JT klimato konferencijos delegatai nagrinėja Paryžiaus sutarties įgyvendinimo taisykles

Lenkijoje vykstančios Jungtinių Tautų klimato konferencijos delegatai antradienį ėmėsi derinti taisykles, pagal kurias turėtų būti įgyvendinti prieš trejus metus pasirašyta Paryžiaus sutartis, turinti padėti pažaboti spartų pasaulio klimato šiltėjimą.

 ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2018, 7:38 PM

2015 metų sutartis numato, kad turi būti siekiama, jog pasaulio klimatas iki šio šimtmečio pabaigos atšiltų ne daugiau kaip dviem Celsijaus laipsniais, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos. Mokslininkai sako, kad sutarties ambicingiausias tikslas – apriboti atšilimą iki 1,5 laipsnio – tebėra pasiekiamas, bet keliantis vis didesnių iššūkių.

Per pirmadienį prasidėjusias dvi savaites truksiančias derybas veda delegatai iš beveik 200 šalių, kurių požiūriai daugeliu atžvilgiu skiriasi. Kai kurios, tarp jų mažosios Ramiojo vandenyno salų valstybės, spaudžia nedelsiant imtis didelio masto veiksmų taršai šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis apriboti. Pasak jų, ypač svarbu, kad šių veiksmų imtųsi išsivysčiusios šalys, kurioms tenka didžiausia atsakomybė už susiklosčiusią padėtį.

Kiti veikėjai, tarp jų Europos Sąjunga, pritaria, kad taršą reikia mažinti, bet nori, kad visos šalys sąžiningai prisidėtų.

Derybose dalyvauja ir Jungtinės Valstijos, nors jų prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad šalis traukiasi iš Paryžiaus sutarties.

Sprendimus dėl opių klausimų, pavyzdžiui, kokia finansinė pagalba turi būti skirta neturtingoms šalims, tikriausiai bus palikta priimti ministrams, ateinančią savaitę susirinksiančių konferencijų centre pietiniame Katovicų mieste.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas, pirmadienį paskelbęs jaudinamą kreipimąsi ir paraginęs vyriausybes imtis priemonių nevaldomai klimato kaitai pažaboti, išreiškė viltį, kad renginys Lenkijoje taps įžanga į lyderių susitikimą, jo organizuojamą ateinančių metų JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

A. Guterresas sakė, kad tikisi, jog iki to laiko bus pasiekta pažanga siekiant užtikrinti 100 mlrd. JAV dolerių pagalbą besivystančioms valstybėms, kad jos galėtų sumažinti savo taršą ir prisitaikytų prie klimato pokyčių padarinių.

„Gebėjimas atvykti į viršūnių susitikimą su aiškia perspektyva, kaip tai gali būti įgyvendinta, ir su skaidriu požiūriu į finansinį dėmenį – tai yra absoliučiai būtina, kad mūsų darbas būtų veiksmingas“, – nurodė jis.

Tuo metu kitoje Katovicų pusėje antradienį vyko kalnakasių šventojo globėjo pagerbimo šventė, dalyvaujant pučiamųjų orkestrui. Katovicai yra svarbus anglių kasybos regiono centras, bet ekspertai perspėja, kad ši pramonė nebegali būti plėtojama, jeigu norima įgyvendinti pasiekti užsibrėžtų tikslų sumažinti išmetamo anglies dvideginio kiekį.

Tame pačiame mieste JAV aktyvistų organizacija „Heartland Institute“ surengė susitikimą, per kurį buvo kritikuojama daugelio mokslininkų palaikoma išvada, jog pasaulinis klimato šiltėjimas yra žmogaus sukurtas reiškinys. Per renginį, pritraukusį apie 10 dalyvių, prelegentai tvirtino, kad pastaraisiais dešimtmečiais stebimas temperatūros didėjimas yra nulemtas didesnio Saulės aktyvumo, nors daug įrodymų byloja, kad šis veiksnys nėra lemiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.