Rusija apgailestauja dėl Vašingtono prognozuojamo pasitraukimo iš INF sutarties

Rusija penktadienį sakė apgailestaujanti dėl prognozuojamo Vašingtono pasitraukimo iš svarbios branduolinės ginkluotės kontrolės sutarties ir nurodė, jog tikisi netrukus gauti oficialų JAV pranešimą.

Rusija penktadienį sakė apgailestaujanti dėl prognozuojamo Vašingtono pasitraukimo iš svarbios branduolinės ginkluotės kontrolės sutarties ir nurodė, jog tikisi netrukus gauti oficialų JAV pranešimą.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusija penktadienį sakė apgailestaujanti dėl prognozuojamo Vašingtono pasitraukimo iš svarbios branduolinės ginkluotės kontrolės sutarties ir nurodė, jog tikisi netrukus gauti oficialų JAV pranešimą.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2019, 1:58 PM, atnaujinta Feb 1, 2019, 2:00 PM

Rusija ir JAV pastaraisiais mėnesiais diskutavo, kaip gelbėti Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį, bet sako, kad šios pastangos niekur nenuvedė.

„Mes visi apgailestaujame, kad artimiausiomis dienomis šis sprendimas tikriausiai bus įgyvendintas, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Sprendimas imtis nutraukti sutartį Vašingtone buvo priimtas seniai.“

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pranešimą apie sutarties likimą turėtų paskelbti penktadienį 13 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku.

Maskva „kokį nors pranešimą“ apie pasitraukimą iš Vašingtono tikisi gauti šeštadienį, sakė D. Peskovas.

Jungtinės Valstijos yra perspėjusios, kad šį šeštadienį pradės pusmečio trukmės pasitraukimo iš INF sutarties procesą, jei Rusija nesunaikins savo raketų sistemų 9M729, kuriomis, kaip teigia amerikiečiai, pažeidžiama ši sutartis.

Rusijos vyriausiasis derybininkas dėl šios sutarties, užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas penktadienį paskelbtame interviu tvirtino, kad Maskva laikosi sutarties sąlygų.

„Mes manome, kad ši sutartis reikalinga. Ji atitinka mūsų saugumo ir Europos saugumo interesus, – sakė S. Riabkovas. – Būtų itin neatsakinga žlugdyti ją vienašališkais žingsniais.“

S. Riabkovas užsiminė, jog Vašingtonas siekia išprovokuoti naujas ginklavimosi varžybas, kurių Rusija negalėtų laimėti.

„Jie, ko gera, pradeda žaidimą dėl mūsų ekonominio nualinimo naujomis ginklavimosi varžybomis“, – sakė jis televizijai „Rossija 24“.

Ketvirtadienį Rusijos ir JAV pareigūnai bandė spręsti šį klausimą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos penkių nuolatinių narių susitikimo Pekine kuluaruose, bet pažangos nepadarė.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas yra sakęs, kad kariuomenių vadai pradės rengtis „pasauliui be INF sutarties“, bet tvirtino, kad Aljansas vis tiek yra įsipareigojęs mažinti ginkluotę.

Įtampa dėl INF sutarties likimo tvyrojo daug mėnesių. Vašingtonas teigia, kad Rusija pažeidė sutartį.

Šis susitarimas, 1987 metais pasirašytas tuomečio JAV prezidento Ronaldo Reagano ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo, buvo pirmoji ginklų kontrolės priemonė, uždraudusi ištisą ginkluotės klasę: nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Praėjusią savaitę Rusijos kariškiai pademonstravo žiniasklaidai ir užsienio kariškiams raketų sistemą 9M729, taip bandydama įrodyti, kad nepažeidžia sutarties.

Rusija tvirtina, kad šios branduolinius užtaisus galinčios nešti raketos nuskrieja tik iki 480 kilometrų.

Vašingtonas savo ruožtu pareiškė, kad ši statinė sparnuotosios raketos demonstracija negali įrodyti, jog pagal veikimo atstumą šis ginklas sutarties nepažeidžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.