Gdansko mero užpuolikas nusikaltimui ruošėsi jau seniai

Lenkijos Gdansko miesto meras Pawelas Adamowiczius ligoninėje kovoja dėl savo gyvybės. Labdaros renginyje peiliu į širdies sritį sužaloto politiko būklė išlieka itin sunki. Medikai kol kas nesiima prognozuoti, ar jam pavyks išgyventi.

 Stefanas W. Gdansko merą užpuolė renginio metu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Stefanas W. Gdansko merą užpuolė renginio metu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Stefanas W. Gdansko merą užpuolė renginio metu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Stefanas W. Gdansko merą užpuolė renginio metu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Stefanas W. Gdansko merą užpuolė renginio metu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Stefanas W. Gdansko merą užpuolė renginio metu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 14, 2019, 12:59 PM, atnaujinta Jan 14, 2019, 5:09 PM

Tuo metu Lenkijos policijos pareigūnai atskleidė daugiau detalių apie mero užpuoliką – tai 27-erių Gdansko gyventojas, anksčiau ne kartą pakliuvęs į teisėsaugos akiratį. Maža to, pareigūnai mano, kad užpuolikas nusikaltimui ruošėsi ilgai, skelbia TVN24.

Nekentė „Piliečių platfotmos“

Areštinėje atsidūręs Stefanas W. Šiuo metu yra apklausiamas, tačiau jau žinoma, kad vyras tiesiog nekentė šiuo metu opozicijoje esančios partijos „Piliečių platforma“, kuriai priklauso ir P.Adamowiczius.

Užpuolikas tvirtino, kad tuo metu, kai „Piliečių platforma“ buvo valdančioje daugumoje, jis neteisingas pasiųstas už grotų.

„Vyras buvo teistas. Jam buvo pateikti kaltinimai užpuolimu, apiplėšimu. Dabar jis yra apklausiamas. Jis visą laiką kartojo jaučiąs neapykantą „Piliečių platformai“. Užpuolikas mano, kad jos valdymo metu buvo neteisingai pasiųstas už grotų“, – sakė Gdansko policijos atstovė Karina Kaminska.

Stefanas W. 2014 m. buvo nuteistas. Gdansko teismas jam skyrė penkerius metus ir šešis mėnesius laisvės atėmimo bausmę. Ši bausmė jam skirta už keturis bankų skyrių užpuolimus.

Pareigūnams pavyko atrasti tik dalį pinigų, kuriuos pavogė Stefanas W. Kitą dalį jis jau buvo spėjęs išleisti: restoranuose, kazino, kelionėms į užsienį.

„Jis prisipažino įvykdęs nusikaltimus, tačiau niekada neatsiprašė ir nesijautė kaltas. Pareiškė tik, kad norėjo turėti pinigus, kurių niekada jam nepavyktų užsidirbti. Jis taip pat atskleidė, kad vagystėms ir užpuolimams mokėsi iš filmų“, – rašė „Gazeta Wyborcza“.

Ruošėsi žiauriam išpuoliui

Stefanas W. iš kalėjimo išėjo 2018 m. gruodį, atlikęs jam paskirtą bausmę. Vyras neturėjo jokių pajamų, buvo išlaikomas kitų šeimos narių.

Policijos pareigūnai įsitikinę, kad Stefanas W. ilgai ruošėsi mero užpuolimui. Jam pavyko gauti žurnalisto akreditaciją, todėl galėjo nesunkiai patekti prie pat scenos, nuo kurios P.Adamowiczius sakė savo kalbą renginio metu.

„Dar nežinome, ar jis ją pavogė, ar prisistatė esantis žiniasklaidos atstovu ir gavo ją iš organizatorių. Visa tai paaiškės tyrimo metu. Tyrimą prižiūri ir prokuratūra“, – sakė K.Kaminska.

Jos teigimu, saugumą renginio metu turėjo užtikrinti apsaugos tarnyba. Policijos pareigūnai budėjo tik teritorijoje šalia renginio vietos. Pareigūnai atskubėjo vos gavę žinią apie įvykusį incidentą.

Gdanske šuio metu viešinti Eglė iš Lietuvos pasakojo, kad žiaurus išpuolis tiesiog sukrėtė miestą: „Vakar čia nuo pat ryto visi žmonės buvo labai šventiškai nusiteikę. Apsiklijavę veidus ir drabužius širdelėmis.

Vaikai su dėžutėmis rinko aukas, daugybė tokių vaikų. Jautėsi šventiška nuotaika. Mieste buvo labai daug žmonių... Dabar vėl eina į miestą pasidairyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.