Dvasininkų konfliktai nerimsta: pirmąkart kunigas į teismą už šmeižtą padavė vyskupą

Pirmąkart Bažnyčios istorijoje Lenkijoje kunigas padavė į teismą vyskupą. 72 metų kunigas Krzysztofas Trzybulecas Svidnicos miesto teisme pareikalavo, kad 74-erių vyskupas Ignacy Decas atsiprašytų už šmeižtą.

Supykęs dėl pavaldinio nepaklusnumo vyskupas parašė laišką Vatikanui, tačiau jame gerokai pamelavo.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Supykęs dėl pavaldinio nepaklusnumo vyskupas parašė laišką Vatikanui, tačiau jame gerokai pamelavo.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2018, 7:17 PM

Kunigas K.Trzybulecas tikina, esą vyskupas paskleidė šmeižtą apie jo nesantuokinį vaiką, ir nori, kad jis sumokėtų jam 200 tūkst. zlotų (46,6 tūkst. eurų) kompensaciją.

Vienoje religingiausių Europos Sąjungos valstybių Lenkijoje klebono sprendimas bylinėtis su vyskupu sukėlė didžiulį ažiotažą – mat tikintieji yra susitaikę, kad Katalikų bažnyčioje egzistuoja griežta pareigybių hierarchija ir neginčijamas paklusnumas aukščiau esantiems.

Nesutiko paaiškinti sprendimo

Netoli Čekijos esančiame vaizdingame kalnų kaimelyje Šalejuv Gurne kunigas K.Trzybulecas išdirbo 31 metus, buvo gerbiamas parapijiečių, tačiau pernai Vatikano nurodymu neteko pareigų.

Į tokį sprendimą kunigas reagavo labai jautriai, užsibarikadavo klebonijoje, atsisakė vykdyti įsakymą ir perduoti bažnyčios raktus atvykusiam naujam klebonui.

K.Trzybulecą palaikantys parapijiečiai surengė protesto demonstraciją priešais Svidnicos vyskupiją reikalaudami, kad vyskupas I.Decas paaiškintų, už ką apskundė Vatikanui jų kleboną.

Vyskupui atsisakius kalbėtis protestuotojai nunešė pareiškimą į prokuratūrą kaltindami I.Decą neteisingai apšmeižus Vatikane jų kleboną ir taip jį nušalinus nuo pareigų. Prokurorui pareiškus, jog savo tariamą skriaudėją į teismą privalo paduoti pats klebonas, jis taip ir padarė labai nustebindamas visuomenę.

Susipyko dėl statybų

Įvykiais susidomėjusi respublikinė žiniasklaida išsiaiškino, kad klebono ir vyskupo konfliktas užsimezgė prieš dvejus metus.

Ginčo žiežirba tapo XV amžiuje pastatytos Šalejuv Gurno bažnyčios remontas.

Praėjus vos dvejiems metams po remonto pro stogą ėmė varvėti vanduo, ant sienų atsirado pelėsis, todėl kunigas ėmė garsiai priekaištauti dėl prastos darbų kokybės.

Demaskavęs, kad remonto darbų atlikimo protokole tikinčiųjų tarybos atstovų parašai suklastoti, kunigas nusprendė tai pranešti teismui.

Jis apie tokį ketinimą iš karto informavo Svidnicos merą – pareiškė, kad jo pavaldinius įtaria suklastojus minėtus parašus.

Meras tokius kaltinimus paneigė ir skubiai paskambino vyskupui I.Decui, o šis uždraudė klebonui kreiptis į teismą ir pagrasė, jog priešingu atveju nušalins nuo pareigų.

Principingu charakteriu garsėjantis klebonas nepaklausė vyskupo grasinimo ir kreipėsi į prokuratūrą.

Užsakę parašų ekspertizę tardytojai nustatė, jog jie tikrai yra suklastoti, o bažnyčios remonto darbai atlikti nekokybiškai ir ne visi.

Paaiškėjo, jog dalis darbų buvo atlikti tik popieriuje, kad būtų galima pervesti remontui skirtus ketvirtį milijono eurų. Prokuratūra iškėlė bylą nesąžiningam darbų vykdytojui bei jam talkinusiam statybų inspektoriui.

Vyskupas ėmė slėptis

Spėjama, kad vyskupas norėjo užgniaužti tyrimą, kad nepakenktų šalį valdančiai katalikiškai Teisės ir teisingumo partijai (TTP).

Suklastotą dokumentą pasirašė ne tik šios partijos narys statybų inspektorius, bet ir regiono vicemeras.

Per radiją „Radio Maryja“ aistringai TTP palaikantis ir tikinčiuosius iš sakyklų raginantis visada balsuoti už šią partiją I.Decas įniršo ant klebono už tokį nepaklusnumą.

Vyskupas kreipėsi į Vatikaną su prašymu nušalinti kleboną nuo pareigų, teigdamas, kad jis kartu su savo patarnautoja augina bendrą vaiką.

Vatikanui leidus kleboną nušalinti pastarasis paneigė ir užprotestavo kaltinimus, tačiau sprendimas nebuvo atšauktas.

Nepatikėję kaltinimais parapijiečiai suaukojo pinigus ir atliko 32-ejų patarnautojos sūnaus DNR tyrimus – jie paliudijo, kad klebonas nėra jo tėvas.

„Jei vyskupas būtų mus išklausęs ir būtų paaiškinęs, dėl kokių priežasčių nusprendė atleisti kleboną, šio skandalo nebūtų kilę, bet mes likome už durų, o klebonas buvo išmestas net neleidžiant paaukoti atsisveikinimo mišių“, – taip savo pyktį ir ryžtą teisme palaikyti kunigą K.Trzybulecą aiškina buvę jo parapijiečiai.

I.Decas ilgai nekomentavo teiginių, kad apšmeižė Vatikanui K.Trzybulecą susilaukus vaiko su savo namų tvarkytoja, ir tiktai prieš pat teismo pradžią vyskupijos vardu paskelbė pranešimą, jog klebonas atleistas visai dėl kitų priežasčių, kurių Bažnyčia neviešins.

Teismo posėdžiuose vyskupas nesilanko, jam atstovauja advokatas, tad klebono gynėjai neturi galimybės tiesiai į akis paklausti, kodėl atleido jų mėgstamą kunigą.

K.Trzybulecas atsisakė vyskupo siūlymo apsigyventi kunigų pensininkų namuose ir įsikūrė pas vieną savo šalininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.