Gresiant JAV federalinių įstaigų uždarymui Kalėdų stebuklo nesitikima

JAV federalinių įstaigų dalinio uždarymo tikimybė penktadienį dar labiau padidėjo, prezidentui Donaldui Trumpui pagrasinus „labai ilgu“ tarnybų paralyžiumi, jeigu demokratai nepatenkins jo reikalavimo skirti pinigų tvoros prie sienos su Meksika statybai.

Donaldas Trumpas<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2018, 8:23 PM

Vašingtone tvyro chaoso nuojauta, sparčiai artėjant šeštadienio vidurnaktį sukaksiančiam galutiniam terminui, iki kurio prezidentas ir įstatymų leidėjai privalo rasti būdą įvykdyti labai paprastą užduotį: užtikrinti, kad vyriausybės aparatas veiktų.

Tačiau blėsta viltys, kad toks susitarimas gali būti pasiektas, todėl vis labiau tikėtina, kad dešimtys JAV tarnybų, įskaitant Krašto saugumo departamentą ir Valstybės departamentą bus priverstos sustabdyti veiklą.

Tūkstančiai federalinių įstaigų darbuotojų gali būti paleisti neapmokamų atostogų prieš pat metų pabaigos šventes, negavę atlyginimo.

Tarp jų gali atsidurti Teisingumo, Žemės ūkio ir Susisiekimo departamentų bei kelių mažesnių agentūrų darbuotojai.

Kaip pranešama, pasiruošimai įstaigų daliniam uždarymui jau atliekami, bet daugelis federalinių darbuotojų pirmadienį ir antradienį bet kokiu atveju išeis kalėdinių atostogų, tad neaišku, kaip ir kada planai bus įgyvendinti.

Sumaišties nuotaikas paaštrino nuosmukis vertybinių popierių biržose, D. Trumpo netikėtas sprendimas nekreipti dėmesio į patarėjų rekomendacijas ir išvesti JAV pajėgas iš Sirijos, taip pat stulbinamas gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso, laikyto sugebančiu sušvelninti impulsyvaus prezidento veiksmus.

D. Trumpas anksti penktadienį prisėdęs prie tviterio paskelbė pluoštą grėsmingų perspėjimų apie gresiančią netvarką ir parodė aiškų ryžtą nenusileisti.

„Uždarymas šiandien, jeigu demokratai nebalsuos už Sienos Apsaugą!“ – pareiškė prezidentas.

„Demokratai, kurių balsų mums reikia Senate, tikriausiai balsuos prieš Sienos Apsaugą ir Tvorą, net jeigu žino, kad tai DESPERATIŠKAI REIKALINGA“, – pridūrė jis.

„Jeigu demokratai balsuos „ne“, tuomet bus (federalinių įstaigų) uždarymas, ir jis truks labai ilgą laiką. Žmonės nenori Atvirų Sienų ir Nusikalstamumo!“ – tęsė D. Trumpas.

Demokratai ketvirtadienį peikė D. Trumpą dėl jo sprendimo atmesti teisės akto projektą, vienbalsiai priimtą Senato ir svarstomą Atstovų Rūmų.

Šiuo dokumentu vyriausybės finansavimas turėtų būti pratęstas iki vasario 8 dienos, bet juo nenumatoma skirti kokių nors pinigų tvoros prie JAV ir Meksikos sienos statyboms, nors šį projektą D. Trumpas stumia nuo pat savo prezidentinės kampanijos pradžios 2015 metais

Ultrakonservatyviesiems įstatymų leidėjams ir žiniasklaidos veikėjams reikalaujant, kad prezidentas laikytųsi kampanijos pažadų, D. Trumpas pradėjo su dar didesniu uolumu reikalauti savo projektui 5 mlrd. dolerių (4,38 mlrd. eurų).

„Sienos veikia, patinka mums tai ar ne, – ketvirtadienį sakė prezidentas. – Jos veikia geriau nei kas kita.“

„Kvaila siena“

Demokratai savo ruožtu irgi neketino nusileisti ir sakė nepalaikysiantys finansavimo projekto, numatančio skirti lėšų atsitvėrimui nuo Meksikos.

„Tai pasmerkta nesėkmei, – sakė Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi). – Manau, jie tai žino.“

Respublikonai vis tiek neatlyžo ir parengė naują projektą, išpildantį prezidento reikalavimus. Juo numatoma skirti 5,7 mlrd. dolerių pasienio tvorai ir 7,8 mlrd. dolerių – stichinių nelaimių padariniams šalinti.

Šis projektas buvo priimtas Atstovų Rūmuose, bet be demokratų palaikymo.

Taigi, tikėtina, kad jis nebus priimtas 100 vietų Senate, nes šiam projektui turi pritarti 60 senatorių, o respublikonai kontroliuoja tik 51 vietą.

Akistata Kongreso aukštuosiuose rūmuose buvo prognozuojama, bet priešpiet dar nebuvo paskirtas balsavimo laikas, o daugelis abiejų partijų senatorių jau išvyko iš Vašingtono kalėdinių atostogų.

Vienas demokratas, jau išvykęs ir vėl sugrįžęs į sostinę, buvo nusiteikęs skeptiškai.

„Ratai palietė IAD (Dulleso (Daleso) oro uostą netoli Vašingtono); pasiruošęs balsuoti prieš tą kvailą sieną“, – savo „Twitter“ žinutėje rašė senatorius Brianas Schatzas.

Tuo metu administracija dėjo viltis, kad įvyks Kalėdų stebuklas.

„Labai tikimės, kad Senatas susipras ir padės apsaugoti Amerikos žmones“, – televizijai „Fox News“ sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders.

„Mums reikia tvoros ir sienos apsaugos, – pridūrė ji. – Ir prezidentas stovės tvirtai bei rūpinsis, kad tai gautume, vienaip ar kitaip.“

Ji taip pat patvirtino, kad išsipildžius uždarymo scenarijui D. Trumpas liktų Vašingtone ir atidėtų kelionę į Floridą, kur ketino praleisti Kalėdines atostogas.

Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeras sakė, kad D. Trumpas Vašingtone kursto „chaosą“ ir kad prezidento atsitraukimas yra vienintelė galimybė išeiti iš šios aplavietės.

„Trumpo ožiavimasis gali lemti vyriausybės uždarymą, – ketvirtadienio vakarą sakė demokratų senatorius. – Tai nepadės jam gauti savo sienos.“

Šių metų pradžioje JAV vyriausybės tarnybos jau buvo dukart trumpam uždarytos.

Daug didesnę sumaištį sukėlęs uždarymas 2013 metais truko 16 dienų. Tąsyk apie 800 tūkst. federalinių darbuotojų buvo išleisti neapmokamų atostogų, įsiplieskus ginčui dėl finansavimo tuomečio prezidento Baracko Obamos inicijuotai sveikatos apsaugos sistemos pertvarkai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.