Kalėdiniai planai buvo sujaukti šimtams tūkstančių keliautojų, tačiau jie sulaukė gerų žinių

Bepilotės skraidyklės nuo trečiadienio vakaro trikdė vieno iš daugiausia keleivių Jungtinėje Karalystėje aptarnaujančio Gatviko oro uosto darbą. Dešimčių tūkstančių žmonių kalėdiniai planai buvo sutrikdyti. Bet penktadienį ryte skrydžiai pamažu buvo atnaujinti.

Tūkstančių keleivių skrydžiai atšaukti.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
Tūkstančių keleivių skrydžiai atšaukti.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
Tūkstančių keleivių skrydžiai atšaukti.<br>SWNS/„Scanpix“ nuotr.
Tūkstančių keleivių skrydžiai atšaukti.<br>SWNS/„Scanpix“ nuotr.
Tūkstančių keleivių skrydžiai atšaukti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Tūkstančių keleivių skrydžiai atšaukti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Tūkstančių keleivių skrydžiai atšaukti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Tūkstančių keleivių skrydžiai atšaukti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Tūkstančių keleivių skrydžiai atšaukti.<br> AP nuotr.
Tūkstančių keleivių skrydžiai atšaukti.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-12-21 09:11, atnaujinta 2018-12-21 09:44

Chaosas antrajame pagal dydį Jungtinės Karalystės oro uoste prasidėjo 21 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku trečiadienį, kai netoli kilimo ir leidimosi tako buvo pastebėtos dvi bepilotės skraidyklės.

Gatvike turėję leistis lėktuvai buvo nukreipiami į kitus Jungtinės Karalystės oro uostus, o dalis keleivių leidosi Amsterdame arba Paryžiuje.

Trečiadienio vakarą tai paveikė 10 tūkst. žmonių, tačiau oro uostas buvo uždarytas ir ketvirtadienį, nes bepilotės skraidyklės ir toliau zujo.

Sasekso policija tvirtina, kad tai laikoma tyčiniu veiksmu, o visų skraidyklių jie negali numušti kulkomis dėl pernelyg didelės rizikos. Nuo trečiadienio vakaro bepilotė skraidyklė ore buvo užfiksuota mažiausiai 50 kartų.

Ketvirtadienį oro uostas turėjo aptarnauti 110 tūkst. keleivių, tačiau dauguma skrydžių buvo nukelti arba vykdomi iš kitų Londono oro uostų.

Iš viso atšaukta mažiausiai 760 skrydžių ir tai paveikė didžiąją dalį keleivių.

Daliai jų teko miegoti oro uostuose ant grindų. O keleiviai, nusileidę kituose oro uostuose, po kelias valandas buvo neišleidžiami iš lėktuvų, kol nebus suplanuoti tolesni veiksmai, kaip jie galės pasiekti savo kelionės tikslą.

„Terminale ant žemės miega nėščios moterys ir šeimos su mažais vaikais.

Aš pati nemiegojau jau beveik dvi paras“, – pasakojo Andri Kyprinou, kurios skrydis į Kijevą buvo atšauktas ir mergina be pagalbos liko įkalinta terminale.

„Daily Mail“ skelbia, kad dėl vėlavimų ir kitų iškilusių nepatogumų viso paveikta buvo daugiau nei 350 tūkst. keleivių.

Oro incidentų, susijusių su bepilotėmis skraidyklėmis, skaičius auga pastaruosius kelerius metus. Šiais metais jų skaičius jau gerokai viršijo šimtą.

„Neaišku, kada vėl pradėsime normalią oro uosto veiklą“, – teigė Gatviko oro uosto vykdomasis direktorius Chrisas Woodroofe’as.

Policijos pareigūnai ieško, kas galėjo surengti šią oro uosto veiklą sustabdžiusią ataką.

Tam asmeniui gresia laisvės atėmimas iki 5 metų.

Keleiviams lieka tikėtis, kad jų skrydžiai bus įvykdyti laiku, o jie namus ir artimuosius pasieks dar prieš šventes.

Atnaujino darbą

Londono Gatviko oro uostas penktadienį atnaujino savo darbą po beveik dvi dienas trukusių sutrikimų, susijusių su jo teritorijoje pastebėtomis bepilotėmis skraidyklėmis, pranešė oro uosto atstovai.

„Pakilimo ir nusileidimo takas Gatvike dabar jau prieinamas, išvykimų ir atvykimų tvarkaraštyje yra apribotas kiekis reisų“, – sakoma oro uosto tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Keleiviams, turintiems bilietus penktadienio skrydžiams, prieš išvykstant į terminalą rekomenduojama pasitikrinti, ar jų reiso laikas nepasikeitė.

Kaip pranešė kanalas „Sky News“, bepiločių skraidyklių, dėl kurių buvo uždarytas oro uostas, nebebuvo matyti nuo ketvirtadienio vakaro. Dronai Gatviko oro uosto teritorijoje buvo pastebėti daugiau kaip 50 kartų.

Televizija pranešė, kad Gatvike jau nusileido vienas lėktuvas.

Gatviko oro uostas sustabdė darbą trečiadienį apie 21 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku, po to kurį laiką dirbo, o ketvirtadienį 3 val. 45 min. vietos (5 val. 45 min. Lietuvos) laiku vėl užsidarė. Dėl to lėktuvai, turėję leistis Gatvike, buvo nukreipti į kitus oro uostus.

Oro uosto darbo sutrikimai paveikė daugiau kaip 120 tūkst. keleivių.

Parengta pagal „The Guardian“, BBC, AP, BNS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.