Lenkijos vienuolės pirmąkart prabilo viešai: „Kunigai lytiškai mus išnaudoja“

Po beprecedenčio popiežiaus Pranciškaus pripažinimo lenkų aukšto rango vienuolė pirmą kartą viešai prabilo apie kunigus, lytiškai išnaudojančius vienuoles katalikiškoje Lenkijoje.

 Po beprecedenčio popiežiaus Pranciškaus pripažinimo lenkų aukšto rango vienuolė pirmą kartą viešai prabilo apie kunigus, lytiškai išnaudojančius vienuoles katalikiškoje Lenkijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Po beprecedenčio popiežiaus Pranciškaus pripažinimo lenkų aukšto rango vienuolė pirmą kartą viešai prabilo apie kunigus, lytiškai išnaudojančius vienuoles katalikiškoje Lenkijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2019, 3:09 PM, atnaujinta Feb 21, 2019, 3:28 PM

Vienuolyno vyresnioji Joanna Olech prabilo po to, kai popiežius anksčiau šį mėnesį pripažino, jog kai kurie kunigai naudojosi ir galbūt tebesinaudoja vienuolėmis kaip sekso vergėmis.

„Kunigų vykdomo vienuolių lytinio išnaudojimo problema ilgą laiką egzistavo ir Lenkijoje“, – interviu lenkų katalikiškai naujienų agentūrai KAI sakė J. Olech, kuri 1995–2008 metais buvo Lenkijos moterų religinių ordinų generalinė sekretorė. 

Pasak jos, vienoje iš kelių jos matytų bylų buvo teigiama, kad „pastojusi jauna vienuolė buvo priversta palikti savo ordiną, bet vaiko tėvas tebėra kunigas ir tikrai nepatyrė jokių savo veiksmų padarinių“.

„Šie atvejai niekada nebuvo paviešinti“, net ir pranešus už lytinį išnaudojimą atsakingų kunigų vyresnybei, sakė J. Olech.

Ji pridūrė, kad išnaudojimo mastas Lenkijoje nėra aiškus, nes „nebuvo atlikta jokių tyrimų“.

Lytiškai išnaudojamos vienuolės neturi kur kreiptis, sakė J. Olech, pastaruosius 50 metų praleidusi viename religiniame ordine.

Tačiau ji taip pat tvirtino, jog „laikai, kai ši problema būdavo slepiama, baigiasi“.

„Laikai pasikeitė, galbūt nauja vienuolių karta kitaip vertins šiuos klausimus“, – pridūrė ji.

2016 metais Lenkijoje maždaug 100-ui moterų ordinų priklausė apie 18 tūkst. vienuolių, nurodo Lenkijos Katalikų Bažnyčios statistikos institutas.

Šią savaitę katalikų vyskupai iš viso pasaulio Vatikane dalyvauja Pranciškaus sušauktame susitikime, kuriame didžiausias dėmesys skiriamas tam, kaip reaguoti į Bažnyčią įtraukusius vaikų lytinio išnaudojimo skandalus.

Lenkijos vyskupų konferencija deklaruoja „nulinę toleranciją“ šiems nusikalstamiems veiksmams ir pažadėjo paskelbti statistinius duomenis apie vaikus, kurie po komunizmo žlugimo 1989 metais nukentėjo nuo kunigų lytinio išnaudojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.