Studento iš Italijos nužudymas sujaukė šalių santykius

Prieš porą metų Egipte nužudyto studento Giulio Regeni šeimos advokatė Alessandra Ballerini tikino, kad rado 20 įtariamųjų, kurie gali būti susiję su jo mirtimi. Ji netiki, kad apie tai nežinojo valdžia.

G.Regeni dingo 2015-ųjų sausį. Jo kūnas aptiktas po metų – 2016-ųjų vasarį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
G.Regeni dingo 2015-ųjų sausį. Jo kūnas aptiktas po metų – 2016-ųjų vasarį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Dec 10, 2018, 11:00 PM, atnaujinta Dec 10, 2018, 11:05 PM

Italas G.Regeni buvo rastas negyvas 2016 metais.

A.Ballerini teigė, jog dabar apie 20 žmonių, kurie buvo įtraukti į įtariamų nužudymo organizatorių sąrašą, „turi pradėti bijoti“.

„Jie turėtų suvokti, jog verčiau jie prabyla pirmi negu paskutiniai, – tikino advokatė, trejus metus kartu su teisininkais Egipte tyrusi italo bylą. – Sunku patikėti, kad Egipto prezidentas Abdelis Fatah al-Sisi nežinojo, kas vyko su G.Regeni. Dabar matau: neįmanoma, jog jis nieko nežinojo.“

G.Regeni dingo 2015-ųjų sausį. Jo kūnas aptiktas 2016 metų vasarį netoli Kairo per dykumą vedančiame kelyje. Šis kelias jungia Egipto sostinę Kairą ir antrą pagal dydį Aleksandrijos miestą.

Kelias yra netoli įkalinimo įstaigos, kuri priklauso Egipto nacionalinei saugumo agentūrai.

G.Regeni tėvai Paola ir Claudio Regeni tikino nepasiduosiantys, kol nesužinos tiesos.

„Mes nepasiduosime. Egiptas turi žinoti, kad mes neketiname pasiduoti. Šalis jaukia savo santykius su Italija, nes jo teritorijoje buvo pagrobtas, kankinamas ir nužudytas italas. Mes ir toliau kelsime riziką dvišaliams santykiams, kol Egiptas pagaliau atskleis tiesą“, – kalbėjo Italijos Deputatų Rūmų pirmininkas Roberto Fico.

Savaitės pradžioje Romos prokurorai pagaliau pradėjo tyrimą dėl 5 Egipto nacionalinės saugumo agentūros darbuotojų. Tai pirmieji egiptiečiai per trejus tyrimo metus, įvardyti kaip įtariamieji. Teigiama, kad jie susiję su G.Regeni dingimu.

Vienas įtariamųjų italo dingimo ir nužudymo metu ėjo aukštas pareigas Egipto nacionalinėje saugumo agentūroje. Vėliau jis išėjo į pensiją.

Italijos tyrėjų įtarimus dėl to, kad G.Regeni galėjo būti nužudytas Egipto nacionalinės saugumo agentūros pareigūnų, sustiprina ir organizacija „Amnesty International“. Esą jis domėjosi politiškai jautria informacija.

„Nuo 2015 metų kovo agentūra yra pagrindinė institucija, kuri suima, įkalina ir pradeda baudžiamąsias bylas prieš politinius įtariamuosius.

Daugelis laikomi nelaisvėje, vėliau dingsta, būna kankinami“, – tikino „Amnesty International“.

Bet Egiptas nesutinka su Italija ir atsisakė Nacionalinės saugumo agentūros pareigūnus įvardyti kaip įtariamuosius.

„Egipto įstatymai nepripažįsta šio įtariamųjų sąrašo“, – paskelbė Valstybės informacijos tarnyba.

Italijos Parlamentas kiek anksčiau įšaldė santykius su Egiptu.

„Laukėme trejus metus. Noriu, kad mūsų santykiai su Egiptu būtų geri. Padarysiu viską, kad mūsų ekonominiai, kultūriniai, komerciniai ir socialiniai ryšiai su draugiška šalimi būtų geri. Bet kaip italas aš reikalauju vardų ir pavardžių“, – sakė Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.