidijas bloko fondams.

Tačiau Europos Komisijos juristai pareiškė, kad nacionalinės institucijos, remiantis ES įstatymais, turi pačios pradėti spręsti tokius konfliktus.

Vėliausi kaltinimai siejami su ES fondų lėšomis, 2018-aisiais išmokėtomis A. Babišo milžiniškam maisto ir cheminių medžiagų konglomeratui „Agrofert“.

Bloko įtakingos teisės tarnybos juristai teigia, kad A. Babišo premjero ir magnato vaidmuo „tolygus interesų konfliktui“, nes valstybių pareigūnai neturėtų priimti sprendimų dėl ES išmokų įmonėms, kurias jie faktiškai kontroliuoja.

„Nešališkas ir objektyvus jo premjero pareigų vykdymas (ES) fondų lėšų valdymo srityje... yra sukompromituotas“, – pabrėžiama minėtoje atskaitoje.

Europos Komisijai buvo pavesta ištirti „Agrofert“ veiklą po to, kai Čekijos aktyvistai pareiškė, kad A. Babišas išliko faktinis konglomerato vadovas, nepaisant magnato pastangų atsiriboti nuo savo kompanijų.

A. Babišas šeštadienį atmetė jam mestus kaltinimus, tvirtindamas Čekijos naujienų agentūrai (ČTK): „Nesu įsivėlęs į jokį konfliktų interesą – veikiu griežtai pagal parlamento priimtus įstatymus“.

„Patikos fondų nevaldau ir nekontroliuoju“, – pridūrė jis.

Tuo metu Europos žaliųjų partija savo pareiškime paragino A. Babišą „nutraukti visus ryšius su „Agrofert“ grupe ir išspręsti šį konfliktą, o priešingu atveju – pasitraukti iš ministro pirmininko pareigų“.

Ši politinė jėga taip pat paragino ES išanalizuoti padėtį ir retoriškai paklausė: „Ar realistiška, kad Čekijos valstybės tarnautojai iškeltų ieškinį savo paties premjerui?“

EK atsisakė komentuoti nutekintą ataskaitą, bet pabrėžė, jog „atidžiai stebi vieną konkretų skundą“ dėl Čekijos vyriausybės vadovo veiksmų“ ir bendrauja su Prahos pareigūnais.

Nepaisant to, pažymėjo bloko vykdomosios valdžios pagrindinė institucija, „reikiamų veiksmų pirmiausiai turi imtis nacionalinės institucijos, o Komisija taip pat turi atsakomybę saugoti Sąjungos finansinius interesus“.

Apie ES teisinę nuomonę dėl A. Babišo veiklos pirmieji informavo leidiniai „The Guardian“ ir „Le Monde“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.