Venesuelos parlamentas Nicolaso Maduro antrąją kadenciją pripažino neteisėta

Venesuelos opozicijos kontroliuojamas, bet neveiksnus Venesuelos parlamentas – Nacionalinė Asamblėja – antrąją prezidento Nicolaso Maduro kadenciją šeštadienį pripažino neteisėta ir kariuomenę paragino paremti pastangas „atkurti demokratiją“.

N.Maduro turėtų būti prisaikdintas dar vienai kadencijai kitą savaitę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
N.Maduro turėtų būti prisaikdintas dar vienai kadencijai kitą savaitę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per vieną viešą renginį apsauginiams teko dengti N.Maduro nuo galimos grėsmės.<br>AP nuotr.
Per vieną viešą renginį apsauginiams teko dengti N.Maduro nuo galimos grėsmės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 6, 2019, 11:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2019, 10:00 AM

Sankcijas Venesuelos pareigūnams ir įmonėms taikančios Jungtinės Valstijos pasveikino tokį Venesuelos parlamento sprendimą ir parlamentą pavadino „vienintele išlikusia teisėta ir demokratiškai išrinkta institucija“ šalyje.

„Patvirtiname N. Maduro nelegitimumą, – pareiškė naujasis Venesuelos parlamento pirmininkas Juanas Guaido, prisaikdintas naujos parlamento sesijos pradžioje. – Nuo sausio 10 dienos jis bus uzurpavęs prezidento postą, todėl ši Nacionalinė Asamblėja vienintelė teisėtai atstovauja liaudžiai.“

N. Maduro vadovavo Venesuelai tuomet, kai praeityje turtingos Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės ekonomika iš esmės žlugo. Ketvirtadienį jis bus prisaikdintas antrai šešerių metų kadencijai po to, kai buvo perrinktas prezidentu per rinkimus, kuriuos pasmerkė tarptautinė bendruomenė.

Gegužės 20 dieną įvykusius rinkimus boikotavo didžioji dalis šalies opozicijos.

Dvylikos Lotynų Amerikos šalių ir Kanados užsienio reikalų ministrai penktadienį Limoje pareiškė, kad jų vyriausybės nepripažins N. Maduro prezidentu, jeigu jis mėgins likti poste, ir jį paragino perduoti valdžią Nacionalinei Asamblėjai.

Savo ruožtu N. Maduro vyriausybė vadinamąją Limos grupę apkaltino „skatinant perversmą“, gavus Vašingtono nurodymą. Tai pačiai grupei priklausanti Meksika bendram pareiškimui nepritarė.

Kreipdamasis į parlamento narius ir diplomatinio korpuso atstovus, J. Guaido pareiškė, kad Venesuelos kariuomenės vadovavimo grandinė yra „nutrūkusi arba uzurpuota“, tačiau ginkluotąsias pajėgas paragino paremti pastangas „atkurti demokratiją“. Jis taip pat paragino „sukurti sąlygas valdžios perdavimui ir skelbti laisvus rinkimus“.

Jungtinių Valstijų valstybės departamentas pareiškė sveikinantis Asamblėjos pareigūnų prisaikdinimą, kuriame dalyvavo ir šalies reikalų patikėtinis Jamesas Story.

„Nacionalinė Asamblėja Venesuelos žmonėms turėtų suteikti vilties dėl taikios, klestinčios ir demokratinės ateities, nepaisant korumpuoto ir autoritarinio N. Maduro režimo ir jo sąjungininkų pastangų iš venesueliečių atimti šią teisę“, – pareiškė Valstybės departamento atstovo spaudai pavaduotojas Robertas Palladino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.