JAV sudrebino skandalas: per prievartą ištekinta galėjo būti tūkstančiai mergaičių

Per praėjusį dešimtmetį tūkstančiai jaunų merginų JAV tapo priverstinės santuokos aukomis. Nors daugelyje Amerikos valstijų nepilnamečių santuokos yra nelegalios, įstatymuose randama spragų.

N.Amin, kai jai buvo 13 metų, buvo priversta tekėti už Pakistano piliečio.<br>AP nuotr.
N.Amin, kai jai buvo 13 metų, buvo priversta tekėti už Pakistano piliečio.<br>AP nuotr.
N.Amin, kai jai buvo 13 metų, buvo priversta tekėti už Pakistano piliečio.<br>AP nuotr.
N.Amin, kai jai buvo 13 metų, buvo priversta tekėti už Pakistano piliečio.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 20, 2019, 10:33 AM

Neseniai paviešinta JAV Senato Valstybės saugumo komiteto ataskaita rodo, kad per praėjusį dešimtmetį 5 tūkst. suaugusiųjų gavo leidimą į JAV įsivežti nepilnamečius sutuoktinius. 3 tūkst. vaikų tokį leidimą gavo savo vyresniems partneriams. Mat JAV imigracijos ir pilietybės įstatymas nenustato minimalaus amžiaus nei prašymą atvykti rašančiam asmeniui, nei jo antrajai pusei.

„Žmonės miršta, kad galėtų patekti į JAV. Aš jam buvau reikalinga tik dėl paso“, – tvirtino Pakistano ir JAV pilietybę turinti 29 metų Naila Amin.

Kai jai buvo 8 metai, N.Amin savo šeimos prašymu susižadėjo su 21 metų vyru, o dar po penkerių metų buvo už jo ištekinta.

Mergaitė buvo priversta kurį laiką su vyru gyventi Pakistane, kur buvo mušama ir prievartaujama.

Vėliau ji sugrįžo į JAV ir užpildė prašymą, kad jos sutuoktinis galėtų atvykti čia gyventi. Prašymas buvo patvirtintas, bet į Ameriką vyras taip ir neatvyko, nes N.Amin pabėgo iš namų.

„Buvau mažas vaikas. Noriu žinoti, kodėl niekam tuo metu nekilo įtarimų“, – piktinosi N.Amin.

Judėjimui prieš priverstines santuokas vadovaujanti Fraidy Reiss žino ir daugiau tokių istorijų, kai paauglės buvo priverstos tekėti už smurtaujančių vyrų, o jie vėliau atvykdavo legaliai gyventi į JAV.

Nuo 2007 iki 2017 metų iš viso buvo patvirtinti 8482 prašymai, o žaliąją kortelę gavo 4749 nepilnamečių sutuoktiniai.

„Tai yra didelė problema. Turime kuo greičiau ištaisyti šią spragą“, – tvirtino senatorius Ronas Johnsonas.

Beveik visais atvejais merginos buvo gerokai jaunesnės už jų sutuoktinius.

Pavyzdžiui, 2011 metais buvo patvirtintas 14-metės mergaitės prašymas leisti atvykti į JAV gyventi jos 48 metų vyrui iš Jamaikos, o 2013 metais leidimą gyventi JAV savo 17-metei nuotakai iš Gvatemalos gavo 71 metų vyras.

Šalyje neegzistuoja bendra vaikų santuokų statistika, bet duomenys iš atskirų valstijų atskleidžia, jog tai nėra retas reiškinys.

F.Reiss tyrinėjo duomenis iš Naujojo Džersio ir pamatė, kad nuo 1995 iki 2012 m. šioje valstijoje buvo ištekinta 4 tūkst. nepilnamečių.

„Tai didelė problema tiek šalies viduje, tiek kalbant apie imigraciją, – tikino F.Reiss. – Mergaitės visą gyvenimą tokiose santuokose patiria fizinę ir seksualinę prievartą.“

JAV pilietybės ir imigracijos tarnybos tvirtina griežtinančios leidimo gyventi suteikimo nepilnamečių sutuoktiniams kontrolę, tačiau problemą gali išspręsti tik Kongresas priimdamas įstatymus, kuriais būtų aiškiau apirėžta leidimų gyventi skyrimo tvarka.

Parengta pagal AP informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.