Rusus paragino šventines vaišes susirinkti šiukšlyne

Po Naujųjų metų švenčių Maskvoje buvo paviešintas šiukšlynų žemėlapis. Sostinės gyventojams buvo nurodyti prekybos centrai, išmetantys pasibaigusio galiojimo termino maistą, kurį dar galima vartoti.

Nesuvartotą šventinį maistą galės valgyti ir benamiai, ir vadinamieji friganai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nesuvartotą šventinį maistą galės valgyti ir benamiai, ir vadinamieji friganai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jan 20, 2019, 9:15 PM

Jie vadinami friganais, o jų judėjimas – friganizmu. Šis žodis kilęs iš anglų kalbos žodžio „free“ – laisvas, nemokamas.

Friganų judėjimo tikslas – ne tiktai rasti maisto ir jį suvalgyti, bet ir priešintis lengvabūdiškai mūsų visuomenės vartojimo sistemai.

Todėl friganai ne tiktai patys vartoja maistą iš šiukšlynų, bet ir padeda jo gauti žmonėms, kuriems nerūpi, kad tokių produktų galiojimo terminas pasibaigęs.

Maskvos maisto produktų šiukšlynų žemėlapyje, dabar įkeltame į socialinius tinklus, pažymėta 31 vieta įvairiuose Rusijos sostinės rajonuose.

Pavyzdžiui, Volokolamsko plente – trys, Odincove, kuris laikomas vienu turtingiausių Maskvos rajonų, – du, Čertanove, neturtingame rajone, – du, Profsąjungos gatvėje, kur gyvena daug mokslo ir technikos inteligentijos, – vienas, Chimkuose, gynybos specialistų rajone, – vienas.

Žemėlapio sudarytojai – Maskvos friganai. Jie tvirtina, kad idėja sukurti tokią pagalbos priemonę neturtingiesiems kilo prieš 3 metus. Bet pasirodė, kad įgyvendinti tai nelengva.

Rusijos sostinės parduotuvės neturi bendro standarto, nustatančio, kokiu būdu reikia atsikratyti prekių, kurių galiojimo terminas baigėsi.

Stambūs prekybos tinklai sudaro sutartis su kompanijomis, utilizuojančiomis šias atliekas. Bet daugelis parduotuvių tiesiog išmeta tokį maistą į šiukšlynus.

O tai – duona, vaisiai, saldumynai, konservai ir daugelis kitų produktų kategorijų.

Vidutinio lygio ir brangūs prekybos centrai išmeta maistą, kurio galiojimo laikas baigėsi tiktai prieš dvi dienas.

Ekonominės klasės parduotuvės dažnai išmeta pieno produktus, kurių galiojimas pasibaigė prieš mėnesį. Ir jie ramiausiai buvo lentynose su daug kartų perklijuotomis etiketėmis.

Brangūs prekybos centrai niekada negadina išmesto maisto specialiai. Tokią „nuodėmę“ neretai daro žemesnės klasės parduotuvės.

Šios maisto produktų parduotuvės šiukšlynus netgi laiko savo konkurentais tarp neturtingų gyventojų.

Šiukšlynų žemėlapis sudarytas itin detaliai, su mažiausiomis smulkmenomis. Jame nurodoma, kiek ir kokių produktų parduotuvė išmeta, kaip dažnai užsako jų išvežimą – juk net gana šviežias maistas, laikomas uždaroje taroje, genda.

Friganai kategoriškai nepritaria „išgelbėtų“ maisto produktų perpardavimui. Jie visada pasirengę nemokamai pasidalinti su kitais ir niekada neveja benamių iš šiukšlynų.

„Parduotuvių išmetamais produktais galima pamaitinti visus Maskvos benamius ir dar liks, kad būtų galima padalinti vargstantiems. Tikrai nepagražinu situacijos“, – sakė friganas Igoris Žoginas.

Dar viena friganų taisyklių – neimti daugiau, nei gali suvalgyti ar išdalyti vargstantiems.

Friganų judėjimo ideologija paremta protingu požiūriu į vartojimą, jo sekėjai neigia persisotinimą ir gobšumą. Žmogus turi vartoti tik tiek, kiek jam būtina išgyventi.

Šios mitybos ideologijos sekėjai įsitikinę, jog jų sudarytas žemėlapis būtent dabar reikalingas maskviečiams ne tik todėl, kad tauta vis labiau skursta, bet ir dėl buvusių ilgų švenčių, gerokai patuštinusių tiek šaldytuvus, tiek žmonių kišenes.

Anot friganų, jie parodo, kur dabar galima rasti daug nemokamo vartoti tinkamo maisto.

„Aš jau nekalbu apie tai, kad vienas elitinių prekybos tinklų išmeta pakuotes delikatesų, kurių mūsų pensininkai niekuomet gyvenime neragavo“, – priduria I.Žoginas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.