Pavadinimo keitimas sukėlė tūkstantines riaušes

Graikijos Parlamentas pradeda istorinius savaitės debatus, kurie gali baigti 28 metus trunkantį konfliktą su Makedonija. Bet riaušės valdžiai tampa rakštimi.

Atėnuose per riaušes policijai teko panaudoti ašarines dujas ir gumines lazdas.<br>AP nuotr.
Atėnuose per riaušes policijai teko panaudoti ašarines dujas ir gumines lazdas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-22 16:45

Ilgi metai derybų ir nesutarimų artėja prie pabaigos.

Šį mėnesį Makedonijos parlamentas pritarė šalies pavadinimo keitimui ir šiam susitarimui beliko vienintelė kliūtis – Graikijos Parlamentas.

Ginčai aprimo praėjusių metų birželį, kai Graikijos mažumos vyriausybei vadovaujantis Alexis Tsipras sutiko su Makedonijos premjero Zorano Zaevo pateiktu pasiūlymu.

Makedonijos pavadinimo keitimas į Šiaurės Makedonijos respubliką atvertų Skopjei kelią į Europos Sąjungą ir NATO, tačiau daugumai graikų tai yra itin jautrus klausimas.

Jų nuomone, taip Makedonija reiškia pretenzijas į istorinę Graikijos provinciją tuo pačiu pavadinimu.

„Negalime šitaip paprastai slavams atiduoti savo vardo ir identiteto. Už tai kovojo daugybė kartų“, – teigė protestuotoja Georgia Tzeni.

60 tūkstančių graikų sekmadienį protestavo prieš sutartį su Makedonija.

Protestuose dalyvavo Graikijos stačiatikių bažnyčios dvasininkai, kurie skandavo: „Yra tik viena Makedonija ir ji priklauso graikams!“

Atėnuose neišvengta ir smurto protrūkių.

Prie Parlamento rūmų protestuotojus raminusiai policijai teko panaudoti ašarines dujas ir gumines lazdas.

Parlamentas dėl pasiūlymo balsuos penktadienį. Kai kurie parlamentarai dėl savo pozicijos palaikant Makedonijos pusę sulaukė grasinimų mirtimi.

Tačiau manoma, kad A.Tsipro mažumos vyriausybė sulauks pakankamo palaikymo. Beje, premjeras praėjusią savaitę vos atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Priėmus sutartį Atėnai nebeblokuotų makedonų norų įstoti į NATO, o Skopjė galėtų pradėti narystės derybas ir su ES.

Opozicinės partijos „Naujoji demokratija“ lyderis Kyriakos Mitsotakis tvirtina, jog A.Tsipras makedonams padarė pernelyg daug nuolaidų, kurios sukels problemų ateityje. Opozicijai nepatinka ir sutartyje aptariamas makedonų tautybės, ir kalbos klausimai.

Tuo tarpu Graikijos ir Makedonijos santykių ekspertai džiaugiasi, kad nors šis susitarimas – ir skausmingas kompromisas, ateityje jis teiks tik naudą.

„Tai Balkanų regionui suteiks didesnį saugumo jausmą ir pagreitins bendrus energetikos bei transporto infrastruktūros projektus.

Pagerės ir Graikijos geopolitinis statusas“, – graikų laikraštyje „Kathimerini“ teigė situacijos ekspertas Nikos Mertzos.

Parengal pagal „Financial Times“ ir „The Washington Post“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.