Theresa May bando gelbėti padėtį: paramos ieško kitose šalyse

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May bando gelbėti padėtį. Atidėjusi Parlamento balsavimą dėl „Brexit“ pasitraukimo plano ji sulaukė daug pykčio, todėl užtarimo išvyko ieškoti į kitas šalis.

Th.May (kairėje) bandė įtikinti A.Merkel suteikti jai daugiau garantijų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Th.May (kairėje) bandė įtikinti A.Merkel suteikti jai daugiau garantijų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „Lietuvos rytas“

2018-12-12 16:06

Th.May jau kitą dieną po nukelto balsavimo dėl jos pasiūlyto „Brexit“ pasitraukimo plano išskubėjo į Vokietiją ir Nyderlandus. Čia ji bandė sulaukti paramos iš Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Nyderlandų premjero Marko Rutte.

Tiesa, Vokietijos pozicija aiški – Berlynas nenori, kad Jungtinė Karalystė pasitrauktų, bet nemato galimybių iš esmės persvarstyti pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) sutartį.

Tuo tarpu namuose sukilę Konservatorių partijos parlamentarai suorganizavo balsavimą dėl pasitikėjimo Th.May. Šis turėtų įvykti trečiadienį vakare.

Vis dėlto Londonas siekia teisiškai įpareigojančių ES lyderių garantijų, kad šalies neribotam laikui įstrigti bloko muitų sąjungoje neprivers „Brexit“ susitarime minima „apsidraudžiamoji priemonė“ dėl Airijos sienos. Būtent šis klausimas kelia daugiausia diskusijų tarp Jungtinės Karalystės politikų.

„Kiekviena šalis turi savo interesų, kuriuos turi ginti, ir ministrė pirmininkė ryžtingai derasi paisydama geriausių Jungtinės Karalystės interesų“, – sakė Jungtinės Karalystės Išstojimo iš ES departamento jaunesnysis ministras Martinas Callananas tuo pat metu, kai Th.May tęsė susitikimus su Europos lyderiais.

Kol kas ne visos viltys kiek pakoreguoti susitarimą su ES yra prarastos. Europos Komisijos vadovas Jeanas Claude’as Junckeris, nors ir sakė, kad esminiai pakeitimai sutartyje nėra galimi, kartu pareiškė, kad „išlieka vietos tolesniam derinimui ir interpretavimui“.

O Londone toliau virė aistros dėl atidėto balsavimo dėl „Brexit“ susitarimo. Britų politikai piktinosi dėl tokio Th.May sprendimo, bet premjerė patikino, kad balsavimas įvyks.

„Vyriausybė užtikrins, kad šis klausimas būtų grąžintas į Bendruomenių Rūmus iki sausio 21 dienos“, – sakė premjerės atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.