Slapti Rusijos kėslai: taikos deryboms bando kišti pagalius į ratus

Paaiškėjo, kad Rusijos pareigūnai Šiaurės Korėjai praėjusių metų rudenį pateikė slaptą pasiūlymą, susijusį su branduoliniais ginklais ir naujos atominės elektrinės statybomis. Jo tikslas – apeiti JAV.

 Į JAV ir Šiaurės Korėjos derybas dėl branduolinio nusiginklavimo savo trigrašį bando įkišti Rusija.<br> Sipa/Scanpix nuotr.
 Į JAV ir Šiaurės Korėjos derybas dėl branduolinio nusiginklavimo savo trigrašį bando įkišti Rusija.<br> Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2019, 11:03 PM

Mainais už branduolinių ginklų ir balistinių raketų išmontavimą Maskva pasiūlė Šiaurės Korėjai pastatyti naują atominę elektrinę, teigė su šiuo klausimu susipažinę Jungtinių Valstijų pareigūnai. Tikinama, kad JAV žvalgybos tarnybos apie Rusijos pasiūlymą sužinojo 2018-ųjų pabaigoje, bet apie tai prabilta tik dabar.

Tai dar vienas Kremliaus mėginimas įsiterpti į aukšto rango branduolines derybas ir įtvirtinti savo įtaką geopolitiškai nestabiliuose taškuose nuo Vidurio Rytų iki Pietų Azijos ir Lotynų Amerikos.

Nežinia, kaip šį Maskvos žingsnį įvertins JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

JAV ir Šiaurės Korėjos derybos dėl branduolinio nusiginklavimo jau kurį laiką nejuda iš mirties taško, o D.Trumpas garsėja netradiciniais sprendimais ir diplomatiniais akibrokštais. Bet jo patarėjai, tikėtina, griežtai pasipriešintų bet kokiam didesniam Rusijos vaidmeniui galutiniame susitarime.

Pagal Maskvos Pchenjanui pateiktą pasiūlymą Rusijos vyriausybė valdytų atominę elektrinę ir visus šalutinius produktus bei atliekas parsigabentų į Rusiją. Taip siekiama sumažinti riziką, kad Šiaurės Korėja elektrinę panaudotų branduolinių ginklų gamybai, bet suteikiamas skurstančiai šaliai naujas energijos šaltinis.

„Rusai elgiasi labai oportunistiškai, kai kalbama apie Šiaurės Korėją, ir tai ne pirmas kartas, kai jie siekia užimti dalį energetikos sektoriaus Korėjos pusiasalyje“, – sakė buvęs Baltųjų rūmų darbuotojas Victoras Cha. Pernai jis buvo vienas iš D.Trumpo administracijos kandidatų užimti JAV ambasadoriaus Pietų Korėjoje postą.

„Ankstesnės administracijos nepritardavo tokioms rusų iniciatyvoms, bet dėl D.Trumpo niekada nežinai, nes jis nesilaiko tradicinio mąstymo“, – sakė V.Cha.

Po kelis mėnesius trukusių atidėliojimų ir atšauktų susitikimų JAV ir Šiaurės Korėjos deryboms gyvybės įkvėpė pranešimas, kad vasario pabaigoje planuojamas antras D.Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno aukščiausio lygio susitikimas.

„Su Šiaurės Korėja mes turime labai gerą dialogą. Daugiau nieko nekomentuosiu. Tiesiog pasakysiu, kad tai yra labai ypatinga“, – anksčiau šį mėnesį kalbėjo D.Trumpas.

Tačiau, nepaisant prezidento optimizmo, kritikai pažymi, kad Pchenjanas nesiėmė jokių veiksmų, kad sumažintų savo branduolinį arsenalą.

Šią savaitę paskelbtame JAV žvalgybos tarptautinių grėsmių įvertinime daroma išvada apie Šiaurės Korėją, jog „mažai tikėtina, kad ji visai atsisakys savo branduolinių ginklų ir jų gamybos pajėgumų“.

Parengta pagal „The Washington Post“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.