Ramzanas Kadyrovas savo elgesiu papiktino čečėnus, tačiau grėsmė kyla visai Rusijai

Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas lengva ranka dalija prabangius automobilius, dovanas piliečiams. Tiktai ar tai galima vadinti dovana, jeigu už visa tai susimoka patys čečėnai?

Prabangų „Mercedes“ iš Čečėnijos lyderio R.Kadyrovo gavo ir penkiametis berniukas – už daugybę atsispaudimų.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Prabangų „Mercedes“ iš Čečėnijos lyderio R.Kadyrovo gavo ir penkiametis berniukas – už daugybę atsispaudimų.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jan 28, 2019, 6:26 PM

Praėjusių metų pabaigoje 42-ejų R.Kadyrovas nupirko keturis „Mercedes“ automobilius. Vieno kaina – 6 mln. rublių (80 tūkst. eurų). Tačiau pirko ne sau, o dovanų.

Toks vadovo išlaidumas sukėlė daugelio gyventojų nepasitenkinimą. Tuomet Čečėnijos gyventojams R.Kadyrovas įteikė dovaną, kad jie nurimtų, – teisę nemokėti už dujas. Tik vargu ar tai galima pavadinti dovana.

„Mercedes“ – ir berniukui

Respublikos vadovas neseniai automobilius nupirko aktoriui, mokytojui ir dviem boksininkams.

Čečėnijos valstybinio dramos teatro aktorius Amirchanas Umajevas gavo „Mercedes“ už tai, kad pateko į Rusijos televizijos konkurso „Golos“ („Balsas“) finalą.

Grozno matematikos mokyklos visuomeninių mokslų ir teisės dėstytojas Alichanas Dinajevas – už pergalę konkurse „Učitel goda Rosiji 2018“ (2018 m. Rusijos metų mokytojas).

Artūras Beterbijevas – už pasaulio bokso čempiono vardą. Boksininkas Chabibas Nurmagomedovas – už pergalę prieš Conorą McGregorą.

Už visus keturis automobilius buvo sumokėta iš visuomeninio regioninio Achmado Kadyrovo – R.Kadyrovo tėvo – fondo. Ir padovanoti jie fondo vardu, bet juos įteikė R.Kadyrovas.

Tokiomis ir panašiomis dovanomis R.Kadyrovas jau pamalonino ne vieną: praėjusį rudenį baltą „Mercedes“ jis įteikė 5-mečiam Rachimui Kurijevui.

Berniukas nustebino Čečėnijos Respubliką fizine ištverme, kai sugebėjo per 2 val. 26 min. be pertraukų ir poilsio padaryti 4105 atsispaudimus nuo grindų.

Dar anksčiau šešis „Mercedes“ visureigius Čečėnijos vadovas įteikė šešiems sportininkams, atstovavusiems Rusijai per vasaros olimpines žaidynes Rio de Žaneire.

Pasirodė nederamos

Čečėnijos Respublikoje iš pradžių tokios dovanos buvo vertinamos palankiai.

Juk automobilius gaudavo ne valdininkai, o paprasti žmonės, pelnę didžiulę sėkmę ir išgarsinę Čečėniją.

Bet pastarieji keturi „Mercedes“ automobiliai sukėlė kritikos bangą, užliejusią respublikos vadovą. Populiarus regiono interneto portalas „Kavkazkij uzel“ neslėpė pasipiktinimo.

„Respublikoje tūkstančiai vargstančių šeimų, žmonių, neturinčių stogo virš galvos. Tų, kurie neturi pinigų savo vaikams gydyti, kitokioms būtinoms reikmėms. Esant tokiai padėčiai tos brangios dovanos, tokios kaip „Mercedes“ automobiliai, atrodo ne vietoje“, – pareiškė čečėnė Malika.

Jos nuomonę palaikė daugelis gyventojų. Tiesa, niekas nepanoro pasakyti savo pavardžių.

Pirko už žmonių pinigus?

