Virš lyderio galvos – juodi debesys: J. Kaczynskis įsivėlė į finansines aferas

Lenkijos politinę areną supurtė didžiulis skandalas, kurio epicentre atsidūrė valdančiosios partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis. Tai gali suduoti smūgį jo reitingams ir sutrukdyti rudenį laimėti rinkimus.

J.Kaczynskis nuolat kartojo, kad į politiką einama ne dėl pinigų, bet dabar pats sulaukė priekaištų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Kaczynskis nuolat kartojo, kad į politiką einama ne dėl pinigų, bet dabar pats sulaukė priekaištų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jan 31, 2019, 10:42 PM

Austrijos verslininkas Geraldas Birgfellneris per savo advokatą padavė į teismą valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderį Jaroslawą Kaczynskį.

Nekilnojamojo turto projektus įgyvendinantis austras tvirtina, jog J.Kaczynskis nesumokėjo jam žadėtų devynių milijonų zlotų (2 mln. eurų) už dviejų dangoraižių suprojektavimą Varšuvoje.

Statybas blokavo

Spaudos konferencijoje advokatas Jacekas Dubois paaiškino, jog projektavimo darbus užsakė TTP turtą valdanti įmonė „Srebrna“, o jos vardu derėjosi J.Kaczynskis.

Pastačius du dangoraižius iš patalpų nuomos TTP per tarpines firmas tikėjosi uždirbti kasmet mažiausiai po 81 mln. zlotų (beveik 19 mln. eurų), tačiau leidimą statyti užblokavo opozicijai atstovavusi sostinės merė.

Projektui įstrigus J.Kaczynskis atsisakė sumokėti austrui žadėtus pinigus, o jis kreipėsi į teismą tvirtindamas, jog suderėtiems darbams jo įmonė išleido pusantro milijono zlotų (349 tūkst. eurų). Austro sprendimas kreiptis į prokuratūrą sukėlė paniką TTP, tad ji naktį sukvietė skubų valdybos posėdį.

Paniką dar padidino žinia, kad G.Birgfellneris slapta padarė derybų su J.Kaczynskiu įrašus ir juos pradėjo spausdinti dienraštis „Gazeta Wyborcza“. Skandalas buvo netikėtas ir todėl, kad minėtas austras – J.Kaczynskio pusbrolio, įtakingo TTP nario, dukters vyras ir juo buvo visiškai pasitikima.

Aferą bando neigti

TTP politikai pirmadienį atšaukė visus pranešimus žiniasklaidai, o vėliau ėmė vieningai tvirtinti, kad jokios aferos nėra, esą J.Kaczynskis vykdė normalias verslo derybas.

„Gazeta Wyborcza“ demaskavo, kad dangoraižius buvo ketinama statyti apeinant įvairius įstatyminius draudimus. Toje miesto vietoje pagal generalinį sostinės planą pastatai negali būti aukštesni kaip 30 metrų, tačiau dangoraižiai turėjo iškilti iki 190 metrų.

1,3 mlrd. zlotų (302 mln. eurų) statybai TTP būtų gavusi iš banko „Pekao“, kuris vos prieš metus buvo nacionalizuotas, o jo prezidentu tapo valdančiųjų atstovas. Iš paskelbtų įrašų paaiškėjo, kad banko prezidentas yra TTP vadams pasiekiamas vienu skambučiu ir vykdo visus nurodymus, nepaisydamas valstybės finansinių interesų.

Buvo priminta ir tai, kad įstatymas draudžia partijoms vykdyti ekonominę veiklą, o tokį draudimą TTP siekė apeiti įkurdama įvairius fondus ir įmones. Dangoraižiai turėjo išdygti vietoj pastatų, kurie TTP atiteko po socializmo eros griuvimo.

Siekiant suteikti naujoms partijoms galimybę konkuruoti su buvusiais komunistais naujoms į Seimą patekusioms partijoms buvo išdalyti įvairūs pastatai.

Daugelis partijų vėliau pastatus pardavė, kad gautų lėšų rinkimų reklamai, o TTP pastatus perdarė į biurus ir juos nuomoja.

Oficialiai turtui valdyti buvo įsteigta įmonė „Srebrna“, kurią įkūrė velionio prezidento Lecho Kaczynskio fondas.

TTP esant opozicijoje įmonėje „Srebrna“ buvo įdarbinti į Seimą nepatekę partijos aktyvistai bei jų šeimų nariai.

Per tarpines kompanijas valdanti biurų pastatus TTP realiai tapo turtingiausia partija šalyje. Dabar paaiškėjo, kad partijos ekonominę padėtį buvo siekiama dar labiau pagerinti pastatant du dangoraižius.

Kad statybomis buvo ketinama apeiti įstatymus, paliudijo įrašyti J.Kaczynskio žodžiai, esą reikia laimėti savivaldos bei Seimo rinkimus, kitaip nebus gaunami leidimai ir projektas nepavyks.

Suktybes turėjo nuslėpti ir tai, kad projektavimą užsakė visiškai nauja, niekam nežinoma įmonė.

Įrašuose girdėti, kaip J.Kaczynskis neslepia pykčio, kad projektavimo darbus užvilkino vienas su korupcija kovojantis ekologas, paviešinęs, kad planuojama draudžiamoje vietoje statyti dangoraižius. J.Kaczynskiui užkliuvo tai, kad minėtas ekologijos specialistas yra žydų tautybės.

Nukrito teisuolio kaukė

Žinia, kad TTP lyderis netesėjo finansinio įsipareigojimo, iš pradžių daug kam pasirodė neįtikėtina, mat 69 metų J.Kaczynskis yra susikūręs labai kuklaus, senamadiško ir sąžiningo politiko įvaizdį.

J.Kaczynskis rengiasi labai paprastai, neturi automobilio, banko kortelės ir kartoja, jog į politiką einama ne dėl pinigų.

Buvęs gynybos ministras, opozicinės Piliečių platformos partijos narys Bogdanas Klichas J.Kaczynskį pavadino veidmainiu.

Buvęs ministras šaipėsi, esą teigdamas, jog į politiką einama ne dėl pinigų, J.Kaczynskis iš tikrųjų yra vienas turtingiausių politikų ir slapta vykdo didžiulius nederamus sandorius.

Parlamento narys, Valstiečių partijos atstovas Janas Filipas Libickis priminė, kad J.Kaczynskis mėgo vadinti kitus politikus nesąžiningais ir įsivėlusiais į finansines aferas, tačiau dabar paaiškėjo, kad būtent jis pats toks yra.

Advokatas J.Dubois viliasi, kad prieš įstatymą visi yra lygūs ir todėl J.Kaczynskis bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už įsipareigojimų nevykdymą.

Jis taip pat paviešino, kad verslininkas G.Birgfellneris su J.Kaczynskiu buvo susitikę derybų keturiolika kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.