Izraelio policija: akmenis svaidę naujakuriai sužeidė 23 pareigūnus

Izraelio policija anksti ketvirtadienį susidūrė su įnirtingu pasipriešinimu, kai pabandė išmontuoti naujakurių, sugrįžusių į neteisėtą gyvenvietę Vakarų Krante, namelius ant ratų, taip pat pranešė, kad 23 pareigūnus nesunkiai sužeidė naujakurių svaidyti akmenys.

 Izraelio policija anksti ketvirtadienį susidūrė su įnirtingu pasipriešinimu, kai pabandė išmontuoti naujakurių, sugrįžusių į neteisėtą gyvenvietę Vakarų Krante, namelius ant ratų, taip pat pranešė, kad 23 pareigūnus nesunkiai sužeidė naujakurių svaidyti akmenys.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Izraelio policija anksti ketvirtadienį susidūrė su įnirtingu pasipriešinimu, kai pabandė išmontuoti naujakurių, sugrįžusių į neteisėtą gyvenvietę Vakarų Krante, namelius ant ratų, taip pat pranešė, kad 23 pareigūnus nesunkiai sužeidė naujakurių svaidyti akmenys.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2019, 1:49 PM, atnaujinta Jan 3, 2019, 1:51 PM

Policijos atstovas Micky Rosenfeldas sakė, kad Izraelio pajėgos Amonoje Vakarų Kranto šiaurėje vykdė teismo nurodymą evakuoti dviejų namų, kuriuos žmonės vadina „karavanais“, gyventojus, bet maždaug 300 protestuotojų apmėtė jas akmenimis.

Vienam pareigūnui buvo durta kažkokiu aštriu daiktu. Policija nutempė kelis protestuotojus su kraujuojančiomis žaizdomis.

Pasak M. Rosenfeldo, policija reaguodama panaudojo neletalias priemones ir įvykio vietoje areštavo septynis naujakurius. Aplink ištuštėjusius namelius liko mėtytis dešimtys čiužinių.

Amonos naujakuriai buvo iškeldinti prieš dvejus metus, Aukščiausiajam Teismui nusprendus, kad gyvenvietė buvo pastatyta privačioje palestiniečių žemėje. Izraelio vyriausybė pažadėjo vietoje jos pastatyti naują gyvenvietę.

Amona tapo svarbiu simboliu kraštutinių pažiūrų naujakuriams ir neseniai, kilus naujai palestiniečių smurto bangai, nedidelė jų grupelė protestuodama ten sugrįžo.

„Mes čia sugrįšime, nes mylime šią vietą ir jaučiame, kad tai mūsų namai, – sakė Amonos naujakurys Orenas Amitai. – Mes viliamės, meldžiamės, jog anksčiau ir vėliau vyriausybė pripažins, kad nusipirkome šią žemę.“

Palestiniečiai ir didžioji tarptautinės bendrijos dalis izraeliečių gyvenvietes laiko neteisėtomis ir kliūtimi taikai. Vakarų Krante dabar gyvena daugiau kaip 400 tūkst. izraeliečių, o Rytų Jeruzalėje – dar 200 tūkstančių. Palestiniečiai abiejų šių teritorijų, kurias Izraelis užėmė 1967 metais, siekia savo valstybei.

Ketvirtadienio įvykiai rutuliojosi vykstant įnirtingai rinkimų kampanijai ir įvairios stovyklos pasinaudojo incidentu savo pozicijai akcentuoti.

Vyriausybės ministras Naftali Bennettas, griežtosios linijos šalininkas, kuris šią savaitę išėjo iš naujakurius palaikančios partijos „HaBayit HaYehudi“ („Žydų namai“) inicijuoti naujo dešiniojo sparno judėjimo, paragino premjerą Benjaminą Netanyahu taip pat nugriauti nelegaliai pastatytą palestiniečių stovyklą Chan Ahmare.

„Įstatymas yra įstatymas, yra įstatymas, – sakė jis. – Pasirenkamas (jo) taikymas tik žydams Amonoje... bijant evakuoti iš neteisėtų ir nevaldomų arabų statybų Chan Ahmare, parodo Izraelio vyriausybės silpnumą ir neryžtingumą.“

Tuo tarpu Yairas Lapidas, vadovaujantis centro partijai „Yesh Atid“, pasmerkė teisėsaugos pareigūnų užpuolimą.

„Smurtas Amonoje yra rezultatas fakto, kad riaušininkai galvoja turintys politinę paramą koalicijoje. Kad ir kas elgtųsi beprotiškai, juos reikia nesvyruojant evakuoti ir sulaikyti“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.