Gerumo akcija: Lenkijos studentai benamiams rengia Kūčių vakarienę

Gdanske studentai jau trečią dešimtmetį rengia Kūčių vakarienę benamiams, vienišiems asmenims. Pradėję dalyti karštą maistą miesto stotyje, šią savaitę jie surengs susibūrimą keliems šimtams žmonių.

Karštą maistą benamiams šiemet dalijo ir kitų Lenkijos miestų studentai.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karštą maistą benamiams šiemet dalijo ir kitų Lenkijos miestų studentai.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2018, 8:42 AM

Lenkijos Gdansko mieste tikintys studentai, susibūrę į bendruomenę, jau 25 metus stengiasi, kad per Kūčias nė vienas miesto gyventojas neliktų vienas ir be šventinio maisto.

Kasmet jie paruošia vakarienę benamiams, nepasiturintiems, vienišiems arba tiems, kurie tądien dėl vienokių ar kitokių priežasčių liko vieni.

Iš pradžių tai buvo spontaniškos akcijos, savanoriai maistą dalydavo stotyje.

Tačiau pastaraisiais metais į Kūčių vakarienę susirenka keli šimtai žmonių. Šiemet šiam įvykiui specialiai išnuomota visa salė. Manoma, kad iš viso į vakarienę gali ateiti 600 žmonių.

Tiesa, iš pradžių viskas atrodė kitaip.

„Idėja kilo studentams. Jie pradėjo tai rengti turėdami nekokias sąlygas – Kūčių vakarienę dalydavo stotyje.

Niekas nebuvo suplanuota, viskas vyko chaotiškai.

Tačiau studentai stengėsi nupirkti benamiams maisto čia esančiuose kioskeliuose.

Ši tradicija nenutrūko 25 metus, o per pastaruosius kelerius metus tapo dideliu renginiu ir nemažu iššūkiu“, – pasakojo pagrindinis šių metų Kūčių vakarienės organizatorius Bartoszas Sobockis.

Dabar bent 100 savanorių rūpinasi, kad benamiai, nepasiturintys ir vieniši asmenys galėtų pasidžiaugti švente.

„Stengiamės sukurti šventinę, šeimyninę atmosferą. Giedame Kalėdų giesmes, savanoriai bendrauja su svečiais. Be to, pasirūpiname jų maistu ir gėrimais. Svečiai sulaukia ir dovanų.

Tai labiausiai jiems reikalingi produktai – kava, kumpis, vaisiai. Kasmet netrūksta bent mažų dovanėlių vaikams: pieštukų, spalvinimo knygučių“, – pasakojo B.Sobockis.

Ateiti į tokią šventę gali kiekvienas. Skelbimai, informuojantys apie vyksiančią vakarienę, kabinami nakvynės namuose ir kitose vietose, kur juos gali pamatyti benamiai arba nepasiturintys asmenys.

„Nedarome jokios atrankos. Įprastai į šventę susirenka benamiai, tačiau yra ir vyresnio amžiaus asmenų, kurie neturi šeimos. Jiems ši vakarienė – ne finansinė, o dvasinė pagalba, nes būdami su kitais jie nesijaučia vieniši“, – pasakojo šventės koordinatorius.

Pasak jo, yra žmonių, kurie į Kūčių vakarienę ateina jau ne vienus metus. Jiems tai tapo tikra švenčių tradicija. Lėšas jai jaunimas renka pats.

Tiesa, ragina žmones aukoti maisto produktų, iš kurių gaminama vakarienė.

Parengta pagal „TVN24“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.