JT teismas spręs dėl JAV įšaldytų Irano milijardų

Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) trečiadienį paskelbs savo sprendimą dėl Irano siekio atgauti 2 mlrd. dolerių (1,77 mlrd. eurų) įšaldyto turto, kuris, JAV teigimu, turi būti išmokėtas terorizmo aukoms.

 Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) trečiadienį paskelbs savo sprendimą dėl Irano siekio atgauti 2 mlrd. dolerių (1,77 mlrd. eurų) įšaldyto turto, kuris, JAV teigimu, turi būti išmokėtas terorizmo aukoms.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) trečiadienį paskelbs savo sprendimą dėl Irano siekio atgauti 2 mlrd. dolerių (1,77 mlrd. eurų) įšaldyto turto, kuris, JAV teigimu, turi būti išmokėtas terorizmo aukoms.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2019, 10:34 AM, atnaujinta Feb 13, 2019, 10:36 AM

JAV Aukščiausiasis Teismas 2016 metais nusprendė, kad Iranas privalo sumokėti šiuos pinigus žmonėms, nukentėjusiems per atakas, dėl kurių kaltinamas Teheranas, arba aukų giminaičiams. Tarp tokių atakų yra sprogdinimas JAV jūrų pėstininkų kareivinėse Beirute 1983 metais.

Iranas sakė, kad JAV šiuo sprendimu pažeidė 1955 metų Draugystės sutartį, kuri buvo pasirašyta prieš Irano 1979 metų islamo revoliuciją, nutraukusią santykius tarp abiejų šalių.

Spalio mėnesį, per praėjusį posėdį dėl Irano apeliacijos Hagoje įsikūrusiam Teismui, Vašingtonas sakė, kad Irano „rankos nešvarios“, o dėl jo įtariamos paramos terorizmui ši byla neturėtų būti svarstoma.

TTT yra aukščiausios instancijos Jungtinių Tautų teismas, įsteigtas po Antrojo pasaulinio karo spręsti ginčams tarp valstybių narių. Jo sprendimai yra privalomi ir neskundžiami, bet teismas neturi priemonių jiems įgyvendinti.

Trečiadienio sprendimu gali būti dar įpilta alyvos į ugnį po to, kai spalį Teismas nurodė Jungtinėms Valstijoms panaikinti sankcijas humanitarinėms prekėms Iranui.

Iškart po to sprendimo JAV paskelbė pasitraukiančios iš Draugystės sutarties, kuria Iranas taip pat grindė bylą dėl sankcijų.

Įtampa tarp Teherano ir Vašingtono šiuo metu ir taip yra didelė, Iranui šį mėnesį paminėjus 40-ąsias Islamo revoliucijos metines.

„Nesąžiningumo pademonstravimas“

Santykiai yra įtempti po JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimo pasitraukti iš tarptautinės sutarties su Iranu dėl jo branduolinės programos ir atnaujinti sankcijas Teheranui.

Bylą dėl įšaldytų lėšų Iranas iškėlė 2016 metų birželį. Šiitiška respublika apkaltino Vašingtoną pažeidus Irano šacho, nuversto per Islamo revoliuciją, valdymo laikų dvišalę sutartį.

Teheranas sakė, kad Jungtinės Valstijos neteisėtai konfiskavo Irano ir iraniečių kompanijų lėšas.

JAV valstybės departamento teisininkas Richardas Visekas spalio mėnesį TTT sakė, kad „Iranas ateina į Teismą nešvariomis rankomis“ ir kad tai „išties nepaprastas nesąžiningumo pademonstravimas“.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo tuomet pridūrė, kad „esame skolingi savo kritusiems didvyriams, jų šeimoms ir Irano teroristinės veiklos aukoms energingą gynybą nuo Irano režimo... pareiškimų Hagoje“.

JAV Aukščiausiasis Teismas 2016 metų balandį nusprendė, kad 2 mlrd. dolerių įšaldytų Irano lėšų turėtų būti išmokėta maždaug tūkstančiui žmonių: tiems, kas nukentėjo per atakas, dėl kurių kaltinamas Iranas, ir aukų artimiesiems.

Be minėto sprogdinimo Beirute, kai žuvo 241 karys, tarp šių atakų yra sprogdinimas gyvenamajame komplekse Chobaro mieste Saudo Arabijoje 1996 metais.

JAV teismo sprendimas buvo paskelbtas itin opiu metu – praėjus vos metams po svarbaus pasaulio galybių susitarimo su Iranu, pagal kurį buvo atblokuotos kitos įšaldytos lėšos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?