Dar viena kolonizacija: naujasis Brazilijos prezidentas grasina Amazonės čiabuviams

Naujasis Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro vos sėdęs į postą smogė Amazonės atogrąžų miškams ir čiabuviams gyventojams. Jų apsauga buvo perduota verslo lobistų valdomai Žemės ūkio ministerijai.

 Prezidentas J.Bolsonaro žada be skrupulų „integruoti“ čiabuvius šalies gyventojus, o jų teritorijas perleisti verslui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prezidentas J.Bolsonaro žada be skrupulų „integruoti“ čiabuvius šalies gyventojus, o jų teritorijas perleisti verslui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prezidentas J.Bolsonaro žada be skrupulų „integruoti“ čiabuvius šalies gyventojus, o jų teritorijas perleisti verslui.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
 Prezidentas J.Bolsonaro žada be skrupulų „integruoti“ čiabuvius šalies gyventojus, o jų teritorijas perleisti verslui.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-09 18:21

Sausio 1-ąją inauguruotas Brazilijos prezidentas J.Bolsonaro jau per pirmąsias darbo valandas pasirašė vykdomąjį įsaką, kuriuo Amazonės regiono gamtos apsauga ir naujų rezervatų čiabuviams kūrimas perduodamas Žemės ūkio ministerijai.

Jos kontrolę savo rankose laiko galingi žemės ūkio verslo lobistai.

Šis žingsnis sukėlė senųjų Amazonės gyventojų pasipiktinimą. Genčių lyderiai tvirtina, kad dabar jų rezervatams iškilo reali grėsmė.

Gina verslo interesus

Maždaug 13 proc. Brazilijos teritorijos užimančiuose rezervatuose žemės ūkio veikla ribojama, kai apskritai šalyje miškų kirtimai vėl auga.

„Išaugs miškų naikinimas ir smurtas prieš čiabuvius. Vietinės gentys yra gamtos saugotojos ir gynėjos“, – sakė Brazilijos čiabuvių tautų sąjungos (APIB) vykdomasis koordinatorius Dinamamas Tuxa.

„Griovimas jau prasidėjo“, – socialinio tinklo „Twitter“ žinutėje paskelbė čiabuvių lyderė Sonia Guajajara, praėjusių metų spalį vykusiuose rinkimuose dalyvavusi kaip Socializmo ir laisvės partijos kandidatė į viceprezidento postą.

Anksčiau Amazonės čiabuvių rezervatų ribas kontroliavo čiabuvių agentūra „Funai“, kuri iš Teisingumo ministerijos buvo perduota naujai įkurtai Moterų, šeimos ir žmogaus teisių ministerijai, vadovaujamai evangelikų pastoriaus.

Šis sprendimas buvo įtrauktas į vykdomąjį įsaką, kuriuo J.Bolsonaro vyriausybės sekretoriui taip pat suteikta kur kas daugiau galių Brazilijoje veikiančių nevyriausybinių organizacijų atžvilgiu.

Laikinajame prezidento dekrete, kurio galiojimas baigsis po 120 dienų, nebent jį per tą laiką patvirtins šalies Kongresas, nurodoma, kad vyriausybės sekretoriaus Carloso Alberto dos Santoso Cruzo kabinetas „prižiūri, koordinuoja, stebi ir prisideda prie tarptautinių ir nevyriausybinių organizacijų veiklos šalies teritorijoje“.

Integruos į visuomenę

J.Bolsonaro, ne sykį kritikavęs nevyriausybines Brazilijos organizacijas, o tarptautines agentūras apkaltinęs „nosies kišimu į Braziliją“, savo sprendimų motyvus paaiškino „Twitter“ žinutėje: „Daugiau kaip 15 proc. šalies teritorijos apibrėžta kaip čiabuvių žemės ir kilombos (pabėgusių afrikiečių kilmės vergų iki XIX a. įkurtos gyvenvietės. – Aut.).Šiose vietose gyvena mažiau nei milijonas žmonių – izoliuoti nuo tikrosios Brazilijos, išnaudojami ir manipuliuojami nevyriausybinių organizacijų.

Kartu mes integruosime šiuos piliečius.“

Savo ruožtu paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Luizas Henrique Mandetta pareiškė, kad naujosios priemonės labai sumažins čiabuvių sveikatos apsaugai skiriamas išlaidas.

„Turime duomenų, kad vidutiniam gyventojui išleidžiama daug mažiau, palyginti su tuo, kiek skiriama čiabuvių sveikatos apsaugai“, – sakė jis, tačiau jokių skaičių nepateikė.

Dar viena kolonizacija

Per prezidento rinkimų kampaniją J.Bolsonaro žadėjo nutraukti naujų čiabuvių žemių žymėjimą, sumažinti aplinkos apsaugos agentūrų įtaką, leisti genčių rezervatuose veikti kasykloms ir užsiimti komercine žemdirbyste. Jo sprendimu Žemės ūkio ministerijai buvo perduotas ir kilombų reguliavimas.

Davusi priesaiką naujoji žemės ūkio ministrė Tereza Cristina Dias gynė žemės ūkio sektorių nuo kaltinimų plečiantis gamtos sąskaita ir pridūrė, kad tai Brazilijos ūkininkų tvirtybė išprovokavo neįvardytų tarptautinių organizacijų „nepagrįstus kaltinimus“.

„Bolsonaro savo valdymą pradėjo blogiausiu, kiek tiktai įmanoma, būdu“, – „Twitter“ parašė buvusi aplinkos ministrė Marina Silva.

„Mes patirsime dar vieną kolonizaciją – štai ko jie nori“, – nusivylimo neslėpė čiabuvių lyderis D.Tuxa.

Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.