Rusija pareiškė neužsiimanti krizės apimtos Venesuelos „išteklių grobimu“

Rusija neužsiima Venesuelos „išteklių grobimu“, penktadienį pareiškė šios šalies ambasadorius Karakase Vladimiras Zaemskis, pasklidus gandams, kad Maskva pasiuntė lėktuvą į krizės apimtą Pietų Amerikos valstybę, esą turintį išgabenti jos aukso atsargas.

Venesueloje jau antrą savaitę vyrauja politinė krizė. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Venesueloje jau antrą savaitę vyrauja politinė krizė. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2019, 10:49 AM

Anksčiau Venesuelos parlamento atstovai teigė, kad į jų šalį buvo atsiųstas tuščias lėktuvas iš Rusijos, esą turintis išgabenti dalį valstybės aukso atsargų, bet Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė tokios informacijos neturinti.

Komentuodamas pranešimus, kad Venesuela galimai ketina parduoti auksą Jungtiniams Arabų Emyratams, Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad tai yra suvereni šalies teisė ir jos vidaus reikalas.

JAV prezidento Donaldo Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas penktadienį per „Twitter“ parašė, kad į keblią padėtį patekęs Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro „grobia šalies išteklius“ – esą siekdamas apmokėti „Rusijos įsikišimą“.

Komentuodamas šį J. Boltono pareiškimą V. Zaemskis pareiškė: „Kalbant apie „išteklių grobimą“, Rusija tuo neužsiima, o tuo metu Vakarų šalys šioje srityje turi didelę patirtį, ir tai ne kartą provokuodavo Lotynų Amerikos šalių piktą reakciją.“

Ambasadorius taip pat išreiškė viltį, kad dabartinė JAV administracija susilaikys nuo agresijos Venesueloje.

Aukso luitai

Venesuelą krečianti ekonominė ir politinė krizė paaštrėjo praeitą savaitę, Nacionalinio Susirinkimo pirmininkui Juano Guaido pasiskelbus laikinuoju prezidentu, nes šalies lyderis N. Maduro esą buvo neteisėtai perrinktas antrai kadencijai. Palaikymą J. Guaido išreiškė Jungtinės Valstijos, daugelis Pietų Amerikos valstybių, Kanada ir kai kurios Europos šalys.

Naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi neįvardytu šaltiniu, penktadienį paskelbė, kad Karakaso vyriausybė atidėjo planus išgabenti iš Venesuelos 20 tonų aukso.

Agentūros šaltinis sakė, kad aukso luitai jau yra pasverti ir paruošti transportuoti, bet kol kas neišvežti iš centrinio banko Karakase saugyklos. „Bloomberg“ pašnekovas sakė nežinąs, kur ruošiamasi išgabenti šį taurųjį metalą.

„Bloomberg“ duomenimis, šių luitų vertė yra apie 850 mln. JAV dolerių (741 mln. eurų). Agentūra pažymi, kad tai „svarbus gerovės šaltinis šalyje, kuri, vadovaujant Maduro, atsidūrė prie skurdo slenksčio“.

„Maduro ne vien prašo užsienio karinės pagalbos, kad išsaugotų nepavykusios diktatūros liekanas, bet ir, kaip skelbia žiniasklaida, išgabena visą lėktuvą Venesuelos aktyvų. Ar jis grobia išteklius iš žmonių, kad užmokėtų už Rusijos įsikišimą?“ – sakoma J. Boltono „Twitter“ žinutėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.