Estija planuoja mokslo populiarinimo ekspediciją Antarktidos atradimui paminėti

Estijos jūrų muziejus rengia mokslo populiarinimo ekspediciją į Antarktidą, skirtą šio žemyno atradimo 200-osioms metinėms.

 Antarktidą atrado iš Estijos Saremos salos kilęs Rusijos imperijos laivyno admirolas Fabianas von Bellingshausenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Antarktidą atrado iš Estijos Saremos salos kilęs Rusijos imperijos laivyno admirolas Fabianas von Bellingshausenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2019, 3:17 PM, atnaujinta Jan 27, 2019, 3:18 PM

Antarktidą atrado iš Estijos Saremos salos kilęs Rusijos imperijos laivyno admirolas Fabianas von Bellingshausenas.

„Įvyks didžiausia per dabartinės Estijos jūreivystės istoriją mokslo populiarinimo ekspedicija, nušviesianti istorinį Saremoje gimusio Fabiano von Bellingshauseno reisą ir skirtą Antarktidos atradimo 200-osioms metinėms“, – pranešama transliuotojo ERR portale.

Ekspedicijai užsakytas burlaivis šių metų vasarą atplauks į Taliną, kur bus parengtas ilgai kelionei.

Ekspedicijos dalyviai kol kas nepranešė, kada konkrečiai prasidės ir kiek laiko truks ekspedicija, tik nurodė, kad F. von Bellingshausenas iš Kronštato Rusijos Leningrado srityje išplaukė 1819 metų liepos 4 dieną ir grįžo 1821 metų rugpjūčio 5-ąją.

Garsiojo keliautojo garbei Estijos Saremos saloje taip pat planuojama pastatyti paminklą. Finansiškai paremti paminklą siūlėsi Rusijos ambasada.

Pagrindinis Saremos miestas Kuresarė paminklo F. von Bellingshausenui konkursą paskelbė 2014 metais. Geriausiu darbu buvo pripažintas Saremos menininko Gunnaro Vareso projektas „Kranto ledas“.

F. von Bellingshausenas yra Kronštato jūrų kadetų korpuso absolventas, dalyvavęs pirmojoje rusų kelionėje aplink pasaulį šliupu „Nadežda“, kuriai vadovavo kitas Baltijos regiono vokiečių aristokratų palikuonis Adamas von Krusensternas.

1819–1821 metais F. von Bellingshausenas vadovavo ekspedicijai aplink pasaulį ir į Antarktį. Joje dalyvavo šliupai „Vostok“ ir „Mirnyj“. Antrajam burlaiviui vadovavo Michailas Lazarevas.

Ekspedicijos metu dviem nedideliais burlaiviais, nepritaikytais plaukioti tarp ledo lyčių, buvo atrastas Antarktidos žemynas ir 29 salos. Be to, buvo surinktos unikalios gamtinės ir etnografinės kolekcijos, kurios dabar saugomos Kazanės universitete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.