Žmonės protestavo ne tik dėl dovanų prabangumo. Jiems nepatiko ir „Mercedes“ išleistų pinigų šaltinis – Achmado Kadyrovo fondas.

Jis buvo įkurtas 2004 metais siekiant įamžinti pirmąjį respublikos prezidentą, padariusį daug kilnių ir reikalingų darbų.

Pirmaisiais egzistavimo metais į fondą dažniausiai plaukė savanoriški čečėnų verslininkų iš visos Rusijos ir užsienio įnašai.

Pastaruoju metu daugumos lėšų šaltiniu tapo savanoriškai prievartinė rinkliava iš Čečėnijos gyventojų.

Sklando kalbos, kad visi biudžetinių įstaigų darbuotojai – valdininkai, mokytojai, gydytojai, policininkai ir kiti – privalomai kas mėnesį fondui aukoja po 10 proc. savo atlyginimo.

Tai reiškia, kad fonde – tikrai tautos pinigai. Ir tauta nebenori, kad jie būtų mėtomi į kairę ir dešinę pagal R.Kadyrovo užgaidas.

Puolė gelbėti padėties

Čečėnijos Respublikos vadovas, matyt, dabar apie tai sužinojo. Jis ėmėsi priemonių: 2019-ųjų pradžioje įteikė dovaną visai respublikai – leido gyventojams nemokėti už dujas.

Juridiškai tai padarė ne R.Kadyrovas, o respublikos prokuratūra. Ji, baimindamasi masinių protestų, kreipėsi į Grozno miesto teismą su prašymu nurašyti skolas už dujas.

Teismas priėmė sprendimą, pagal kurį vietos dujų tiekėjas „Gazpromregiongaz“ turi nurašyti daugiau nei 9 mlrd. rublių (apie 130 mln. eurų) susikaupusių Čečėnijos gyventojų skolų, kurios susidarė nuo 2015 m.

Suprantama, kad ši operacija nebuvo įmanoma be respublikos vadovo potvarkio.

Tuomet R.Kadyrovas įteikė savo šalies gyventojams dar vieną dovaną – jis pripažino, kad Čečėnijoje susikaupė didelės skolos ir už elektros energiją.

Jis įsakė skolininkams skirti regionines pašalpas, kad jie galėtų susimokėti už elektrą.

Skolas už dujas padengs „Gazprom“, o už elektrą – Rusijos iždas. Juolab kad Čečėnijos biudžetas kiekvienais metais iš centro gauna daugiau nei 27 mlrd. rublių (400 mln. eurų).

Ir pagal šį rodiklį Čečėnija – daugiausia dotacijų gaunantis Rusijos regionas.

Nuolaidų užsimanė ir kiti

Bet dabar informacija apie R.Kadyrovo dosnumą pasklido ir po kitus regionus. Ir ten buvo pareikšta: „Mes taip pat norime tokių nuolaidų.“

Juolab kad Rusijoje prieš keletą metų Aukščiausiojo teismo sprendimais buvo įtvirtintas naujas teisės principas.

Juo vadovaujantis teisminė analogiškų reikalų praktika turi būti vienoda visoje šalies teritorijoje.

Rusijos teisininkai įvairiuose regionuose jau pareiškia, kad dabar po Grozno teismo sprendimo nurašyti 9 milijardus rublių visoje šalyje turi būti pritaikyta didžiulė skolų už elektrą ir dujas amnestija.

Jei taip nebūtų padaryta, tai gali būti laikoma milijonų piliečių teisės į teisingą teismą pažeidimu.

O tai – pagrindas skųstis Europos žmogaus teisių teismui.

Amnestijos reikalavimai jau pateikti Čiuvašijoje, Krasnojarsko krašte, Smolensko srityje ir Dagestane. Čia skolos už dujas ne mažesnės negu čečėnų.

Tokių maištingų regionų sąrašas auga ir gali būti, kad masinio bankroto grėsmė netrukus pakibs virš visos Rusijos energetikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.