Malaizijoje vykstantis Kim Jong-namo nužudymo bylos nagrinėjimas vėl atidėtas

Malaizijos teismui, nagrinėjančiam bylą, kurioje dvi moterys kaltinamos Šiaurės Korėjos lyderio netikro brolio Kim Jong-namo nužudymu, ketvirtadienį vėl teko atidėti jos svarstymą, prokurorams pamėginus užkirsti kelią paskelbti svarbių liudininkų parodymus, kuriuos paviešinti reikalauja gynyba.    

 Anot kaltinamųjų, jos buvo įtikintos, kad dalyvauja vieno realybės televizijos šou pokšte, kai įtrynė Kim Jong-namui į veidą itin toksiško chemikalo, priskiriamo prie masinio naikinimo ginklų.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Anot kaltinamųjų, jos buvo įtikintos, kad dalyvauja vieno realybės televizijos šou pokšte, kai įtrynė Kim Jong-namui į veidą itin toksiško chemikalo, priskiriamo prie masinio naikinimo ginklų.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 2:33 PM

Indonezietė Siti Aisyah ir vietnamietė Doan Thi Huong kaltinamos tuo, kad 2017 metų vasarį nužudė Kim Jong-namą patrynusios jo veidą nervus paralyžiuojančia medžiaga VX išmirkyta audeklo skiaute. Jų teismo procesas prasidėjo 2017 metų spalį. 

Šis nužudymas sukrėtė pasaulį, tačiau juo kaltinamos moterys atkakliai neigia savo kaltę ir tvirtina tapusios įmantraus Šiaurės Korėjos agentų sąmokslo aukomis. 

Anot kaltinamųjų, jos buvo įtikintos, kad dalyvauja vieno realybės televizijos šou pokšte, kai įtrynė Kim Jong-namui į veidą itin toksiško chemikalo, priskiriamo prie masinio naikinimo ginklų.  

Į trečią dešimtį įžengusių moterų teismo procesas vyksta itin lėtai dėl daugybės liudininkų ir dėl to, kad posėdžiai rengiami labai retai.  

Praėjusių metų pabaigoje bylos nagrinėjimas buvo trumpam sustabdytas, kai Siti Aisyah advokatai pateikė skundą, reikalaudami galimybės susipažinti su svarbių liudininkų parodymais. Prokurorai laikosi pozicijos, kad šie parodymai neturėtų būti paviešinti. 

Tarp septynių asmenų, kurių parodymus prašo paviešinti gynyba, yra žmogus, vežiojęs Kim Jong-namą po Malaiziją, taip pat Siti Aisyah pažįstamų. 

Putradžajos teismas ketvirtadienį nusprendė, kad liudininkų parodymai turėtų būti perduoti susipažinti gynybai. 

„Apeliacinis teismas patenkino mūsų prašymą, kad septynių liudininkų parodymai būtų per dvi savaites pateikti gynybai“, – žurnalistams sakė Siti Aisyah advokatas  Gooi Soon-sengas. 

Tačiau prokuroras Mohammadas Dusuki Mokhtaras informavo, kad kaltintojai planuoja skųsti šį sprendimą aukštesnės instancijos teismui ir siekti, kad būtų uždrausta viešinti tuos parodymus. 

Kaltintojai taip pat ketina pirmadienį kreiptis į Aukštąjį teismą, nagrinėjantį Kim Jong Namo nužudymo bylą, ir prašyti jo sustabdyti bylos nagrinėjimą, kol bus išnagrinėtas apeliacinis skundas. 

Ketvirtadienį į teismą buvo atvežta tik Siti Aisyah, nes posėdyje buvo nagrinėjamas jos gynėjų skundas. 

Pagal dabar galiojančius įstatymus, moterims turėtų būti skirta mirties bausmė, jei jos bus pripažintos kaltomis dėl Kim Jong-namo nužudymo. 

Gegužę paskirta naujoji Malaizijos vyriausybė žadėjo panaikinti mirties bausmę ir sustabdyti egzekucijų vykdymą, kol parlamentas svarstys atitinkamus įstatymų pakeitimus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti