J. Kaczynskis apskųstas prokuratūrai, kad nesumokėjo už dangoraižio statybą Varšuvos centre

Lenkijos valdančiųjų lyderis Jaroslavas Kaczynskis apskųstas prokuratūrai dėl didelio masto sukčiavimo. Vieno Austrijos verslininko advokatai įtakingiausią Varšuvos politiką kaltina dėl to, kad jis nesumokėjo už dangoraižio statybą sostinės centre.

J. Kaczynskis apskųstas prokuratūrai, kad nesumokėjo už dangoraižio statybą Varšuvos centre.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J. Kaczynskis apskųstas prokuratūrai, kad nesumokėjo už dangoraižio statybą Varšuvos centre.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Jan 30, 2019, 11:55 PM

Premjeras kaltinimus pavadino išpuoliu prieš sąžiningumo ir patikimumo simbolį, o partijos „Teisė ir teisingumas“ atstovė apkaltino ieškinį paskelbusį dienraštį dėl gandų skleidimo.

Dvynių Kaczynskių dangoraižiai dvyniai Varšuvos centre – 190 metrų pastatai su viešbučiu, kontoromis, butais ir velionio Lecho Kaczynskio fondo būstine. Bet dalį darbų turėjęs atlikti Austrijos verslininkas kreipėsi į prokuratūrą: buvęs jo bičiulis J. Kaczynskis iš pradžių žadėjo statybą, o paskui ją sustabdė ir pamėgino nesumokėti už 14 mėnesių darbą. Bendrovė tikėjosi gauti 9 mln. eurų iš 300 mln. statybos kainos. Į prokuratūrą žada kreiptis ir opoziciniai liberalai.

„Piliečių platforma įteiks kreipimąsi į prokuratūrą. Kreipsimės į prokuratūrą dėl mokamos apsaugos, įtakos pirkimo ir parlamentaro įgaliojimų viršijimo siekiant finansinės naudos“, – sakė „Piliečių platformos“ parlamentaras Marcinas Kierwinskis.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ rašo, kad statybą J. Kaczynskio vairuotojui priklausančiame sklype turėjo finansuoti valstybinis bankas. Ministrai sako, kad žinia nemeta šešėlio ant J. Kaczynskio, kurio sąžinė ir patikimumas esą pavyzdingi. O jei jis geba užsiimti ir nekilnojamojo turto vadyba, tai tik pliusas. Premjeras įžvelgia tamsiųjų jėgų sąmokslą.

„Tai tam tikra manipuliacijos paslaptis. Labai gaila, bet štai kokios didžiulės jėgos įsitraukusios, kad Lenkija būtų nereformuota“, – kalbėjo Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

Verslininko Geraldo Birgfelnerio advokatai sako, kad J. Kaczynskis 930 tūkst. eurų sąskaitą nurodė išrašyti nemokiai firmai. Dienraštis paviešino ir J. Kaczynskio politinio priešininko pateiktą garso įrašą. Jame esą įtakingiausias šalies politikas valdančiosios partijos būstinėje pernai liepą verslininkui vis kartojo, kad jei konservatoriai pralaimės savivaldos rinkimus, dangoraižio nepastatys.

„Tuose pokalbiuose J. Kaczynskis atrodo kaip oligarchas – žmogus, turintis šimtus milijonų zlotų, per milijardą. Raginame J. Kaczynskį atsakyti, kas jis iš tikrųjų, ir kiek turi“, – sakė „Piliečių platformos“ parlamentaras Krzysztofas Brejza.

„Teisė ir teisingumas“ sako, kad tai pseudoskandalas – tik seni gandai ir svarstymai.

„Vakarykštis „Gazeta Wyborcza“ tekstas pasirodė didelis fiasko. Jame nėra jokių įrodymų, kad „Teisės ir teisingumo“ politikai, ar J. Kaczynskis ėmėsi neteisėtos veiklos. Jokių abejonių, kad nėra neteisėtų veiksmų įkalčių“, – kalbėjo Lenkijos Seimo vicepirmininkė Beata Mazurek.

Bet partijos populiarumas mažėja, o šiemet laukia ir Europos Parlamento rinkimai pavasarį, ir Seimo – rudenį.

„Teisė ir teisingumas“ laimėjo su pažadais iškuopti korupciją. Bet lapkritį dėl kaltinimų reikalavus didelio kyšio atsistatydino bankų priežiūros tarnybos vadovas. O pirmadienį antikorupcijos tarnyba dėl įtarimų sukčiavimu sulaikė buvusį gynybos ministerijos atstovą spaudai ir dar 5 pareigūnus, dirbusius, kai ministerijai vadovavo įtakingas konservatorių veteranas Antonis Macierewiczius.

„Į valdžią neinate dėl pinigų, sakė J. Kaczynskis. Norime pabrėžti, kad J. Kaczynskio sąžiningumo ir kuklumo mitas griūva. Mitas, kurio vertė – milijardas zlotų. Mūsų akyse kuklus ir sąžiningas žmogus ima vadovauti milijardui zlotų, į kuriuos neturi teises. Prieš mus – eiliniu parlamentaru apsimetantis žmogus, rengia verslo derybas, panašias į „Sopranų“ giminę“, – teigė „Piliečių platformos“ parlamentaras Cezary Tomczykas.

Įraše neva J. Kaczynskis sako, kad statybos nebus, o jei verslininkui nepatinka – tegu teisiasi. Ir pripažįsta: jei paaiškės, kad dangoraižį stato partija, bus nepateisinama, nes tai – politika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.