Turkija siekia sulaikyti per 300 asmenų, siejamų su nepavykusiu perversmu

Turkijos policija antradienį pradėjo operaciją, per kurią siekia sulaikyti per 300 asmenų dėl įtariamų ryšių su JAV gyvenančiu musulmonų dvasininku, Ankaros kaltinamu 2016 metais organizavus nepavykusį perversmą, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Per 2016 metais surengtą perversmą turkams nepavyko nuversto prezidento Recepo Tayyipo Erdogano.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Per 2016 metais surengtą perversmą turkams nepavyko nuversto prezidento Recepo Tayyipo Erdogano.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-19 13:43

Trijų didžiausių Turkijos provincijų – Stambulo, Ankaros ir Izmyro – prokurorai išdavė arešto orderius 324 asmenims, figūruojantiems įvairiuose tyrimuose, susijusiuose su JAV gyvenančio dvasininko Fethullah Guleno sekėjais, pranešė privati naujienų agentūra DHA ir Anatolijos naujienų agentūra.

F. Guleną ir jo judėjimą Turkija laiko 2016-ųjų nesėkmingo valstybės perversmo organizatoriais, bet jis pats tai kategoriškai neigia.

Stambulo prokuroras išdavė leidimus sulaikyti 53 kareivius 15-oje provincijų, pranešė Anatolijos naujienų agentūra.

Izmyro prokuroras išdavė 182 arešto orderius, o policija vykdo reidus 42 provincijose, informavo DHA.

Tuo metu Ankaros prokuratūra nurodė išdavusi 89 arešto orderius dviejuose atskiruose tyrimuose. Vienas jų yra susijęs su žandarmerija, atsakinga už vidaus saugumą.

Sostinės prokuratūra sakė, kad 30 įtariamųjų jau buvo sulaikyti.

Pastaraisiais mėnesiais Turkijoje suaktyvėjo įtariamų F. Guleno judėjimo narių persekiojimas.

Praėjusią savaitę buvo sulaikyti daugiau kaip 760 žmonių 76-ose iš 81-os Turkijos provincijos. Vis dėlto dalis įtariamųjų vėliau buvo paleisti.

Turkija dėl mėginimo 2016-aisiais įvykdyti perversmą jau yra suėmusi apie 77 tūkst. žmonių. Dar apie 130 tūkst. buvo atleisti iš valstybės tarnybos.

Šį valymą griežtai pasmerkė tiek žmogaus teisų gynėjai, tiek Ankaros sąjungininkai Vakaruose, tačiau turkų teisėsaugos operacijų ir tyrimų tai nesustabdė.

Turkų pareigūnai tvirtina, kad tie reidai yra būtini siekiant susidoroti su F. Guleno judėjimo įtaka Turkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.