Britanija ir Bulgarija tirs pranešimą apie naują įtariamąjį Skripalių apnuodijimo byloje

Didžioji Britanija ir Bulgarija atlieka tyrimą dėl galimo trečio įtariamojo, prisidėjusio prie buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo Solsberyje ir siejamo su dar vienu bandymu nunuodyti vieną verslininką Bulgarijoje 2015-aisiais, pirmadienį pranešė Didžiosios Britanijos ambasadorė Sofijoje.

 Naujausiame „Bellingcat“ straipsnyje kalbama apie trečią įtariamąjį, įvardijamą kaip Sergejus Fedotovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Naujausiame „Bellingcat“ straipsnyje kalbama apie trečią įtariamąjį, įvardijamą kaip Sergejus Fedotovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-11 17:52

Ambasadorė Emma Hopkins kalbėjo po susitikimo su Bulgarijos ministru pirmininku Boiko Borisovu ir generaliniu prokuroru Sotiru Cacarovu.

„Mes ir toliau artimai bendradarbiausime, dirbdami jungtinėje komandoje tikrinsime šiuos įtarimus patvirtinti galinčius faktus“, – kalbėjo E.Hopkins per televizijos filmuojamą spaudos konferenciją. 

Praėjusią savaitę žurnalistinių tyrimų grupės „Bellingcat“ tinklalapyje pasirodė straipsnis, kuriame buvo pranešta apie trečią įtariamąjį, prisidėjusį prie pernai Anglijos Solsberio mieste įvykdyto pasikėsinimo į Skripalius.

Buvęs šnipas S.Skripalis ir suaugusi jo duktė Julija kovo 4 dieną buvo rasti be sąmonės ant parko suoliuko Solsberyje. Jie buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje pagaminta itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Britanijos vyriausybė sako, kad šiai atakai „beveik neabejotinai“ pritarė Rusijos valstybė.

Naujausiame „Bellingcat“ straipsnyje kalbama apie trečią įtariamąjį, įvardijamą kaip Sergejus Fedotovas. Pranešama, kad jis atvyko į Britaniją likus dviem dienoms iki Skripalių apnuodijimo ir galėjo dalyvauti šiame nusikaltime.

Panaudoti insekticidai

Pasinaudodama prieinamomis priemonėmis  žurnalistinių tyrimų grupė nustatė, kad Skripalių apnuodijamu Britanijos kaltinami asmenys yra du Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai – Anatolijus Čepiga ir Aleksandras Miškinas.

Nors Maskva neigia, kad tie asmenys yra kaip nors susiję su nusikaltimu, tiek A.Čepigai, tiek A.Miškinui Europos Sąjunga dabar taiko sankcijas.

„Bellingcat“ rašo, kad trečias įtariamasis S. Fedotovas taip pat galėjo prisidėti prie pasikėsinimo nunuodyti Bulgarijos ginklų industrijos veteraną E.Gebrevą. Į jo gyvybę buvo pasikėsinta 2015-ųjų balandžio 28 dieną.

Reaguodamas į „Bellingcat“ straipsnį ir kitus Bulgarijos žiniasklaidos pranešimus, šalies generalinis prokuroras S.Cacarovas pirmadienį patvirtino, kad 2015 metais V. Fedotovas buvo atvykęs į Bulgariją tris kartus: vasario mėnesį, prieš E.Gebrevo apnuodijimą balandžio mėnesį ir galiausiai gegužę. 

Pasak S.Cacarovo, E.Gebrevas buvo apnuodytas panaudojant insekticidą chlorpirifosą. Jo pėdsakų buvo rasta ant kavos aparato E.Gebrevo namuose.

E.Gebrevas susmuko be sąmonės jo paties Sofijoje organizuotame priėmime. Dėl sunkaus apsinuodijimo jis nugrimzdo į komą.

Verslininko sūnui ir vienam iš E.Gebrevo kompanijos vadovų taip pat pasireiškė panašūs simptomai, tačiau visi trys galiausiai pasveiko.

Bulgarijos generalinis prokuroras taip pat pranešė, kad 2018 metų spalį tyrimas dėl E.Gebrevo apnuodijimo buvo atnaujintas ir britų pareigūnams buvo užtikrinta „visa prieiga prie šios bylos medžiagos ir dokumentų“.

Bulgarijos žiniasklaida skelbia, kad E.Gebrevas galėjo tapti Rusijos taikiniu dėl jo ginklų eksporto į Ukrainą.

„Europos partneriai labai rimtai vertina įtarimus, susijusius su Rusijos žvalgybos pareigūnų veikla Europos jurisdikcijoje“, – sakė E. Hopkins. Skripalių byla suteikė JK patirties tokių įtarimų tyrimui, pridūrė diplomatė.

Solsberio ataka buvo pirmas kartas po Antrojo pasaulinio karo, kai Europoje buvo panaudotas cheminis ginklas. Dėl šio pasipiktinimą sukėlusio incidento Britanija ir jos sąjungininkės Vakaruose išsiuntė iki šiol didžiausią skaičių rusų diplomatų, o Maskva atsakė lygiavertėmis priemonėmis. Vis dėlto Bulgarija rusų diplomatų iš šalies neišsiuntė.

Apnuodyti Skripaliai liko gyvi, bet netikrą kvepalų buteliuką, kuriame buvo nervus paralyžiuojančios medžiagos likučių, po kelių savaičių rado vienas vyras, gyvenantis netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje. Numanomus kvepalus jis atidavė savo draugei; ši jais pasipurškusi apsinuodijo ir mirė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.