Vokietijos NVO apskundė Italiją EŽTT dėl atsisakymo priimti išgelbėtus migrantus

Vokietijos labdaros organizacija „Sea Watch“ antradienį pranešė, kad kelia bylą Italijai Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) dėl jos atsisakymo įsileisti laivą su 47 išgelbėtais migrantais.

 Vokietijos labdaros organizacija „Sea Watch“ antradienį pranešė, kad kelia bylą Italijai Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) dėl jos atsisakymo įsileisti laivą su 47 išgelbėtais migrantais.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Vokietijos labdaros organizacija „Sea Watch“ antradienį pranešė, kad kelia bylą Italijai Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) dėl jos atsisakymo įsileisti laivą su 47 išgelbėtais migrantais.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2019, 3:36 PM, atnaujinta Jan 29, 2019, 3:40 PM

Šios Vokietijos nevyriausybinės organizacijos atstovas Rubenas Neugebaueri pranešė, kad tokį drastišką žingsnį grupė žengė penktadienį dėl Romos radikalaus požiūrio į migrantus daugiausiai iš Užsachario Afrikos šalių, kuriuos „Sea Watch“ laivas išgelbėjo Viduržemio jūroje sausio 19 dieną.

Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini „paverčia laive esančius žmones politiniais įkaitais“, sakė R. Neugebaueris.

„Jie bando įbrukti juos Nyderlandams“, – pridūrė atstovas, kalbėdamas apie M. Salvini reikalavimą, kad atsakomybę už migrantus prisiimtų Vokietija arba Nyderlandai.

„Sea Watch 3“ plaukioja su Olandijos vėliava ir šiuo metu dėl blogų oro sąlygų yra numetęs inkarą prie Sicilijos krantų.

R. Neugebaueris pabrėžė, kad pagal tarptautinę jūrų teisę į nelaimę patekęs laivas „privalo būti atvestas į artimiausią saugų uostą“.

Migrantus gelbstintys laivai dažnai atsiduria tokioje padėtyje nuo praėjusios vasaros, nes prieš imigraciją kovojanti Italijos vyriausybė atsisako juos įsileisti į savo uostus.

Anksčiau šį mėnesį Europos Sąjunga pasiekė, kad aštuonios Bendrijos valstybės pasidalintų beveik 50 migrantų, įstrigusių dviejuose gelbėjimo laivuose; vienas iš jų buvo „Sea Watch 3“.

M. Salvini, anksčiau perspėjęs dėl savo planų imtis teisinių veiksmų prieš „Sea Watch“ įgulos narius, antradienį pareiškė, jog leis 47 migrantams išsilaipinti Italijoje, jeigu jie sutiks išvykti į Vokietiją arba Nyderlandus.

„Migrantų išlaipinimas? Tik su sąlyga, kad jie vyks į Nyderlandus, su kurių vėliava plaukioja laivas „Sea Watch“, arba Vokietiją – NVO šalį“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Italijoje mes jau per daug priėmėme (migrantų) ir išleidome (pinigų)“, – pridūrė jis.

Nyderlandai pirmadienį atmetė Italijos raginimą priimti 47 migrantus pareiškę, jog su karalystės vėliava plaukiojantis laivas „veikė savo iniciatyva“.

„Sea Watch 3“ kapitonas turėjo surasti artimiausią uostą jo laive buvusiems 47 migrantams išlaipinti“, – nurodė Nyderlandų vyriausybė.

Pernai Viduržemio jūrą kirto maždaug 113 482 į Europą patekti norėję migrantai, nurodo Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra. Jos duomenimis, 2 262 žmonės per tokias pavojingas keliones žuvo ar dingo.

Su migrantų problema Europa grumiasi nuo 2015 metų migrantų krizės, kai jos krantus pasiekė daugiau nei 1 mln. atvykėlių, daugiausia bėgusių nuo konfliktų Artimuosiuose Rytuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.