Taivano oro uoste įstrigusiems disidentams po 125 dienų leista laikinai likti saloje

Dviem kinų aktyvistams, kurie daugiau kaip keturis mėnesius buvo įstrigę Taivano oro uoste, leista laikinai likti saloje, ketvirtadienį paskelbė pareigūnai.

 Dviem kinų aktyvistams, kurie daugiau kaip keturis mėnesius buvo įstrigę Taivano oro uoste, leista laikinai likti saloje, ketvirtadienį paskelbė pareigūnai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dviem kinų aktyvistams, kurie daugiau kaip keturis mėnesius buvo įstrigę Taivano oro uoste, leista laikinai likti saloje, ketvirtadienį paskelbė pareigūnai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-31 14:33, atnaujinta 2019-01-31 14:35

64 metų Liu Xinglianas ir 44 metų Yan Kefenas, pernai rugsėjį atvykę iš Bankoko, 125 dienas buvo įstrigę Taojuano oro uosto tranzitinėje zonoje.

Jiedu pabėgo iš Kinijos dėl savo, kaip politinių aktyvistų, veiklos ir Tailande gavo Jungtinių Tautų pabėgėlio statusą.

Tačiau Tailande juos kelis kartus aplankius policininkams, jie vėl pabėgo. Tailandas praeityje yra deportavęs disidentų atgal į Kiniją ir nepripažįsta paraiškų suteikti prieglobstį.

Abu vyrai tikisi, kad Taivanas leis jiems likti, kol Kanada svarsto jų paraiškas dėl pabėgėlių statuso.

Imigracijos pareigūnai atsisakė juos įleisti, nes jie neturėjo galiojančios vizos. Tačiau demokratiškai išrinkta Taivano vyriausybė taip pat nenorėjo jų deportuoti, tad jie liko įstrigę oro uoste.

Ketvirtadienį Taivano taryba, prižiūrinti santykius su žemynine Kinija, paskelbė, kad abiem vyrams humanitariniais pagrindais buvo išduotos laikinos vizos, kurias reikės kas mėnesį pratęsti.

„Galiausiai jiems teks išvykti“, – žurnalistams sakė tarybos atstovas.

Naujienų agentūra AFP per socialinę žiniasklaidą susisiekė su minimais aktyvistais ir gavo trumpą jų atsakymą: „Mums viskas labai gerai.“

Pastaraisiais dešimtmečiais Taivano vyriausybė nenorėdavo įsileisti iš autoritariškos žemyninės Kinijos pabėgusių žmonių, nes bijojo supykdyti Pekiną ar išprovokuoti bėglių srautą.

Tačiau salos prezidentė Tsai Ing-wen taip pat skelbė apie žmogaus teisių gynimą ir nenorėjo siųsti disidentų atgal į žemyną.

Taivanas neturi įstatymų pabėgėliams ir pareigūnai stengėsi akcentuoti, kad Liu Xingliano ir Yan Kefeno įleidimas nereiškia politikos pasikeitimo.

„Turiu pabrėžti, kad pagalba, kurią suteikiame šiems asmenims, šie metodai ir prieglobsčio bylų nagrinėjimas nėra norma ir tikrai nėra standartinė procedūra“, – sakė santykių su žemynine Kinija tarybos atstovas.

Anksčiau šį mėnesį interviu AFP Liu Xinglianas ir Yan Kefenas pasakojo apie savo keistą gyvenimą oro uoste.

„Negalime įkvėpti gryno oro, nėra saulės šviesos“, – telefonu iš lempomis apšviesto kambario ketvirtame aukšte tranzito zonoje sakė Liu Xinglianas. Vyrai maitinosi oro linijų parūpintu į dėžutes supakuotu maistu.

Liu Xinglianas ir Yan Kefenas dėkojo Taivano vyriausybei už tai, kad jų nedeportavo, ir sakė, kad „nenori kelti problemų Taivanui“.

Jie buvo išreiškę viltį, kad bus įleisti į Taivaną prieš ateinantį antradienį prasidedančius kinų Naujuosius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.