Homoseksualumo neslepiantis Lenkijos politikas kuria partiją

Pirmasis Lenkijoje homoseksualumo neslepiantis politikas sekmadienį paskelbė kuriantis partiją „Pavasaris“.

Robertas Biedronas.<br>Scanpix nuotr.
Robertas Biedronas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-03 23:26, atnaujinta 2019-02-03 23:32

Buvęs Slupsko meras Robertas Biedronas naują politinę jėgą inicijavo Lenkijai rengiantis šiemet vyksiantiems vietos ir Europos Parlamento rinkimams.

R. Biedronas žada įtvirtinti aiškų valstybės ir Bažnyčios atskyrimą katalikų dominuojamoje šalyje, kur dvasininkai vis dar turi reikšmingą įtaką.

Jis taip pat sako, kad moterys turi uždirbti tiek pat, kaip ir vyrai, žada liberalizuoti abortų tvarką, pripažinti tos pačios lyties asmenų partnerystę ir daug sprendimų socialinėje srityje, įskaitant naujovišką senatvės pensiją.

Politikas tvirtina, kad Lenkijoje iki 2035 metų turi būti uždarytos visos anglies kasyklos, sukeliančios smogą ir, ekspertų teigimu, lemiančios apie 50 tūkst. mirčių per metus.

Progresyvi 42-ių R. Biedrono, kuris savo atsipalaidavimu ir charizma primena Kanados premjerą Justiną Trudeau, žinutė, panašu, sulaukia palaikymo.

Penktadienį paskelbtos „iBRiS“ apklausos duomeniims, rinkimuose R. Biedrono partija jau sulauktų 6,4 proc. žmonių palaikymo, tačiau ji vis dar stipriai atsiliktų nuo valdančiosios „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partijos ir opozicinės Pilietinės platformos (PO).

Pozityvi energija

R. Biedronas sekmadienį taip pat pažadėjo vienyti smarkiai susiskaldžiusią šalį, vis dar bandančią atsigauti po sausio mėnesį įvykdyto Gdansko mero nužudymo

Meras Pawelas Adamowiczius buvo nudurtas viešai, o tai paskatino keli klausimus apie neapykantą Lenkijos politikoje ir pačių politikų vaidmenį kurstant socialines skirtis visuomenėje.

„Mums reikia pozityvios energijos labiau nei bet kada. (…) Mes turime įprastinti Pawelo Adamowicziaus paveldą“, – kalbėjo R. Biedronas.

„Svarbiausia mūsų vertybė yra bendruomenė. Mes nebenorime, kad lenkai vieni su kitais kariautų. Mes norime abipusės pagarbos ir dialogo“, – pridūrė jis.

„Dvi politinės partijos bando išskirti mus į dvi priešų stovyklas, (…) priversti mus rinktis tarp PiS ir PO, bet mes nenorime karo, mes norime kurti mūsų svajonių Lenkiją kartu“, – tvirtino politikas, jo šalininkams mojuojant Lenkijos ir Europos Sąjungos (ES) vėliavomis.

PiS kontroliuojama Vyriausybė įvykdė keletą ES kritikuojamų reformų, Briuselio teigimu, keliančių grėsmę teismų nepriklausomumui, teisinės valstybės principams ir pačiai demokratijai.

Europos Parlamento rinkimai vyks gegužę, o pačių lenkų parlamentas bus renkamas ne vėliau kaip šiemet lapkritį.

„iBRiS“ atliktos apklausos duomenimis, Europos Parlamento rinkimus šiuo metu laimėtų PiS su 36,2 proc. balsų. PO surinktų 29,6 proc. balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.