Italijos ministras Matteo Salvini Lenkijoje ieško sąjungininkų ES rinkimuose

Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini trečiadienį atvyko į Varšuvą susitikti su įtakingu Lenkijos valdančiosios partijos lyderiu, jų abiejų nacionalistinėms partijoms aiškinantis galimybes formuoti aljansą per Europos Parlamento rinkimus.

 Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini trečiadienį atvyko į Varšuvą susitikti su įtakingu Lenkijos valdančiosios partijos lyderiu, jų abiejų nacionalistinėms partijoms aiškinantis galimybes formuoti aljansą per Europos Parlamento rinkimus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini trečiadienį atvyko į Varšuvą susitikti su įtakingu Lenkijos valdančiosios partijos lyderiu, jų abiejų nacionalistinėms partijoms aiškinantis galimybes formuoti aljansą per Europos Parlamento rinkimus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2019, 2:05 PM, atnaujinta Jan 9, 2019, 2:09 PM

Gegužę įvyksiantys rinkimai jau virsta kova tarp proeuropietiškų jėgų, vadovaujamų Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, ir euroskeptiškų populistų, kuriems vadovauja M. Salvini.

Planuojamas M. Salvini susitikimas su Lenkijos valdančiosios partijos lyderiu Jaroslawu Kaczynskiu bus stebimas kaip galintis pateikti pradinių užuominų apie tai, ar šis italų politikas gali suorganizuoti nacionalistų iššūkį visos Europos mastu.

M. Salvini taip pat susitiks su lenkų vidaus reikalų ministru Joachimu Brudzinskiu, tačiau susitikimas su J. Kaczynskiu kelia didesnį susidomėjimą, turint omenyje J. Kaczynskio, kaip šalies valdytojo de facto, vaidmenį.

M. Salvini kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lyga“ („Lega Nord“), viena iš dviejų Italijos valdančiosios koalicijos partijų, ir J. Kaczynskio dešinioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), kuri valdo viena, laikosi griežtai antiimigracinės pozicijos ir kritikuoja tai, kaip šiandien funkcionuoja ES.

Tačiau bendradarbiavimui galėtų trukdyti lenkų skeptiškas požiūris į M. Salvini draugiškumą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Abi populistų vyriausybės konfliktavo su Briuseliu ir siekė didesnio nacionalinio suverenumo. Lenkija su ES susirėmė dėl teismų sistemos reformos, kuri laikoma prieštaraujančia demokratinei, o Italija ginčijosi dėl savo biudžeto išlaidų.

Prieš M. Salvini vizitą Varšuvoje Lenkijos pareigūnai pozityviai kalbėjo apie galimą bendradarbiavimą. Lenkų užsienio reikalų viceministras Konradas Szymanskis Italijos vyriausybę pavadino Europos „permainų pranašu“.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius neseniai sakė, kad M. Salvini ir J. Kaczynskio pokalbis bus „aukščiausio lygio susitikimas“ ir kad jo metu bus diskutuojama apie rinkimus į Europos Parlamentą.

„Jei pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis priima politiką, tai taip pat liudija apie ypatingus santykius“, – sakė J. Czaputowiczius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.