Izraelio premjeras Varšuvoje giria bendrą frontą su arabų šalimis prieš Iraną

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį persilaužimu pavadino konferenciją Varšuvoje, kur jis drauge su arabų šalimis užėmė vieningą poziciją prieš Iraną, vildamasis, kad šis bendras frontas gali sudaryti sąlygas santykių pagerinimui.

  Izraelio premjeras B.Netanyahu ketvirtadienį persilaužimu pavadino konferenciją Varšuvoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Izraelio premjeras B.Netanyahu ketvirtadienį persilaužimu pavadino konferenciją Varšuvoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-14 13:52

Dviejų dienų konferenciją Lenkijos sostinėje inicijavo JAV, siekdamos spausti Iraną, bet šios derybos nelabai sudomino Europos galiūnes, itin įtariai vertinančias prezidento Donaldo Trumpo ketinimus.

Tačiau B. Netanyahu po trečiadienį Varšuvos karališkojoje pilyje įvykusios atidarymo vakarienės išreiškė pasitenkinimą. Jis kalbėjo salėje, kurioje tuo metu buvo Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Bahreino – žydų valstybės nepripažįstančių šalių – aukščiausio rango pareigūnai.

„Salėje, kurioje buvo maždaug 60 užsienio reikalų ministrų, atstovaujančių dešimtims vyriausybių, Izraelio premjeras ir įtakingų arabų šalių užsienio reikalų ministrai stovėjo drauge ir kalbėjo neįprastai įtaigiai, aiškiai ir vieningai prieš bendrą Irano režimo grėsmę“, – ketvirtadienį atvykęs į pagrindinę sesiją futbolo stadione žurnalistams sakė B.Netanyahu.

„Galvoju, tai žymi permainą ir svarbų supratimą, kas kelia grėsmę mūsų ateičiai, ką turime daryti, kad ją apsaugotume, ir galimybę, kad bendradarbiavimas apims ne tik saugumo, bet ir visas kitas gyvenimo sritis“, – sakė jis.

B.Netanyahu taip pat buvo susitikęs akis į akį su Omano užsienio reikalų ministru Yusufu bin Alawi bin Abdullah. Pernai Izraelio lyderis surengė retą vizitą į šią Persijos įlankos regiono valstybę, kuri nepalaiko oficialių ryšių su Izraeliu, bet siekė sklandžių santykių su viso regiono galiomis, įskaitant Iraną.

Vis dėlto trečiadienį šurmulį sukėlė kontroversiška B.Netanjahu „Twitter“ žinutė, kurioje buvo sakoma, jog Varšuvos konferencijoje dalyvaujančias pagrindines arabų valstybes ir Izraelį vienija pastangos „siekti pažangos bendro intereso – karo su Iranu“ klausimu, rašo dienraštis „Jerusalem Post“. Nors ši žinutė buvo greitai pakeista švelnesnio tono pareiškimu, ji sukėlė Teherano įtūžį.

Neaišku, ar atnaujintame pareiškime žodis „karas“ buvo pakeistas žodžiu „konfrontacija“ siekiant išvengti padėties paaštrėjimo, ar pastebėjus vertimo klaidą.

Tačiau Irano užsienio reikalų ministras Muhammadas Javadas Zarifas per „Twitter“ parašė: „Visada žinojome Netanyahu iliuzijas. Dabar pasaulis – ir dalyvaujantys #Warszawcircus („Varšuvos cirke“) – dabar irgi tai žino.“

Izraelis diplomatinius santykius palaiko tik su dviem arabų šalimis: kaimyninėmis Egiptu ir Jordanija. Tačiau Persijos įlankos regiono arabų šalių lyderiai, ypač įtakingas JAV sąjungininkės Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas, vis labiau stumia į šalį Izraelio ir palestiniečių konfliktą ir sutelkia dėmesį į pastangas apriboti savo seno priešininko Irano įtaką.

D.Trumpo patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris dalyvauja Varšuvos konferencijoje, kur už uždarų durų kalbės apie JAV taikos pasiūlymo kontūrus. Šis pasiūlymas turi būti pateiktas po Izraelio rinkimų balandžio mėnesį.

Palestiniečių vyriausybė konferencijoje nedalyvauja ir pavadino ją „amerikiečių sąmokslu“. Ji atsisako JAV tarpininkavimo D.Trumpui 2017 metais pripažinus įnirtingai ginčijamą Jeruzalę Izraelio sostine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.