Kanados ambasadoriaus atleidimą Kinijos žiniasklaida pavadino „politiniu kišimusi“

Kinijos valstybinė žiniasklaida pirmadienį griežtai smerkė Kanados sprendimą atleisti iš pareigų šalies ambasadorių Pekine, netekusį posto po to, kai pareiškė, jog būtų „puiku“, jei Otava paleistų suimtą kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovę.

Johnas McCallumas dėl savo pasisakymų buvo atšauktas iš Kanados ambasadoriaus Pekine pareigų.<br> PA/Scanpix nuotr.
Johnas McCallumas dėl savo pasisakymų buvo atšauktas iš Kanados ambasadoriaus Pekine pareigų.<br> PA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2019, 2:21 PM

Buvęs ambasadorius Johnas McCallumas sukėlė tarptautinę nuostabą virtine pasisakymų apie „Huawei“ – didžiausios pasaulyje telekomunikacijų įrangos gamintojos – finansų vadovės ir įmonės įkūrėjo dukros Meng Wanzhou bylą. Jos areštas išprovokavo diplomatinį kivirčą tarp Pekino ir Otavos.

J. McCallumo atsistatydinimas Kanados ministro pirmininko Justino Trudeau prašymu yra „politinis kišimasis“, savo vedamajame rašo nacionalistinės pakraipos laikraštis „Global Times“.

Otava „jautri kaip išsigandęs paukštelis“, rašo laikraštis, atkreipdamas dėmesį, kaip politikai jautriai sureagavo į J. McCallumo komentarus.

„Tiesa tai, kad jie nuo pat pradžių žinojo apie geopolitinį veiksnį šioje byloje, tačiau bijojo tai nurodyti“, – priduria „Global Times“.

„Kinų patarė sako: „Negali gyvendama kaip kekšė tikėtis paminklo savo skaistybei“, – rašo laikraštis, kaltindamas Otavą dvigubais standartais.

Meng Wanzhou buvo sulaikyta gruodį pagal JAV ekstradicijos prašymą ir yra kaltinama Iranui paskelbtų sankcijų pažeidimais. JAV planuoja iki sausio 30 dienos, kai baigiasi nustatytas terminas, pateikti oficialų prašymą ją išduoti.

Pekinas audringai reagavo į „Huawei“ finansų vadovės areštą. Netrukus po jo Kinija sulaikė du Kanados piliečius – buvusį diplomatą ir verslo konsultantą. Jie įariami sukėlę pavojų šalies nacionaliniam saugumui. Daugelis apžvalgininkų šių kanadiečių areštą laiko Pekino kerštu už Meng Wanzhou sulaikymą. Be to, dar dar vienas kanadietis šioje šalyje buvo nuteistas myriop už narkotikų kontrabandą.

J. McCallumas, buvęs įtakingas kabineto ministras, praėjusią savaitę Ontarijuje žurnalistams iš kinų kalba leidžiamų laikraščių sakė manąs, kad JAV ekstradicijos prašymas turi daug rimtų trūkumų. Kiek vėliau diplomatas atsiribojo nuo šių savo žodžių.

Tačiau penktadienį laikraščiui „The Star Vancouver“ jis pareiškė, kad „Kanadai būtų puiku“, jei JAV atsisakytų savo prašymo dėl ekstradicijos. Iš karto po to premjeras J.Trudeau pareikalavo J.McCallumo atsistatydinti.

Otava nekart pabrėžė, kad Meng Wanzhou byla nėra politiškai motyvuota, o šalies teismų sistema yra nepriklausoma. Tačiau Kinijos žiniasklaida „Huawei“ finansų vadovės areštą stengiasi vaizduoti kaip puolimą prieš šalies aukštųjų technologijų pramonę.

Pastaraisiais metais kelios Vakarų šalys, palaikančios glaudžius ryšius su JAV, duomenų saugumo sumetimais uždraudė naudoti „Huawei“ produktus savo telekomunikacijų infrastruktūroje.

„J.McCallumas tik konstatavo tiesą, kai pastebėjo, kad Meng (Wanzhou) turi svarių argumentų prieš ekstradiciją, nes ji, kaip jis teisingai pastebėjo, būtų politiškai motyvuota“, – rašo dienraštis „China Daily“.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį atsisakė komentuoti J.McCallumo atsistatydinimą , pareiškusi, jog tai yra „Kanados vidaus reikalas“.

„Noriu tik pabrėžti, kad Meng Wanzhou atvejis tikrai nėra paprasčiausia teisminė byla“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Geng Shuangas.

„Už viso to esama aiškių politinių motyvų ir manipuliacijų“, – pridūrė jis ir dar kartą paragino Otavą paleisti „Huawei“ finansų vadovę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.