Mes iššūkį nusistovėjusiai tvarkai: italai ir lenkai vienija jėgas prieš Europą

Įtakingiausias Italijos politikas pažadėjo Europai suteikti „šviežio kraujo, jėgų ir energijos“. Matteo Salvini jau buria sąjungininkus Lenkijoje ir kitur, su jais bandys šiemet šturmuoti Europos Parlamentą (EP).

Lenkijoje M.Salvini (kairėje) paskelbė apie aljanso Europai išgelbėti kūrimą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijoje M.Salvini (kairėje) paskelbė apie aljanso Europai išgelbėti kūrimą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2019, 5:48 PM

M.Salvini trečiadienį viešėjo Lenkijoje ir susitikęs su vidaus reikalų ministru Joachimu Brudzinskiu ir valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos lyderiu Jaroslawu Kaczynskiu aptarė gegužės mėnesį vyksiančius EP rinkimus.

Jų metu dabartinei tvarkai nacionalistinės ir kraštutinės dešinės partijos mes rimtą iššūkį.

„Ruošiamės pakeisti galios pusiausvyrą ir suteikti Europai naujos energijos. Lenkija ir Italija vadovaus šiam naujam Europos pavasariui, kalbėjo M.Salvini. – Turime planą Europai, kuris yra skirtas nutraukti Prancūzijos ir Vokietijos dominavimą.“

Daugiau detalių apie būsimą bendradarbiavimą politikas neatskleidė, bet matyti, kad bus ieškoma ir daugiau sąjungininkų.

„Noriu sukurti aljansą visiems, kurie nori išgelbėti Europą. Kuo daugiau mūsų bus, tuo geriau“, – teigė Italijos vidaus reikalų ministras.

Jis taip pat tvirtino, kad jo partija „Šiaurės lyga“ rengs 10 punktų planą ir pristatys kitoms Europos valstybėms, o bendro judėjimo tikslas bus tapti antra ar pirma pagal dydį jėga EP.

Roma jau kurį laiką nesutaria su Briuseliu.

Konfliktų daugiausia kyla dėl Italijos vykdomos imigracijos politikos ir Europos Sąjungos reikalavimų neatitinkančio biudžeto, kuriuo valdantieji nori įgyvendinti populistinius planus.

„Šiaurės lyga“ kaltina ES institucijas, kad dėl jų kaltės nebuvo suvaldyta pabėgėlių krizė. Dėl to M.Salvini jau suvienijo jėgas su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu. Politikai kartu paskelbė prieš migrantus nukreiptą manifestą.

Lenkijos valdantieji taip pat dažnai konfliktuoja su Briuseliu daugybėje sričių. Šalies premjeras Mateuszas Morawieckis šią savaitę taip pat išreiškė palaikymą Italijos vyriausybei ir apkaltino Briuselį diskriminuojant kai kurias valstybes.

„Italija turi 2,4 proc. biudžeto deficitą, o Prancūzijos viršija 3 proc., tačiau panašioje situacijoje su šalimis elgiamasi skirtingai“, – tvirtino M.Morawieckis.

Tačiau prieš Briuselį nukreipta koalicija ateityje gali susidurti ir su sunkumais.

M.Salvini yra vienas draugiškiausių Rusijai Europos politikų, o tai nepatinka daugeliui lenkų, tarp jų ir de facto šalies vadovui J.Kaczynskiui.

Parengta pagal „Euronews“ ir AFP informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.